SEMRA İĞTAÇ - Genel-İş Sendikası İzmir şubeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ücretsiz izne çıkarılan 158 İZENERJİ işçinin ve 5 İZELMAN işçinin işlerine geri dönmesi ve ESHOT’taki 236 otobüsün İZULAŞ’a devrinin durdurulması için başlattığı eylemlerine kararlılıkla devam ediyor.
İşçiler birlik olursa yer yerinden oynar
Kültürpark’taki 1 No’lu hol önünde toplanan işçiler, “Haksız ve hukuksuz işten atılmalara izin vermeyeceğiz! İşimizi istiyoruz! Direne direne kazanacağız!” yazılı pankart açarak sloganlarla tepkilerini dile getirdi. Genel-İş 2 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Eren Bilgen yaptığı konuşmada, “Biz ekmeğimiz ve çocuklarımızın geleceği için mücadele ediyoruz. İşçiler birlik olursa yer yerinden oynar! Bu mücadeleyi biz kazanacağız!” dedi.
İşçinin ekmeğinden keserek bu krizi aşamazsınız!
Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Serap Yılmaz ise sürecin hukuksuzluğuna dikkat çekerek işçilerin yalnız bırakılmayacağını vurguladı. Yılmaz, İz Gazete’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bugün sabah 8’den akşam 5’e kadar oturma eylemimizi sürdürüyoruz. Yarın sabah İzmir’in farklı noktalarında bildiri dağıtacağız. Çünkü burada açık bir işçi kıyımı var! ESHOT, kamu malıdır. Şimdi bu 236 aracı İZULAŞ’a devretmek istiyorlar. Belediyede para yoksa bu aktarımı nasıl yapacaklar? Halkın bunu bilmesi gerekiyor!”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a sesleniyoruz! İşçinin ekmeğinden keserek bu krizi aşamazsınız! Faturayı işçiye kesmek yerine bürokratlarınıza sorun! 6 Ocak’ta dört kez neden Twitter’daki açıklamalar değiştirildi? Paranın olduğunu söyleyen bürokrasi neden gerçekleri sakladı?
İnsanlar maaşlarını almak için sokağa çıktı, ama baskı gördü! Tutanaklar tutuldu, disipline sevk edildiler! Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz!”
İşçiye yapılan haksızlığı kabul etmiyoruz
Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, sürecin başlangıcından itibaren kamuoyuna şeffaf bir şekilde bilgi verdiklerini belirterek, yaşanan gelişmeleri İz Gazete’ye değerlendirdi.
Topal, “7 Ocak’ta işçilerin maaşlarının yatmadığını duyurduk ve arkadaşlarımızla 30-40 dakikalık bir açıklama yaptık. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu eylem kararı olarak gördü ve işlem başlattı. Oysa bizim tek yaptığımız, işçilere neden maaşlarının yatmadığını anlatmaktı. Eğer işçileri alana çağırıp toplu bir eylem yapsaydık, asıl o zaman bir eylem olurdu. Ama biz herkesin kendi çalıştığı yerde kalmasını sağlayarak süreci açıkladık” dedi.
ESHOT’tan 236 otobüsün özel şirket olan İZULAŞ’a devredilmesine de tepki gösteren Topal, “Burası kamu kurumu! Bu devir, kamuya büyük zarar verecek. Bu plandan bir an önce vazgeçilmesini ve işten çıkarılan 158 işçi arkadaşımızın işbaşı yapmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. İşverenle yapılan görüşmelerde sürecin olumlu sonuçlanacağını düşündüklerini ancak ESHOT’tan beş işçinin özel şirkete iade edilmesiyle kararların değiştiğini belirten Topal, “Bu durum yol haritamızı değiştirdi. Bu akşam yapacağımız toplantıda yarın için nasıl bir eylem kararı alacağımızı belirleyeceğiz. Tüm kamuoyu bunu görecek” dedi.
ESHOT’taki devir, özelleştirmenin ayak sesleri!
Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, ESHOT’taki 236 otobüsün İZULAŞ’a devrinin aslında bir özelleştirme adımı olduğunu da vurguladı. “Bu, eylem kırıcı bir hamle değil, doğrudan özelleştirmenin ön adımlarıdır. Kamuya ait bir otobüsü özel bir şirkete devretmenin başka bir anlamı yoktur. Burada kamu zararını hesap etmez ama özel şirket, ayakta kalabilmek için sürekli sermaye aktarımı yapmak zorunda kalır. Bu da daha büyük bir zarar demektir. Dolayısıyla yapılan şey özelleştirmedir, başka bir tarifi yok. Biz garajlardayız ve mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
İşçiler, Büyükşehir Belediyesi’nin işten çıkarmalara ve araç devrine ilişkin kararından geri adım atana kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.