DKMP 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, yavru gorilin bulunduğu süreçten itibaren sağlığının hızla toparlandığını belirtti. Ele geçirildiğinde yorgun ve zayıf olan goril, özel bir alan hazırlanarak bakıma alındı. Veterinerler ve bakıcılar tarafından sağlanan hassas bakım sayesinde yavru gorilin kilosu 10 kilograma ulaştı.
Ulu, yavru gorilin doğal yaşam alanının Afrika’daki yağmur ormanları olduğuna dikkat çekerek, ülkemiz ekosistemine uyum sağlayamama riski nedeniyle bağışıklık sisteminin korunması için yanına kimsenin alınmadığını, sadece sorumlu veterinerlerin ve bakıcıların ilgilendiğini vurguladı.
Yavru gorilin geleceği ve CITES süreci
Ulu, yavru gorilin uluslararası ticaretinde gerekli olan CITES belgesine sahip olmadığını belirtti. Bu nedenle hem CITES sekretaryası hem de konunun muhatabı ülkelerle iletişime geçildiğini ifade etti. Ulu, “Önceliğimiz, yavru gorilin sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürmesi. Süreç, Bakanlığımız adına Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor” dedi.
Yavru gorilin bakımının devam ettiği hayvanat bahçesindeki rehabilitasyon sürecinin ardından, doğal yaşam alanına dönüşü için uluslararası kurumlarla iş birliği yapılması planlanıyor.