Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm-Bel Sen arasında devam eden Toplu İs Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, Sosyal Denge Tazminatı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle durmuş ve İzBB emekçileri görüşmelerin durmasından bu yana eylem gerçekleştiriyor. Devam eden eylemlerde memurlar İzBB Başkanı Cemil Tugay’ı, İZTO Meclisi ziyareti sırasında da protesto etmişti. İZTO’daki protestolara katılan memurlardan 3’üne soruşturma açıldığı öğrenildi. 
İzmir Ticaret Odası’nda Tüm-Bel Sen’in gerçekleştirdiği protestolar sırasında İzBB memurları ve polisler arasında arbede yaşanmış, çevik kuvvet memurlara müdahale etmişti. İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın ise, bazı memurlarla tartıştığı ancak kurmaylarının müdahalesiyle aracına bindirildiği ve alandan hızla uzaklaştırıldığı görülmüştü.

Tugay’ın üstüne yürümekten soruşturma

İZTO’daki eylemden sonra memurlardan 2’sine “eylemleri sevk ve idare etmekten” 1’ine ise “Cemil Tugay’ın üstüne yürümekten” soruşturma açıldığı öğrenildi. Memurlar, teftiş kuruluna sevk edildi. Kurula sevk edilen memurlardan 2’sinin bugün kurula çıktığı öğrenildi. Bugün ifade vermek üzere kurula çıkan memurlardan birine, “Cemil Tugay’ın üstüne yürüdün mü?” sorusunun sorulduğu öğrenildi.

Büyükşehir gözdağı veriyor

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Tüm-Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş, “Bugün 3 arkadaşımızı İZTO’daki Cemil Tugay’la görüşmek istememizi bahane göstererek soruşturma açtılar. Cemil Tugay’a saldırdınız mı? diye sorulmuş arkadaşlarımıza, biz oraya kimseye saldırmak için gitmedik. Biz oraya TİS görüşmelerini çözmek için gittik ancak şu anda Cemil Tugay bizimle görüşmüyor. Biz diyalog yollarını açık tutmamıza rağmen görüşmüyor. Biz, belediyelerde örgütlü ve yetkili sendikayız. Cemil Tugay’la hiçbir sorunumuz yok. Tek sorunumuz haklarımıza el koymasıdır. Cemil Tugay ekmeğimizin yarısını aldı. Biz de bunu geri almak için sendikal haklarımızı kullanıyoruz ancak gördük ki sendikal haklarımızı kullandığımız için soruşturma geçiriyoruz. Bu, emekçilere gözdağı vermektir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Haktan, hukuktan ve adaletten bahsedecek ona uygun davranmamız gerekir. Belediye emekçileri sendikal haklarını kullandığı ve ekmeğine sahip çıktığı için mücadele ederken soruşturmalara maruz kalıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Sendikal haklarımızı kullandığımız için bir müdahale olarak, bir gözdağı olarak görüyoruz ve bu tutumu asla kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Muhabir: Batuhan KAYA