Batuhan KAYA- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) ile Tüm-Bel Sen arasında devam eden ve 6 bin Büyükşehir Belediyesi memurunu kapsayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın Sosyal Denge Tazminatı için “yasal üst sınırdan fazlasını vermem” demesiyle durmuştu. Tugay, Sosyal Denge Tazminatı’nı yasal üst sınırdan vermek isteyerek 6 bin memurun SDT’sinden yaklaşık 8 bin lira kesintiye gitmişti. İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, konu hakkında İz Gazete’ye konuştu.

Yılmaz bir hukukçu olarak SDT’nin yasal üst sınırın üzerinde verilebileceğini ve hukuken herhangi bir sorun olmayacağını ifade ederek, “Hukuken bir sorun olmaz diye düşünüyorum. En nihayetinde bu işin adı Toplu İş Sözleşmesi, burada yasal sınırın altı üstü diye bir şey yok. TİS masasında taraflar hür iradeleriyle bir karar verir. Büyükşehirin ne düşündüğünü hangi amaçla yasal üst sınır diye direttiğini bilemem ama ekonomik anlamda bütün belediyelerin yaşadığı problemler nedeniyle böyle bir yola gitmiş olabilir. Eğer büyükşehir isterse yasal sınırın üstünde Sosyal Denge Tazminatı verebilir” dedi.

Ekonomik koşullar nedeniyle olabilir

Sosyal Denge Tazminatı’ndaki kesintinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mali durumu ile alakalı olabileceğini, hukuken herhangi bir sorun olduğunu düşünmediğini söyleyen Yılmaz, “Bugün belediyelerin içinde bulunduğu ekonomik durum hepimizin malumudur. Evet böyle bir af da vardı ama bundan sonra böyle bir durum olur mu olmaz mı bilemiyoruz çünkü hukuk devleti değiliz. Büyükşehir belediye başkanı da o endişeyi taşıyor olabilir. Bu ülkede yarın hukuksal anlamda neyin uygulanacağını ya da uygulanmayacağını bilmem mümkün değil. Eğer yasal üst sınırın üstünde SDT verilirse yarın bunu bahane ederek bir soruşturma da açılabilir ancak benim şahsi görüşüm herhangi bir sorun olmayacağı yönündedir” diye konuştu.

Emekçilere hakları verilmelidir

Belediye emekçilerinin yoksulluk sınırı altında yaşadığını ve iyi bir SDT’yi hak ettiğini vurgulayan Yılmaz, bu hakkın emekçilere verilmesi gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Tabi ki Toplu İş Sözleşmeleri bu ülkelerin en önemli alanlarından biri, bu insanlar yoksulluk sınırı altında yaşıyor ve ekonomik olarak rahat etmek istiyor. Bu, onların en doğal hakkıdır. Bu haklar da belediye emekçilerine verilmelidir. Tabi bu hakları verirken belediye imkanlarını da gözetmek ve dengeli davranmak, belediyenin ekonomik şartlarını çok fazla zorlamamak gerekir. Bu durum da TİS’i farklı sebeplere dayanarak imzalamama hakkını kimseye vermez.”

Muhabir: Batuhan KAYA