BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Meclis toplantısında AKP grubu, Karşıyaka’da 9 mahallenin bir kısmını içeren “Karşıyaka 1’inci Etap 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu” önerisinin değişikliğine itiraz etti.

AKP grubu adına konuşma yapan meclis üyeleri, planların yanlış olduğunu ifade ederek değişikliğe gidilmesi ve açıklama yapılması talebinde bulundu.

İtirazlar üzerine mecliste hazır bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal açıklama yaptı. Ünsal, konudan haberdar olmadığını ve planı bilmediğini açıkladı.

Kamulaştırma maliyeti bu planla ortadan kalkacak

Geçmiş dönem Karşıyaka Belediye Başkanı ve mevcut İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Arkadaşlarımız bu konuda çok çalıştı ve belki de konuyu en iyi açıklayabilecek kişi" diyerek sözü Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Yıldırım'a bıraktı.

Yıldırım, "Burada anlam karmaşası var. Geçmiş dönemde pek çok ilçeden onaylanmış planları bu dönem gündeme aldık ve değerlendiriyoruz. Geçmiş dönemde alınan kararları iade etmedik. Anlam karmaşası şu, bu planların olduğu bölgede kat mülkiyetini geçmiş ruhsatlı yapılar. Biz yolları, yeşil alanları, sosyal donatıları artıralım derken, bunun uygulama şekli 18 uygulamasıdır. Çünkü kentsel dönüşüm belgesi ilan edilmedi. Kat mülkiyeti geçmiş yerlerde de 18 uygulaması yapılamamaktadır. İZBAN hattı boyunda önceden imar adası olan, sonra hat geçince daraltılmış, üzerinde ruhsatlı yapıların olduğu adalardan bahsedilmektedir. Bu planla kamulaştırma maliyeti de ortadan kalkacaktır" dedi.

Hiç uyumasam bile geçmiş dönem projelerini inceleyemem

Tartışmalar üzerine yeniden söz alan Karşıyaka Belediye Başkanı Ünsal, geçmiş dönem projelerini hiç uyumadan çalışsa bile incelemesinin mümkün olmayacağını ifade ederek, “Geçmiş dönemde onaylanmış bir karar. Sadece Karşıyaka'nın değil tüm belediyelerin kararları geliyor. Yerel yönetimlerde devamlılık ilkesi var. Önceki dönem belediye başkanımız da burada, kendisi daha hâkim. Göreve geldiğim 1 aydır yeni dönemin projelerini inceliyorum. 24 saat de yaşıyor olsam hiç uyumuyor olsam da geçmiş dönem projelerini incelemem mümkün değildir. O zaman geçmiş dönemin tüm projelerini geri gönderelim bakalım bu meclis nasıl çalışacak. Ben geçmiş dönemde buraya gelmiş önergenin kabul edilmesini istiyorum" açıklamasında bulundu.

Bu çalışmanın örneği Türkiye’de yoktur

Tugay, Karşıyaka Belediye Başkanı olduğu dönemde hazırlanan planlarla alakalı olarak şöyle konuştu:

"İmar planları itirazlar açık. Uygun görülmeyen bir şey varsa itiraz edilebilir. İzmir'in her bölgesi birbirinden farklı, bunları yenilerken her birine özel yaklaşım gerekiyor. K planı yoğunluğu arttırdı. Bayraklı'da bir karar alındı ama bunlar normal imar planına göre kabul edilemez duruyordu ancak kabul edildi. Özel durumlar olduğunu hepimizin kabullenmesi gerekiyor. O bölgede 7 emsal yapılaşmış binalar var. Bunları siz çok özel bir plan çalışmasıyla her bir ada için yapacağınız çalışma ile değiştirebilirsiniz. Bunu uzun süren bir etüt sonrasında yapıldı. Bu çalışmanın bir örneği Türkiye'de var mıdır bilmiyorum. Bunu genelleştiremeyiz. Bu bahsedilen bölgede çöp konteyneri konulacak yer yok. Sokaklarda değişik yapılaşmış binalar var. Burada insanlar gerçekten çaresiz. Farklı bir şey yapmak isteyen insanlar var ve belediyeden alternatif yol göstermesini istiyorlar. Parsel sahipleriyle yüzde 100 uzlaşı ile yapılacak. Öylesine bir uyum bekliyoruz ki yararı herkes görecek. Bunun tek alternatifi kamulaştırma. Buna benzer bir plan uygulamasını gündeme getirmek zorundayız. İtiraz yolu var. O bölgede insanların nefes alacağı ve dolayısıyla kamuya terk edilmiş gibi görünmese de ortak bir alan kazanılmış olacak. Uygulamada dar alanda yüksek emsalli yapılaşma oluyor. Bunu yaptığınız zaman korkunç binalar ortaya çıkıyor. " dedi.

Editör: Duygu Kaya