Semra İĞTAÇ- İzmir Kent Konseyi Afetler Çalışma Grubu, 26 Eylül Dünya Mezotelyoma Farkındalık Günü kapsamında düzenlediği etkinlikle, ölümcül mezotelyoma hastalığına dikkat çekti. Asbest maruziyeti sonucu ortaya çıkan bu hastalığın önlenmesi ve nedenleri, alanında uzman kişiler tarafından İzmir Kent Konseyi’nde yapılan toplantıda detaylı şekilde ele alındı.

Asbestin ölümcül tehlikesine dikkat çekildi

İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim, Farkındalığı Derneği) adına basın açıklamasını okuyan Servet Ertaş, asbestin endüstri ve inşaat sektöründe uzun yıllar kullanıldığını, ancak 2010 yılında Türkiye’de yasaklandığını hatırlattı. Ertaş, "Asbestin hala inşaat stoklarında bulunması, 2020'lere kadar kullanıldığı endişesini doğuruyor. Deprem sonrası hasarlı bina yıkımlarıyla çevreye yayılan asbest tozları, halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor" dedi.

Deprem sonrası yıkımlar ikincil afete dönüşebilir

Etkinlikte, 30 Ekim 2020 İzmir depremi sonrası yıkılan yaklaşık 2000 binanın, çevre ve halk sağlığı tedbirleri alınmadan yıkıldığının altı çizildi. Asbestin özellikle bina yıkımları sırasında açığa çıkan tozlarıyla tehlike yarattığı, yıkım standartlarına uyulmadığı ve denetim eksiklikleri nedeniyle kara düzen çalışmalar yapıldığı vurgulandı. Ertaş, belediyelerin yıkım ruhsatı vermekle yükümlü olduklarını, ancak gerekli denetimlerin yapılmadığını söyledi.

Kentsel dönüşüm kansere dönüşmemeli

Ertaş, kentsel dönüşümün çevre ve halk sağlığı önlemleri alınarak yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "Kentsel dönüşüme değil, kansere dönüşüme karşıyız. Binaların yıkımı sırasında insanlara kanserojen asbest solutulmasına izin verilmemeli," diye konuştu. 

Alsancak’ta bilgilendirme etkinliği

Etkinlikler kapsamında, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde sokak tiyatrosu ve bilgilendirme etkinlikleri düzenlendi. Ardından Kent Konseyi'nde bilimsel bir toplantı gerçekleştirildi. TAMG (Türkiye Asbest Mağdurları Grubu) Sözcüsü Çiğdem Yıldız, asbest maruziyeti ile ilgili farkındalık yaratmanın önemine dikkat çekti ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Etkinliğin sonunda katılımcılara asbestin tehlikeleri hakkında bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ