Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı 3. Birleşimi, İzBB Başkanı Cemil Tugay başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis gündemini, İzBB iştiraklerinin borçları nedeniyle belediye taşınmazlarının teminat olarak gösterilmesi, Karabağlar Belediyesi’ne tahsis 25 yıllığına bedelsiz tahsis edilen araziler ve Balçova Belediyesi’nin 110 milyon TL’lik ek bütçe talebi oluşturdu.

İştiraklerin borçlarına karşılık teminat!

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinin, SGK’ya olan borçları nedeniyle belediyeye ait taşınmazların “teminat” olarak gösterilmesi, Plan ve Bütçe Komisyonunda oybirliğiyle kabul edildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“12. Belediyemizin doğrudan ya da dolaylı olarak hissedarı olduğu şirketlerden gelen talepler doğrultusunda; Belediyemiz şirketlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na bağlı ilgili Müdürlüklere olan geçmiş dönemler için tecil taksitlendirme işlemine esas toplam borca ilişkin gecikme zammı ve ferileri dâhil olmak üzere toplam borçların ve bu borçlara bu tarihten sonra ödenmesine kadar geçecek süre için işleyecek fer'ilerine karşılık Belediyemiz Encümenince belirlenip değeri takdir edilecek Belediyemize ait taşınmazların 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanunun 10. maddesinin 5. fıkrası gereğince teminat olarak gösterilmesinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu. (Emlak Yönetimi Dai.Bşk. E.2147745)”

Büyükşehirden Karabağlar’a dev destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar Belediye Başkanlığının talepleri doğrultusunda, Uzundere Mahallesi’ndeki 5 milyon metrekarelik alanı “Mobilya Atıkları Geri Dönüşüm ve Yeniden Kullanım alanı”, 12 bin 671 metrekarelik alanı ise “Temizlik İşleri Müdürlüğü” alanı olarak kullanılmak üzere 25 yıl süre ile Karabağlar Belediyesi’ne bedelsiz kiraladı. İlgili önerge, Hukuk-Plan ve Bütçe Komisyonlarında oybirliği ile kabul edilmişti.

İlgili önerge şu şekilde:

“11. Karabağlar Belediye Başkanlığının talepleri doğrultusunda; Uzundere Mahallesi, 11305 ada, 91 Nolu (50.506,36 m²) taşınmaz için aynı ada ve parselde iki talebin tek protokolde birleştirilmesi nedeni ile önerge ekinde yer alan protokol eki krokide belirtilen “tahsise konu alan” taranan 5.000,00 m²’lik kısmının “Mobilya Atıkları Geri Dönüşüm ve Yeniden Kullanım Merkezi” kurulması; yine aynı taşınmazın Belediyemiz adına kayıtlı 35.337,66 m² hissesinde 7.671,15 m²’lik kısmının “Temizlik İşleri Müdürlüğü” faaliyetlerini sürdürülebilmesi amacıyla kullanılmak üzere, toplamda 12.671,15 m²’lik alanın, Karabağlar Belediyesi adına 25 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis edilmesi hususlarının oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk – Plan ve Bütçe Komisyonları Raporu. (Emlak Yönetimi Dai.Bşk.E.2133736)”

Balçova’ya 110 milyonluk doping

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Balçova Belediyesi’ne 110 milyon TL’lik ek bütçe verdi. Balçova Belediyesi’nin talebi doğrultusunda gerçekleşen destek önergesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oybirliğiyle kabul edildi.

İlgili önerge şu şekilde:

“15. Balçova Belediye Meclisinin 04/09/2024 tarihli ve 76 sayılı Kararı ile kabul edilen; Balçova Belediyesinin ekteki tablolarda 47 kalemde kaynağını belirttiği toplam 110.000.000,00-TL tutarındaki ek bütçe talebinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu. (Yazı İşleri ve Kararlar Dai. Bşk.E.2142334)”

Konak ve Selçuk’tan ek bütçe talebi

Konak Belediyesi ve Selçuk Belediyesi, belediye meclislerinde aldığı kararla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ek bütçe talep etti.

İlgili önergeler şu şekilde:

“24. Konak Belediye Meclisinin; önerge eki tablolarda belirtildiği şekilde Ek Ödenek verilmesine yönelik, 04/09/2024 tarihli ve 190 sayılı Kararının görüşülmesi. (Yazı İşleri ve Kararlar Dai.Bşk.E.2148479)

25. Selçuk Belediye Meclisinin; önerge eki tabloda belirtildiği şekilde Ek Ödenek verilmesine yönelik, 08/09/2024 tarihli ve 144 sayılı Kararının görüşülmesi. (Yazı İşleri ve Kararlar Dai.Bşk.E.2152477)”

İzBB ve ESHOT’un 5 yıllık planı hazır

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2025-2029 Dönemi Stratejik Planı ve ESHOT Genel Müdürlüğünün 2025-2029 Dönemi Stratejik Planını içeren önergeler, mecliste görüşüldü. İlgili önergeler, oy çokluğuyla kabul edildi.

AKP Grubunun Stratejik Plana dair eleştirilerine, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay yanıt verdi. Eşki yanıtında, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkenin geneli, hukuksal durum, ihale yasaları sürekli değiştiği için Almanya, Fransa gibi çok büyük planlamaları Türkiye’de yapamıyorsunuz. 9 ayda 4 kez Merkez Bankası Başkanı değiştiği için ekonomi de kötüye gidiyor. Bu Stratejik Plan mevcut durum için çok doğru bir plandır.”

Tugay ise cevabında, “Bu İzBB ve ESHOT’un raporlarını konuşuyoruz. Ben burada ‘TOKİ konut çalışması yapacağız’ derken ‘Ege Şehir Planlama bünyesinde yapacağız’ dedim. Buradaki stratejik planlarda sosyal konut olmaması normal. Rakamlara bakarsak maliyetlerle ilgili şeyler var. 1 trilyondan fazla toplam bir harcamadan bahsediyoruz. Mesela ‘Karşıyaka Stadı’nı yapacağız’ derken bütçesine baktığımız zaman yaklaşık 30 milyon dolarlık bir projeyi yapacak parayı görebilirsiniz. Eleştirdiğiniz her başlıkta çalışılıyor. Açıkçası ‘hastanenin yenilenmesi lazım’ dediniz ama biz hastanenin temelini attık zaten, şu anda yapılıyor. Bana, bu tür şeyleri gözden kaçırıyorsunuz gibi geliyor” ifadelerini kullandı.

“Kurum’un ağzından duydum”

Körfezin kirliliği hakkında gerçekleştirdiği görüşmeden izlenimlerini aktaran Tugay, “Bu, şu an sadece bir plan. Önümüzdeki günlerde hepimizin yaşadığı pek çok sorunla ilgili de çalışma yapmak zorundayız. Dün Çevre Şehircilik Bakanı ile görüştüm. Kendisinin gerçekten yapıcı yaklaşımını ağzından duydum. Körfezin kirlenmesi ya da İzmir’in sorunlarına dair iyi niyetli bir yaklaşımı kendi ağzından duydum. İzBB olarak İzmir sınırları içerisinde yapılacak tüm işlerden sorumluyuz. Bakanlıklarımızla İzmir dahil tüm Türkiye’deki sorunlarla ilgili çalışmalar yapmak zorundayız. Bizim üzerimize düşen şey yapıcı olmak, diyalogla süreci götürmek. İzmir için üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi.

“Az önceki tabloyu bir daha görmek istemiyorum”

Mecliste çıkan arbedeye de değinen Tugay, böyle bir tabloyu bir daha görmek istemediğini söyleyerek, şöyle konuştu:

“Zaman zaman da yetki ve sorumluluk anlamında bizi aşan konularda diğer kurumlarımızın çaba göstermesini bekliyoruz. Ortak çalışma ve sağlıklı bir iletişimle süreci yürütme konusunda kendi adıma olumlu gördüğüm bir görüşme oldu. İlerleyen süreçte konuştuklarımızın karşılığını yapabiliriz. İş, eleştiri boyutuna gelince çok şey söyleyebiliriz. Ancak neticede bizim birbirimizi suçlu çıkarmamız sorunu çözmüyor. Gecekondular CHP’nin belediye başkanlığı döneminde yapılmadı, onların başka hikayeleri var. İmar afları acaba kaçak yapıların yapılmasını teşvik etmiş midir, etmemiş midir? Vicdanınıza sorun. Hiçbir CHP’li belediye İmar Affı çıkarmadı. Bunları çokça konuşabiliriz ama bugün elimizde düzensiz yapılaşmış bölgelerimiz var. Bunları düzenlemek boynumuzun borcu. Şu an itibariyle 4 yıl 6 ay daha burada defalarca bir araya gelerek şehrimizle ilgi çözüm üretecek kararla alacağız. Birbirimizin üzerine yürümemiz dışarıda hiçbir sorunu çözmeyecek. Dışarıdan bakanlar da ‘bu adamlar daha öfkesine bile hakim olamayan adamlar’ bu kadar ağır sorunların yaşandığı bir ülkede acaba bir şeye sahip çıkarlar mı diye düşünecekler. Öfkelensek de sinirlensek de bunun dozunu kaçırmamak. Olabilir. Bir anlık bir öfke olabilir ama demin yaşanan tablonun hiçbir zaman yaşanmamasını diliyor ve rica ediyorum.”

İlgili önergeler şu şekilde:

“1. İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2025 – 2029 Dönemi Stratejik Planının görüşülmesi. (Strateji Geliştirme Dai.Bşk.E.2128279)

2. ESHOT Genel Müdürlüğünün 2025 – 2029 Dönemi Stratejik Planının görüşülmesi. (ESHOT-Strateji Geliştirme Dai.Bşk.E.221977/E.2134395)”

Muhabir: Batuhan Kaya