İzmir Barosu, Karşıyaka Adliyesi’nin Çiğli’deki bir iş merkezinde yer alan ek hizmet binasındaki fiziksel koşulların yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, hakim ve savcılara birlikte hareket etmeleri çağrısında bulunduklarını ancak olumsuz yanıt aldıklarını vurgulayarak, “Bu binada görev yaparken seslerini çıkarmayan hakimler ve savcılar var. Onların hakları için mücadele ediyoruz ama burada yaşanan yetersizlikler karşısında sessiz kalıyorlar.” ifadelerini kullandı.

İrade eksikliği var 

Yılmaz, “2024 yılındayız ve Cumhuriyetimiz'in 100. yılını geride bıraktık. Karşıyaka Adliyesi’nin bazı birimleri bu binaya 5-6 yıl önce taşındı. Şu anda 5. katta Aile Mahkemeleri, Asliye Hukuk ve Sulh Hukuk Mahkemeleri faaliyet gösteriyor. Yüzlerce personel ve hakim burada çalışıyor, avukatlar mesailerinin büyük kısmını burada geçiriyor. Bu binada yakın zamanda ciddi sorunlar yaşandı ve sadece adliye çalışanları değil, vatandaşlar da büyük sıkıntılar çekti. Elektrik kesintileri, çalışmayan asansörler, dar koridorlar ve kötü temizlik koşulları var. Bu sorunları Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Çiğli Belediyesi’ne defalarca ilettik ama hiçbir çözüm önerisi sunulmadı. Sebep olarak ‘Başka uygun bir alan yok’ ve ‘Hazinede para bulunmuyor’ deniliyor. Ancak irade eksikliği nedeniyle bu sorunlar çözülemiyor.” şeklinde konuştu.

Depreme dayanıklı mı?

Yılmaz, geçen yıl Karşıyaka Adliyesi ve ek hizmet binasının deprem dayanıklılığına ilişkin bir değerlendirme talep ettiklerini belirterek, “Bu binaların tespitinin yapılmasını ve özellikle vatandaşların sıkça kullandığı bu alanların deprem riski taşıdığını ifade ettik. Ancak bu tespitler için İzmir Barosu’ndan yaklaşık 200 bin TL bütçe ayırmamız istendi. Ülkemizde insan hayatı genellikle paradan daha az değerli görülüyor. Örneklerimiz çok: Maden kazaları, tren kazaları ve yapılarının ilk sallantıda yıkılması gibi olaylar var. Bu ortamda adliye binalarının değer görmesini beklemek zor. Ancak bu binalar, bizlerin ve adliye emekçilerinin çalışma yerleri. Burada yaşanacak en ufak sorun hepimizi etkileyecektir.” dedi.

Hakim ve savcılar yanımızda değil

Son olarak, Yılmaz, hakim ve savcılara yönelik eleştirilerde bulunarak, “Hakim ve savcılara birlikte hareket etmeleri çağrısında bulunduk, ancak yanımızda kimseyi göremedik. Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı sadece kendimiz için değil, vatandaşlar ve hakimler için de önemlidir. Ancak bu binada yaşanan sorunlar karşısında hakimlerin ve savcıların sessiz kalması üzücü. İzmir Barosu olarak sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz çünkü biz sadece bir adliye değil, görevimizi yapabileceğimiz uygun bir alan istiyoruz. Bu mevcut bina asla yeterli değil. Karşıyaka Adliyesi dörde bölündü ve bu şekilde bir yargı sistemi sürdürülebilir değil. Ancak ülkemizde her şey mümkün hale geldiği için biz de bu sorunları dile getirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ