18. yüzyılın sonlarında Birgili tüccar Çakıroğlu Şerif Ali Ağa tarafından yaptırılan Çakırağa Konağı, Türk mimarisinde Osmanlı gündelik yaşamının anlaşılmasında önemli bir kaynak ve ahşap Türk evlerinin en güzel örneklerinden biri sayılmaktadır. Peki, İzmir Birgi Çakırağa Konağı nerede? İzmir Birgi Çakırağa Konağı nasıl gidilir?

Tarih ve mimarinin eşsiz birleşimi: İzmir Birgi Çakırağa Konağı

Bozdağlar'ın güney yamacındaki küçük bir derenin iki yakasında yer alan yeşil ve huzurlu Birgi mahallesinde bulunan Çakırağa Konağı, Ege Bölgesi'ndeki Osmanlı sivil mimarisinin nadide örneklerinden biridir. 18. yüzyılın sonlarında Birgili tüccar Çakıroğlu Şerif Ali Ağa tarafından yaptırılan Konak, uzun yıllar harap bir durumda kaldıktan sonra 90’lı yılların başında restore edilmiştir. Ve günümüzdeki müze haline getirilmiştir. Ahşap Türk evlerinin en güzel örneklerinden biri sayılan konağın en alt katı taşlık, mutfak, ahır, misafir bekleme odası olmakla birlikte İkinci kat kışlık kullanıldığından daha korunaklıdır. Alt kattan merdiven kapağını kaldırarak üçüncü kata çıkılmaktadır. Bunun aynı zamanda güvenlik amacıyla böyle planlandığı düşünülmektedir. Konaktaki bütün odalar geniş bir sofaya bakmaktadır.

Eşsiz mimarisi ve tarihi yapısıyla ziyaretçilerini adeta büyüleyen Çakırağa Konağı’nın birinci dönem restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları 1993 yılında Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü , İzmir Anıtlar Genel Müdürlüğü, İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapılmış, iç düzenleme ve teşhir çalışmaları ise İzmir Arkeoloji Müzesi ve Ödemiş Müzesi'nce tamamlanmıştır.

Çakırağa Konağı giriş ücretleri

65 yaş üzeri - T.C. vatandaşları (Ücretsiz)
0 - 8 yaş - Yabancı uyruklu çocuklar (Ücretsiz) 
0-18 yaş - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar (Ücretsiz)
Öğrenci  (Ücretsiz)
Yerli ve yabancı tüm yetişkinler -  70.00TL

Çakırağa Konağı saat kaça kadar açık?

 Yaz sezonunda 08:30-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilen Çakırağa Konağı, pazartesi günleri kapalıdır.

  •  Cumartesi 08:30-19:00 
  • Pazar 08:30-19:00 
  • Gişe Kapanış 18:30 

Kış sezonunda 08:30-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilen Çakırağa Konağı, pazartesi günleri kapalıdır.

  • Cumartesi 08:30-17:30 
  • Pazar 08:30-17:30
  •  Gişe Kapanış 17:00

İzmir Birgi Çakırağa Konağı nerede?

Ege Bölgesi'ndeki ilk yapılaşmalar arasında mimari üslubunu korumayı başarmış ender konaklardan biri olarak ayrı öneme sahip olan Çakırağa Konağı, Ödemiş'in Birgi Mahallesi Şht. Gürol Madan Caddesi'nde yer almaktadır. 

İzmir Birgi Çakırağa Konağı'na nasıl gidilir?

Çakırağa Konağı'na ulaşmak için konağın yakınından geçen 795 hattını kullanabilirsiniz. Özel aracınız ile ziyaret edecekseniz, İzmir Birgi Çakırağa Konağı'na en hızlı ulaşım İzmir'den Ödemiş İlçesi'ne gidilip, buradan da 10 kilometre sonra Birgi Beldesi'ndeki konağa varılabilir. Eğer farklı bir şehirden gelecekseniz İzmir'in Ödemiş ilçesine varıp aşağıdaki haritadan kendinize en uygun rotayı belirleyebilirsiniz:

Kaynak: Haber Merkezi