Semra İğtaç- İz Gazete’ye konuşan İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği (İZ-AFED) Başkanı Servet Ertaş, derneğin faaliyetlerini ve hedeflerini anlatarak belediyelere işbirliği çağrısında bulundu. İşte Ertaş'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Afetlere Hazırlık ve Farkındalık Çalışmaları

İZ-AFED, 17 Kasım 2020’de İzmir AFAD çalışanlarının öncülüğünde kuruldu. Sadece belirli bir meslek grubuna hitap etmekle kalmayan dernek, çok disiplinli bir yapıya sahip. İnşaat, jeoloji, kimya, endüstri, ziraat, çevre mühendisleri gibi çeşitli mesleklerden üyeleri bünyesinde barındırıyor. Üye kaydında nicelikten ziyade niteliğe önem veriliyor. Dernek, İzmir'de afet ve çevre bilinci, iklim değişikliği, ekoloji, çevre mevzuatı, yangın ve acil durum planları, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda yerel yönetimler, meslek odaları, STK'lar ve uzman bilim insanlarıyla çalışmalar yürütüyor.

Halka Yönelik Eğitim ve Farkındalık Çalışmaları

İZ-AFED, afet bilincini artırmak amacıyla panel, seminer, sempozyum ve çalıştaylar düzenliyor. Dernek, sadece arama kurtarma odaklı değil, risk azaltma ve çevre bilinci odaklı bir yaklaşımla hareket ediyor. İzmir Kent Konseyi ve ilçelerdeki kent konseylerinde aktif olarak yer alarak çevre ve afet bilincini yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Tiyatro ile Afet Bilinci

Türkiye’de bir ilk olarak, afet bilincini anlatan bir tiyatro ekibi kuran İZ-AFED, “Hazır mıyız?” adlı kısa oyunla afet bilincini mizahi öğelerle anlatarak farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Oyun, 16 Ağustos 2024'te Kültürpark Gençlik Tiyatrosu'nda ve 17 Ağustos'ta Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.

İzmir'in Afetlere Dirençli Hale Getirilmesi

İzmir’in afet riskine karşı daha dirençli hale gelmesi için yapılması gerekenlere de değinen Ertaş, İzmir'in 13-21 fay hattının geçtiği bir bölgede yer aldığını, eski ve kaçak yapılaşmanın yoğun olduğunu vurguladı. Belediyelerin afet yönetiminde önemli bir rolü olduğunu belirten Ertaş, yerel yönetimlerin risk yönetimi ve önleyici tedbirler konusunda daha aktif olması gerektiğini ifade etti.

Belediyelere Çağrı: Birlikte İyi ki Diyelim

Ertaş, İzmir'deki belediyelere çağrıda bulunarak, birlikte çalışarak şehrin afetlere karşı dirençli hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Ertaş, “Keşke dememek için, gelin birlikte iyi ki diyelim” diyerek, belediyelerin görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

İZ-AFED’den Somut Çözüm Önerileri

İZ-AFED, İzmir için farklı ölçeklerde afet ve acil durum yönetim planları hazırlayarak, bu planları yerel yönetimlerle işbirliği içinde hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu planlar, AB, BM-UNDP ve İZKA gibi hibe destekli projelere dönüştürülerek ekonomik kaynak sağlanabilir. Ertaş, bilimsel, proaktif ve toplum tabanlı afet yönetim planlarıyla İzmir’in afetlere karşı daha dirençli hale getirilebileceğini belirtti.

Muhabir: Semra İĞTAÇ