İzmir Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu, sağlık hizmetlerinin önemine vurgu yaparak, “Sağlık en temel insan hakkıdır” açıklamasında bulundu. Dernek, sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde Aile Sağlığı Merkezleri’nin kritik bir rol üstlendiğini belirtti. Her türlü aşı, izlem, kronik hastalık takibi, eğitimler, neonatal tarama testleri ve kanser taramalarının 1. basamakta yürütüldüğünü ifade etti. Bireyi ve toplumu korumanın, hastalıklara yakalanmadan önlemenin en önemli sağlık hizmeti olduğunun altını çizen dernek yetkilileri, bu hizmetlerin hem bireyi hem de toplumu korurken iş yükünü azalttığını, tedavi edici hizmetlere ödenen ücretlerin düşmesiyle maliyeti azalttığını vurguladı.

Güçlü bir 1. basamak sağlık hizmetinin, bir toplumun en önemli sağlık göstergesi olan bebek ölüm hızlarını düşürmede en önemli etmen olduğu ifade edildi. Aşılar ile tarih boyunca birçok bulaşıcı hastalığın önlendiği, birçok hastalığın ise eradike edildiği belirtildi. Çocuk felci, çiçek, kabakulak, suçiçeği ve kızamık gibi hastalıkların artık neredeyse hiç görülmemesi veya çok az görülmesi, aşılama programlarının başarısı sayesinde gerçekleşmiştir.

Aile Sağlığı Birimleri’nin doğum öncesinden ölüme kadar her türlü sağlık sorunuyla ilgili yol gösterici olmaya devam edeceği vurgulandı. Son zamanlarda özellikle bazı özel sağlık kuruluşlarında çıkan skandallar nedeniyle kafası karışan vatandaşların Aile Sağlığı Merkezleri’nden güvenle danışmanlık alabileceği ifade edildi. Bu anlamda, bu skandalların yanında sosyal medyada asılsız ve kötü niyetli, bilim karşıtı çok sayıda yalan veya yanlış olabilecek spekülasyonların da yer aldığına dikkat çekildi. Bu tür asılsız haberlere itibar edilmemesi ve bağlı olunan Aile Sağlığı Merkezlerinden profesyonel destek alınmasının önerildiği bildirildi.

Dernek, “Sağlık en temel insan hakkıdır. Sağlıklı bilgiye ulaşmak da öyle” diyerek, herkesin hiçbir ücret ödemeden ulaşabileceği Aile Sağlığı Merkezleri’nin tüm vatandaşların yanı başında olmaya devam edeceğini duyurdu.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ