Yiğit SÜTCÜ- Konak’ta yer alan Milli Eğitim İl Müdürlüğü binası önünde toplanan yüzlerce İzmir Atatürk Lisesi mezunu, söz konusu ihalenin iptalini talep eden bir basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını İzmir Atatürk Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Murat Saraç okudu. Saraç, yaşanan sürecin kabul edilemez olduğunu ifade etti. İAL mezunlarının eylemine CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, DEM Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili İbrahim Akın, CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Zahide Kurun, CHP önceki dönem Milletvekili Atila Sertel katıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi.

"Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan bir protokole istinaden, İzmir İli çapında muhtelif eğitim kurumlarının yerleşkelerindeki açık alanların, spor salonlarının, halı sahalar ve duvar/telörgü gibi eklentilerinin üçüncü şahıslara kiralanmasına karar verildiği ve bu kapsamda İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Konak ilçesinde yer alan İzmir Atatürk Lisesi yerleşkesinde, okul bahçesinin otopark ve halı sahalar, okul spor salonu ile okul duvarlarının ilan yeri olarak kiralanması için ilgili kurumun web sayfasında ihale ilanı yayınlandığı ve bugün saat 14:00 ten itibaren ihalelerin gerçekleşeceğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız.

Tarihi okullar vasfına sahip

 
Okulumuz 1888’den bu yana eğitim vermekte olan, Kentsel Sit alanı içinde yer alan, Türkiye çapında “tarihi okullar” vasfına haiz köklü bir eğitim kurumu olup, bugüne kadar gerek lise eğitimi, gerek üniversite yerleştirmedeki başarıları, ulusal ve uluslararası pek çok kültürel, sportif ve bilimsel  alanlardaki şampiyonlukları ile kamuoyu gündeminde ayrıcalıklı bir yere  sahip, cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün adını gururla taşıyan bir eğitim kurumudur. Son iki yılın Üniversite sınav birincileri okulumuzdan çıkmış, özel okullar pençesindeki eğitim sistemimiz içerisinde okulumuz Milli Eğitimin yüz akı ve gurur kaynağı olmuştur.

"Adli vaka yaşanmamıştır"

Okul idaremizin, Okul Aile birliğimizin ve diğer paydaşlarımızın çabalarıyla  Okulumuzun adı bu güne kadar herhangi bir şekilde adli bir olaya karışmamış, güvenlik sorunu yaşanmamış, narkotik başta olmak üzere hiçbir kriminal hadiseye  rastlanmamıştır. Yönetmelik değişikliklerine kadar okulumuzun gelir getirici kaynakları Okul Aile Birliğimiz ve okul idaremizin kontrolünde son derece başarılı bir şekilde yönetilmiş, elde edilen gelirlerle okulun ve öğrencilerimizin ihtiyaçları karşılanmıştır.


İki adet yurt bulunuyor

Gündüzlü ve yatılı kız/ erkek öğrenciler ile toplamda 1500’e yakın öğrencinin eğitim aldığı Okulumuzda karma eğitim uygulanmakta, Okulumuz yerleşkesinde bir adet kız, bir adet erkek öğrenci yurdu hizmet vermektedir.

Bu bilgiler ışığında yapılması düşünülen ihale hakkında çok ciddi endişelerimiz bulunmaktadır;
Özellikle tüm Türkiye’de kamuoyunun gözünde otopark işletmeciliği konusunda genel anlamda bir tereddüt ve çekincelerin bulunduğu ortamda ihale yoluyla eğitim kurumunun içine dahil edilecek üçüncü kişi ya da firmaların  okulun güvenliğini, yapısını, eğitimin fiziki ve sosyal şartlarını tehlikeye düşürebilecek vasıflara sahip olabilecekleri, öğrenci temelli bir ilim ve irfan yuvasının bütünlüğünü zedeleyecekleri, ihale şartnamesinde belirtildiği üzere okul idaresinin yetkisi ve kontrolü dışında 17.00-07.00 saatleri arasında işletmecilik yapılarak okulda yer  alan kız ve erkek öğrenci yurtlarında kalan öğrencilerin korunmasız kalacağı, her çeşit tehlikeye maruz kalabilecekleri, okulda narkotik olayların ve adli vakaların başlayabileceği  kuvvetle muhtemeldir. Bu bir eğitim kurumu için asla kabul edilemez bir durumdur. Ayrıca spor  salonunun ve halı sahaların daimi bir şekilde ve uzun süreli kiraya verilmesi de bu alanlardan okul öğrencilerinin yeterince yararlanamayacağı, kiralayanlarca bu kullanımların engelleneceği  endişesini doğurmaktadır.

Eğitim yerleşkelerinin amacı , bu alanlarda eğitim gören öğrencilerin huzur ve emniyetini sağlayacak, daha iyi ve çağdaş şartlarda eğitim almalarını temin edecek her türlü alan ve olanakların  yaratılmasıdır. Belirtilen alanların şartnamede yer alan koşullar altında üçüncü şahıslara kiraya verilmesi, yukarıdaki amaçların gerçekleşmesine  mani olacağı gibi , gerek gündüzlü öğrencilerin gerekse yatılı öğrencilerin, bugüne kadar okulumuzda rastlanmamış  kriminal ve narkotik tehlikelere maruz kalmalarına sebep olacaktır.

Ayrıca daha önceki yönetmeliklerin ve anlayışın aksine hazırlanan yetersiz ihale şartnamesi gereği tüm gelirlerin Milli Eğitim Bakanlığı hesabına aktarılacak olması ve okullara görünürde hiçbir pay ayrılmaması nedeniyle okulların bu ihalelerden yararlanması bir yana, üstüne maddi külfetlerle karşılaşacağı, büyük sorunlar yaşayacağı son derece açıktır.

Eğitim kurumları rant kapısı olarak görülmemeli

Yapılması düşünülen ihalelerin gerek çağdaş eğitim mantığına aykırılıkları, gerek boşluklarla dolu şartnameleri, gerek süreleri, gerekse ekonomik özellikleri ne okullar ne de Milli Eğitim açısından hiçbir yarar içermemekte olup, bilim ve kültür odaklı çağdaş eğitim sistemimizle hiçbir surette bağdaşmamaktadır. Devletin Eğitim kurumları asla ticari bir işletme, bir rant kapısı olarak görülmemelidir.
 
Bu düşünceler doğrultusunda ilan edilen ihalelerin çok büyük  sakıncalar yaratacağı, son derecede kötü bir emsal teşkil edeceği aşikardır. Mezunlar Derneği başta olmak üzere okulumuzun paydaşlarının, okulumuzun yer aldığı ilçemizin,  İzmir ve Türkiye kamuoyunun endişeleri ve tepkisi en yüksek seviyededir. Bu nedenlerle sonradan telafi, tamir ve tazmin edilmesi çok zor olacak tehlikeler arz edecek, çağdaş eğitim sistemine aykırı bu ihalelerin derhal iptal edilmesi gerekmektedir. Gereğinin yapılmasını başta İzmir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere ilgili tüm resmi kurum ve kişilere bildiririz."

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ