İstanbul’da başlayan 9 gün sürecek İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin açılışı, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yapıldı. Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “28 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek 9 günlük festival için bu yıl 110’dan fazla etkinlik alanı belirledik. Belirlediğimiz bu noktalarda gerçekleştireceğimiz etkinlik sayısı ise bu yıl 500’ü geçecek” dedi.

110’dan fazla etkinlik alanı belirledik

Ersoy etkinliklere ilişkin şunları söyledi: 

"28 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek dokuz günlük festival için bu yıl 110’dan fazla etkinlik alanı belirledik. Galataport’tan Atatürk Kültür Merkezine uzanan normal güzergâhımızın dışına da çıkacağız. Zira İstanbul bunu talep ediyor, bu talebe karşılık vereceğiz. Belirlediğimiz bu noktalarda gerçekleştireceğimiz etkinlik sayısı ise bu yıl 500’ü geçecek.

Salonlarımız adeta yıldız yağmuruna tutulacaklar

Bugün, İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarımızın eşsiz performanslarıyla sahneleyecekleri Carmina Burana temsili ile festivalimizin galasını yapmış olacağız. Yarın itibarıyla da sahnelerimiz ve salonlarımız adeta yıldız yağmuruna tutulacaklar. Galataport Saat Kulesi Meydanı ve Ümraniye Millet Bahçesi’ne sahne kurduk. Galataport sahnesinde Gazapizm, Madrigal, Homeland 'Serkan Çağrı - Tuluğ Tırpan', Simge, Aşkın Nur Yengi, Fatma Turgut, Can Bonomo, Norm Ender ve Lvbel C5; Ümraniye Millet Bahçesi’nde ise Oğuzhan Koç, Ekin Uzunlar, Gökhan Türkmen, Derya Uluğ, Simge, Haluk Levent, Ferhat Göçer, Ebru Yaşar ve Alişan müzikseverlerle buluşacaklar. 240 yıllık tarihi ile adeta bir sanat simgesi olan Mariinsky Orkestrası, her konseri ayrı bir şölene dönüşen Deutsches Symphonıe Orchester Berlin ve İran’dan dünyaya ulaşan etkileyici sesi ile Alireza Ghorbani konserleri Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Beyaz perde tutkunlarını ağırlayacağız

Sebastiao Salgado Genesis, Leonardo Da Vinci -Rönesans Dehası, Frida Kahlo’nun Günlükleri, Warhol’un Dünyası – Pop Art’ın İkonu, Resimden Seramiğe Bir Serüven: Pablo Picasso, Refik Anadol “Yeryüzü Rüyaları: Anadolu” ve Bay Sinema Türker İnanoğlu sergileri başta olmak üzere fotoğraftan dijital sanata, resim ve heykelden geleneksel sanatlara eşsiz formların ve dev isimlerin geçit törenine şahit olacağız. 6. Dostluk Kısa Film Festivali, Sinema ve Yapay Zekâ söyleşisi, SinemAnadolu Film Günleri Söyleşileri ve Film Gösterimleri gibi etkinliklerimizde beyaz perde tutkunlarını ağırlayacağız. Uluslararası İstanbul Şiir Gecesi, Sultan Bestekârlar Dinletisi, 15. İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, Hayal Gücünün Buluşması: Mark Janssen ve Özge Lokmanhekim ile Söyleşi, Minyatüre Alternatif Yaklaşım Paneli ve Söyleşisi gibi etkinliklerimiz ise bilgi ve deneyimin aktarıldığı çok önemli buluşmalardan sadece birkaçı.

Ve elbette Çocuk Köyümüzde kültür ve sanatın geleceği olan çocuklarımızı ağırlayacağız. Farklı etkinlik ve atölyeler aracılığıyla bu önemli değerlerle tanışmalarını; dinleyerek, seyrederek ve deneyerek tecrübe edinmelerini sağlayacağız. İfade ettiğim gibi 500’ü aşkın etkinlik olacak. İlgi ve beğeni alanlarına yönelik olarak kendilerine festival programı oluşturmak isteyen vatandaşlarımız, bütün etkinlik ayrıntılarına kulturyolufestivali.com adresinden ulaşabilirler.

Kaynak: ANKA