İntegral Araştırma Şirketi, İzmir araştırması yaptı. İzmir'de yapılan kamuoyu araştırmasında vatandaşlara bu kez "Bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu mu, Mansur Yavaş mı, yoksa Özgür Özel mi olmalı?" sorusu soruldu.

İzmirlilerin ilk tercihi yüzde 37.7 ile Mansur Yavaş oldu. İkinci tercih Ekrem İmamoğlu olurken, üçüncü sırada ise başka biri tercihi yapıldı.

Anket sonucu şöyle:

Mansur Yavaş yüzde 37.7
Ekrem İmamoğlu yüzde 24.0
Başka biri yüzde 13.8
Üçü de olabilir fark etmez yüzde 11.3
Özgür Özel yüzde 9,8
İmamoğlu ya da Yavaş yüzde 3,3
Özel ya da İmamoğlu yüzde 0.2

Neden Mansur Yavaş?

Anket sonucu ile ilgili İz Gazete'nin YouTube kanalında açıklama yapan İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Ümit Yaldız sonucu İzmir seçmeninin ortalama değerlerine bağladıklarını söyledi.

Yaldız şu ifadeleri kullandı: Yaptığımız birçok çalışmada biz İzmir seçmenine ideolojik olarak kendinizi nerde görüyorsunuz? diye sorduk. İzmir seçmeninin yüzde 40'ı ilk olarak kendini Atatürkçü olarak tanımlar. İkinci önemli eğilim milliyetçiliktir. Yüzde 25'ten aşağı hiç ölçülmemiştir. Yani Atatürkçülük artı Milliyetçiliği üst üste koyduğunuzda yüzde 60-65'e yakın bir değer tutuyor İzmir'de. Muhafazakar, dindar olarak kendini tanımlayan yüzde 12'dir İzmir'de. İzmir böyle bir kent. İzmir endişeleriyle birlikte siyasal tercihler ortaya koyan bir kent. İzmir'de iki tane temel korku var. Bir şeriat iki bölünme. İzmir'in merkezde kalmasının uçlardan uzak durmasının, hoşgörünün, demokrasinin kalesi olmasının altında da bu faktörler var. Burdan bakıldığında Ekrem İmamoğlu, araştırmamızda beni en çok şaşırtan veri bu. Neden şaşırdım. İzmir zaten 2021-22-23 sürecinde Mansur Yavaş demişti. Ve açık ara. Mansur Yavaş aday olsaydı İzmir'de yüzde 75 oy alırdı. Mansur Yavaş AKP seçmeninden alıyor, MHP seçmeninden alıyor, İYİ Parti seçmeninde alıyor. HDP ve TİP de İmamoğlu diyor. Daha sol eğilimleri güçlü alanda İmamoğlu var, geri kalan alanda CHP seçmeninin yüzde 40 Mansur Yavaş, yüze 32'si İmamoğlu diyor. Bu İmamoğlu olursa sandığa gitmez anlamına gelmez. Ama gönlündeki aslan Mansur Yavaş. İzmir'in Atatürkçü, Milliyetçi tarafına uygun düştüğü için.

İkinci sebep Ekrem İmamoğlu'nun 6 yılda kutuplaştırma siyasetinin etkisi ile belli bir seçmenden uzaklaştırılmış olması. İstanbul'da verdiği o amansız mücadelelerde üstüne çok gidildi. Dolayısıyla daha çok siyasal kutuplaşmada lekelenmiş yıpranmış bir isim Ekrem İmamoğlu. Oysaki Mansur Yavaş'a dokunulmadı.
Dolayısıyla hem Ekrem İmamoğlu'nun hem Mansur Yavaş'ın İzmir'de ciddi bir karşılığı var. Ama İzmir hala Mansur Yavaş diyor. Beni şaşırtan sonuç bu oldu.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ