Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, İzmir’de 15 Ağustos’tan itibaren çıkan yangınlarla ilgili olağanüstü toplandı. İzBB Başkanı Cemil Tugay başkanlığında toplanan mecliste, yangından etkilenen vatandaşlara gerekli desteğin verilmesi için bir Komisyon oluşturulması ve bu komisyona Başkan Tugay’ın başkanlık etmesi kararlaştırıldı. 

Meclis toplantısında konuşan Tugay, “1 tane önergemiz var. Bunu birazdan arkadaşlarımız okuyacak. Önergeye geçmeden önce yaşadığımız afetle ilgili olarak hepimize geçmiş olsun demek isterim. Yaşadığımız sorunun hakkıyla değerlendirilmesini, bunun için hepimizin objektif gözle sorunu görmesini dilediğimi söylemek isterim. Bazen herhangi bir yerde eksik, hata ve kusur olup olmadığına dair bir siyasi tartışma içerisine girebiliyoruz ama nihayetinde bizim şehrimizde bizim insanlarımızı, kimseyi ayırt etmeden insanlarımızın mağdur edildiği bir gerçektir. Bu yangın hiçbirimizin tahmin etmediği ölçüde geniş bir alana yayıldı ve pek çok yeri etkiledi. Bunu telafi etmek, yaraları sarmak devletimizin, pek çok kurumun olduğu kadar İzBB’nin de görevleri arasındadır. Bu konuda sorumluluk almaya hazır olduğumu defalarca söyledik. Yangınlar devam ederken arkadaşlarımız bir çalışma yaptılar. Kimsenin dışarıda kalmaması için onları konuk evlerine aldılar, düzenli yemek servisi yapılmaya devam ediliyor. Acil ihtiyaç çerçevesinde yapılması gereken neyse yaptık. Ancak evleri oturulamayacak derecede hasar almış, eşyaları, işyerleri, besledikleri hayvanları yanmış, damları yanmış, bahçeleri ve tarlaları yanmış bir sürü yurttaş var. Bunlarla ilgili durumu biraz daha netleştirdikten sonra mağduriyetleri giderecek çalışmalar yapmamız gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘evleri yanan vatandaşlara ev yapacağız’ ifadelerini memnuniyetle dinledik, bunun gecikmemesi için umuyorum hızla aksiyon alınır” ifadelerini kullandı.

“Orası İzmir’in akciğeriydi”

Yamanlar Dağı’nın İzmir’in akciğeri niteliğinde olduğunu ifade eden Tugay, “İşin bir boyutunda da bunu daha sonra konuşmamız gerekecek ama yanan alanların restorasyonu, ormanların tekrar oluşturulması için de bir irade ortaya koymak zorundayız. Bütün İzmir ve Türkiye bizden bunu bekliyor. Ekolojik açıdan bunlara ihtiyacımız var çünkü özellikle Yamanlar Dağı’ndaki alan İzmir’in Kuzey bölgesinin akciğeriydi. Oranın ekolojik dokusu bizim için çok önemlidir. Yaşadığımız her afet ve felaketle daha kötüye giden bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. Uzun süre yağış olmaması, uzun yılların en sıcak yazını yaşıyor olmamız, toprağın gerçekten kupkuru olması, ağaçların altlarındaki otların kolayca yanacak düzeye gelmiş olması yüksek sıcaklık ve kuraklığın sonucudur. Körfez’de tarihinin en sıcak dönemini yaşıyor, su sıcaklığı şu an 29 dereceyi buldu. Su sıcaklığı açısından da kötü bir durum yaşıyoruz. Çevremizdeki bitkileri onarmaz ve ormanları yeşertmezsek daha da sıcak ve kurak bir şehir haline dönüşeceğiz. Akıl ve bilimle bu alanları tekrar yeşillendirmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“Hepimizin dersler çıkarması gerek”

15 Ağustos’tan bu yana çıkan yangınlardan tüm kurum ve kuruluşların ders çıkarması gerektiğini söyleyen Tugay, şu ifadeleri kullandı:

“Daha önceki yangınlarda kaybettiğimiz bitki dokusu yerine gelmedi, fidan dikme kampanyaları geliştirildi ancak o fidanlar yaşamadılar. Burada yeni bir çalışma yapmak zorundayız. Türkiye’deki bu orman alanında yetkin olan kim varsa şu anda hepsiyle bağlantı kurmaya çalışıyoruz. Yanmış ağaçların içerisinde hangilerini kurtarabiliriz diye bir çalışma yürütüyoruz. Cuma günü bir atölye çalışması yapılacak, bir eğitim verilecek ve eğitim görenler sahaya çıkıp, yanmış ağaçlarla ilgili değerlendirme yapacak. Kurtarılabilecek ağaçlarla ilgili Karşıyaka ve Büyükşehir Belediyesi orada yoğun bir sulama çalışması yapıyor, daha sonra bir budama çalışması da yapılacak. Cevabını aradığımız soru şu; hangi ağacı nereye, ne sıklıkla dikeceğiz ve onların hayatta kalması için ne gibi bir çalışma yapacağız? Eski ormanlar gibi değil ama aralıklı, yoğun koruluklar oluşturarak bu işi yapabileceğimizi düşünüyorum. Bu ağaçları diktikten sonra onları korumamız ve hayatta tutmamız gerekiyor. Bundan sonraki dönemde yangınların çıkmamaları ve çıktıktan sonra en hızlı şekilde müdahale edebilmek için önlem almamız gereken dönemdeyiz. Burada herhangi bir kişi veya kurumun sorumlu olduğunu düşünmeyelim, hepimiz sorumluyuz diye düşünelim. Hepimizin çıkarması gereken dersler olan bir felaket yaşadık. Bugün de vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek için de bir araya geldik.”

Komisyon oluşturulacak!

15 Ağustos’tan bu yana İzmir’de çıkan yangınlardan etkilenen vatandaşların nakdi, ayni, lojistik ve beşeri ihtiyaçlarının sağlanması için bir komisyon kurulmasını içeren önerge, oybirliği ile kabul edildi. Önergeye göre mevcut Afet Komisyonu Üyeleri yeni kurulacak komisyonun da üyesi olacak ve Meclis’te grubu olan partilerin Grup Başkan Vekilleri de komisyona üye olarak katılacak. Komisyona, İzBB Başkanı Cemil Tugay başkanlık edecek.

İlgili önerge şu şekilde:
“15-16-17 ve 18 Ağustos 2024 tarihlerinde İzmir ili ve ilçelerinde meydana gelen yangın felaketi sonucunda, birçok vatandaşımızın evi, işyeri, arazisi, ahırı, zeytinlik alanı, bahçesi vb. gibi taşınmaz malları ile ev eşyaları, traktörü, arabası, hayvanları vb. gibi taşınır malları ciddi şekilde maddi zarar görmüş, söz konusu yangından etkilenen taşınmaz ve taşınır mallar, İtfaiye Daire Başkanlığımız tarafından hazırlanan İtfaiye Yangın Raporları doğrultusunda kayıt altına alınmış, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu felaketin yaralarını sarmak amacıyla, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı yangının başladığı ilk andan itibaren sahada sosyal hizmet elemanları ile birlikte yangın mağdurlarının kayıtlarını tutmuş ve acil müdahalelerde bulunmuş olup; bu kapsamda oluşturulan tüm veriler doğrultusunda, yangından mağdur olan tüm vatandaşlarımıza gerekli desteğin verilmesi için bir Komisyon oluşturulması ve bu Komisyona İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Cemil Tugay’ın Başkanlık etmesi; Komisyonun, vatandaşlarımıza nakdi, ayni, lojistik ve beşeri tüm yardımların sağlanmasına yönelik tam yetki verilmesi hususunun görüşülmesi. (Sosyal Hizmetler Dai. Bşk.E.2108812)”

Muhabir: BATUHAN KAYA