Semra İğtaç- İzmir’de 30 Ekim 2020’de yaşanan depremde ailesiyle birlikte enkaz altında kalan Simge Akbulut’un hayatı bu trajik olaydan sonra tamamen değişti. Yaşadıklarından derinden etkilenen genç kadın, kendisini kurtaran İzmir İtfaiyesi ekipleri gibi bir kurtarıcı olma kararı aldı. Simge Akbulut, KPSS'yi geçerek Edirne Belediyesi'nde itfaiye eri olarak göreve başladı. Şu an İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nda görev yapan Akbulut, o günü ve itfaiyeci olma sürecini İz Gazete'ye anlattı:

İzmir'deki deprem sırasında yaşadıklarınız, kariyerinizi değiştirme kararı almanıza nasıl etki etti? Bu deneyim, itfaiyeci olma motivasyonunuzu nasıl şekillendirdi?

30 Ekim 2020 tarihinde saat 14:51’de hayatım değişti. Evde annem, kardeşim ve ben vardık. Bir anda çok şiddetli bir sallantı başladı ve ev üzerimize çöktü. Enkaz altında sadece sol kolumu hareket ettirebiliyordum. Hemen 112’yi aradım, çok zor durumda olduğumuzu söyledim. Ailemle enkaz altında kaldık. İzmir İtfaiyesi ekipleri, şu anki mesai arkadaşlarım, beni kurtardı. Daha sonra babam da arama kurtarma çalışmalarına katıldı ve bizi kendi elleriyle çıkardı. Bu olay beni çok etkiledi. Şimdi benden yardım bekleyen canlara koşmak benim en büyük motivasyonum.

Depremi unutmam mümkün değil. Evin koridorunda iken ev üzerimize çökmüştü işte o an enkaz altında kaldım annem kardeşim ve ben hepimiz enkazdaydık çok dar bir alandaydım sadece sol kolumu oynatabiliyordum geriye kalan hiç vücudumu hiç oynatamıyordum tam 4 saat enkaz altında kaldıktan sonra İzmir itfaiyesi ekibi beni kurtarmaya geldi şu anki mesai arkadaşlarım ve babam da katıldı kendi elleriyle enkazı kaza kaza beni kardeşimi ve annemi kurtardı daha sonra hastanede tedavi süreci gördüm bir hafta hastanede yattım yürüyemedim anneme kardeşim ameliyat oldu bu olay beni çok etkiledi ben enkaz altında çaresiz bir şekilde kurtarılmayı bekledim ve ben de şu an bir itfaiyeci olarak çaresiz kalan bir canlının yardımına koşacağım şimdi benden yardım bekleyen her türlü canlının yardımına koşuyorum.

İtfaiyeci olarak çalışırken en çok hangi zorluklarla karşılaşıyorsunuz ve bu zorlukları aşmak için hangi stratejileri kullanıyorsunuz?

İtfaiyecilik gerçekten çok güç gerektiren bir meslek büyük yangın olduğu zaman bazen saatlerce aralıksız çalışmak zorunda kalıyoruz mesela en son ki fabrika yangınında 9 saat çalıştım ve ayakta durabilmek yorulmamak için hep dinç olmamız gerekiyor ben güçlü ve dinç kalabilmek için düzenli spor yapıyorum Ağırlık antrenmanları ve düzenli koşu yapıyorum kondisyonumu hep geliştirmeye çalışıyorum bu da mesleğimde daha güçlü olmamı sağlıyor iyi bir itfaiye olabilmek için bilgilerimi sürekli taze tutmaya çalışıyorum bu yüzden sürekli eğitimler yapıyoruz yangın eğitimleri kurtarma eğitimleri ayrıca itfaiye adres bilgisi çok önemli bu yüzden adres bilgilerimizi taze tutmak için sık sık sokakta adres gezmeleri mıntıka gezmeleri yapıyoruz bilgilerimizi daima taze tutmaya çalışıyoruz”

Kadın bir itfaiyeci olarak, sektördeki cinsiyet eşitliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu alanda kadınların daha fazla yer alması için neler yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Ne yazık ki cinsiyetimizden ötürü bu mesleği yapmamızı istemeyen insanlar da var sen kadınsın kadından itfaiyeci mi olur kadın yangını söndürmekten ne anlar gibi söylemlere maruz kalabiliyoruz Ama ben başarıyla çalışarak bu söylemleri bozduğumu düşünüyorum Çalıştığım kurumda kadın istihdamına yer verdiği için çok mutluyum kadınlar isterse başaramayacağı hiçbir şey yok Ben de aynı erkek arkadaşlarım gibi her türlü yangına her türlü trafik kazasına ve her türlü hayvan kurtarmaya gidiyorum onlar ne iş yaparsa ben de o işi yapıyorum onlardan hiçbir eksiğim ya da fazlam yok Kadın arkadaşlarımdan itfaiyeci olmak isteyen varsa her türlü söyleme kulak tıkayıp hayallerinin peşinden koşmasını istiyorum”

İzmir İtfaiyesi’nde görev yapan kadın itfaiyeciler, yetenekleri ve özverileriyle dikkat çekiyor. Şoförlükten yangın müdahalesine kadar her alanda aktif görev alan bu "ateş savaşçıları," sayısız ihbara koşarak tecrübeli meslektaşlarına adeta meydan okuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, son yıllarda kadın itfaiyeci sayısını artırarak daha kapsayıcı bir yapı oluşturdu. Şu anda 15 kadın itfaiyeci, toplamda bin 170 kişilik ekip içinde görev yaparak, omuz omuza yangınlara müdahale ediyor.

Muhabir: Semra İĞTAÇ