SEMRA İĞTAÇ- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'İzmir Deprem Master Planı 2024' çalıştayında, depreme karşı kent güvenliğini artırmak için önemli adımlar atıldı. Toplantı, iki bölüm halinde gerçekleşti. İlk bölümde yetkin bilim insanları sunumlar yaparken, ikinci bölümde ise sorunlar, çözüm önerileri, strateji ve projelerin ele alındığı 13 farklı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Bu toplantılara ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları (STK), meslek örgütleri, üniversite temsilcileri ve çeşitli uzmanlar katıldı.

Yuvarlak masa toplantıları

Yuvarlak masa toplantılarında İzmir’in depremselliği, tsunami riski, zemin yapı etkileşimi, yapı stoku envanter çalışmaları, dayanıklı yapılar ve güçlendirme gibi hayati konular masaya yatırıldı. Ayrıca altyapı hizmetlerinin sürekliliği, tarihi ve kültürel yapıların korunması, yapı denetimi ve acil durum yönetimi başlıkları da detaylı olarak tartışıldı.

Son masa toplantısında ise AB hibeleri, Kalkınma Ajansı ve fon kuruluşlarından sağlanabilecek desteklerin afet yönetiminde nasıl kullanılacağı değerlendirildi. Bu oturuma, AB proje uzmanı Özlem Sunal, Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Özlem Ayan, AB proje koordinatörü Pınar Börü Erdoğan ve İSPA proje koordinatörü Selda Taç Mahal gibi isimler katıldı. Toplantıda belediyeler ve STK iş birlikleri ile bu fonların nasıl etkin kullanılabileceği üzerine öneriler sunuldu.

Bu projelerle hibe desteği kazanabiliriz

Afet Yönetimi Projeleri ile ilgili masada görüş ve önerilerini anlatan İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği) Başkanı Servet Ertaş şunları söyledi:

"Dernek olarak bu çalıştaya çok önem verdik. Buraya 6 temsilcimiz ile katıldık. İzmir'in afetlere karşı hazırlıklı ve dirençli hale getirilmesi konusunda yerel yönetimlere çok önemli görevler düşüyor. Ancak bugüne kadar ki izlenimlerimiz şu; belediyelerin ya bu konudan habersiz oldukları yada sorumluluk üstlenmekten kaçırdıklarını düşünüyorum. Bu konuda tasarruf tedbirleri nedeniyle belediyelerin kaynak sorununu çözmek için AB, UNDP, İZKA vb. gibi hibe desteklerinden faydalanılabilir.  İZ-AFED Derneği olarak biz ilçe belediyelere yönelik projeler hazırladık. Bu projelerle, hibe desteği kazanabiliriz.” dedi.

Çalıştayın ardından Emel Ürper Bergama Belediye Başkan Yardımcısı, Türker Paştemoğlu İnşaat Mühendisi, Erdem Canbay, Çağla Çatkın Minarlar Odası, Yusuf Kılınç, Tolga Kalkan Altay Ege Ordu Lojistik, Feyzanur Kaya, yapı denetimi ve periyodik yapı kontrolleri konusunda karşılaşılan zorluklar ve olası çözüm yolları hakkında değerlendirmelerde bulundu. İzmir Afet Derneğin’den Handan Aşan, bu konuda yapılacak düzenlemelerin İzmir'in gelecekteki depremlere karşı daha güvenli hale gelmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

İzmir Deprem Master Planı 2024 çalıştayı, deprem odaklı kentsel dönüşüm, acil durum yönetimi ve afetlere karşı dayanıklı bir kent oluşturulması için önemli stratejilerin konuşulduğu kapsamlı bir etkinlik olarak değerlendirildi. Katılımcılar, bu tür çalışmaların devamının gerekliliği konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

Muhabir: Semra İĞTAÇ