Semra İğtaç -İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), bu yıl 93. kez kapılarını açtı ve ziyaretçilerini teknoloji temasıyla buluşturuyor. Fuar kapsamında düzenlenen TechTalks etkinliğinde ise tarihseverler için unutulmaz bir buluşma yaşandı.

Etkinliğin ilk konuğu, Osmanlı ve Avrupa tarihi konusundaki uzmanlığı ve televizyon programlarıyla tanınan Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan oldu. Prof. Dr. Gürkan, yeniye bakış açımız konularında ilginç bir sunum gerçekleştirdi.

Slaytlarla desteklediği sunumun sonunda yapay zekanın en gelişmiş ürünü olan insansı robot Sophia sahneye çıktı. Sophia, “İzmir’i beğendin mi?” sorusuna, “Türkiye’ye bayılıyorum, çok canlı ve büyüleyici bir tarihi kültüre sahip. Efes'in antik kanıtlarından İstanbul'un zengin sokaklarının çarpıcı mirasına kadar, burası gerçekten büyüleyici. Güzel İzmir'deyim ve buradaki insanlar bana karşı çok sıcak. Ayrıca boyoz ve kumru sandviçleri, İzmir köftesi ve Türk kahvesini unutmayalım,” şeklinde yanıt verdi.

Prof. Dr. Gürkan, "Kültürel Gecikme ve Materyal Altyapı Arasındaki Frekans Değişimi" başlıklı konuşmasında, tarihin kültürel değişim üzerindeki etkilerini ve yeniye bakış açımızı ele aldı. Ayrıca, “Ezbere Yaşayanlar”, “Sultanın Casusları” ve “Cumhuriyetin 100 Günüyle 100 İsmi” gibi eserleriyle dikkat çeken Gürkan, “Olmaz Öyle Saçma Tarih” ve “Bunu da mı Bilmiyorsun?” gibi programlarıyla da geniş bir izleyici kitlesine hitap etmeye devam ediyor.

İzmir Enternasyonal Fuarı, kültürel ve akademik etkinliklerin yanı sıra, teknoloji ve inovasyon alanında da önemli buluşmalara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Muhabir: Semra İğtaç