İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED), Sağlık Bakanlığı’nın ödeme ve sözleşme yönetmeliğindeki yapılması planlanan değişikliklere yönelik sert bir açıklama yaptı. Hekimleri mağdur edecek uygulamalara karşı sessiz kalmayacaklarını vurgulayan dernek, sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çekti.

Hekimlik performans baskısına mahkum edilemez

Sağlık Bakanlığı’nın ödeme ve sözleşme yönetmeliğinde yapılması planlanan değişiklikler uzun süredir gündemdeydi. İZAHED, sızdırılan katsayı değişikliklerinin hekimlik mesleğine zarar verdiğini belirtti. Aile hekimliği sisteminin sık sık değişen yönetmeliklerle bir yapboz tahtasına dönüştüğünü ifade eden dernek, performans baskısı ve tehditlerinin hekimleri mesleklerinden uzaklaştırdığına vurgu yaptı.

İzmir Aile Hekimleri Derneği, kendisine başvurmayan hasta nedeniyle hekimlerin maaşlarının kesilmesini kabul edilemez buldu. Cari giderlerin reel düşüşünün, Aile Sağlığı Merkezlerini (ASM) kapanma noktasına getirdiğini hatırlatan dernek, ek kesintilerin ASM’ler üzerinde yıkıcı bir etki yaratacağını belirtti.

Ek kesintiler sağlık sistemini tıkanacak

Toplumdaki kışkırtılmış sağlık talebinin hastanelere başvuru sayısını artırdığına dikkat çeken İZAHED, bu şartlar altında sevk zincirinin uygulanmasının mümkün olmadığını söyledi. Hastanelere yapılan başvuru artışları nedeniyle hekimlere ek kesinti yapılmasını kabul etmediklerini açıkladılar.

İZAHED, maaş düzenlemelerinin karmaşık formüllerle hekimleri baskı altında bırakmak yerine basit ve adil bir yapıya kavuşturulmasını talep etti. Hekimlerin performansla tehdit edilmesinin yanlış olduğunun altını çizen dernek, vergi adaletsizliğinin de giderilmesi gerektiğini vurguladı.

ASM’ler fiziki olarak yetersiz

Dernek, Aile Sağlığı Merkezlerinin fiziki şartlarının iyileştirilmesi ve standart hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Yeni kamu ASM’lerinin yapılmasının sağlık hizmetlerinin kalitesini artıracağına dikkat çekti.

Sağlıkta şiddet önlenmeli

Sağlıkta şiddeti önlemek için daha etkin önlemlerin alınmasını isteyen İZAHED, sağlık çalışanlarının güvencede olmadığını ifade etti. Hekimlik mesleğinin katsayılara sığdırılamayacağını belirten dernek, mağdur edici her türlü uygulamaya karşı sessiz kalmayacaklarını duyurdu.

İZAHED, geçmişte cumartesi nöbetlerini kabul etmeyerek ve ceza yönetmeliğini iptal ettirerek mücadele ettiklerini hatırlattı. Aynı kararlılıkla, bugünkü mağdur edici uygulamalara da karşı duracaklarını vurguladı.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ