30 Ekim 2023 günü Türkiye saati ile İzmir'in Seferihisar ilçesi merkezli bir deprem meydana geldi. 16 saniye süren depremin büyüklüğü ise 6,9 olarak açıklandı.

Deprem İzmir'le birlikte Yunanistan'ı da etkiledi. Deprem nedeniyle İzmir'de birçok bina yıkıldı ve can kaybı yaşandı.

Seferihisar'da tsunami oluştu

Deprem sonrası Seferihisar'da bir tsunami oluştu. Yükselen su nedeniyle Sığacık'ta bulunan evleri ve dükkanları su bastı. Tsunami nedeniyle 1 kişi de boğularak hayatını kaybetti.

Deprem sonrası AFAD'ın yaptığı açıklamaya göre Depremde biri boğulma sonucu olmak üzere 117 kişi hayatını kaybetti ve bin 34 kişi de yaralandı.

İzmir'in Bayraklı ve Bornova ilçelerinde ise çok sayıda bina yıkıldı. Birçok bina ise deprem nedeniyle hasar gördü ve oturulamaz hale geldi.

Tüm Türkiye'yi duygulandırdı

Depremden sonra arama kurtarma ekipleri, enkaz altında kalan insanları kurtarmak için günlerce çalıştı. Bazı çocuklar, depremden saatler sonra mucizevi bir şekilde sağ çıkarıldı. Bunlardan biri de Elif Perinçek adlı 3 yaşındaki kız çocuğuydu. Elif, depremden 65 saat sonra Doğanlar Apartmanı’nın enkazından kurtarıldı. Elif’in küçük elleriyle kurtarıcılarının parmaklarına sarılması, tüm Türkiye’yi duygulandırdı.


Depremde yıkılan binalar ve ölüm sayıları şöyle açıklandı

    Rıza Bey Apartmanı - 36 ölü, 17 yaralı
    Emrah Apartmanı - 32 ölü, 15 yaralı
    Doğanlar Apartmanı - 15 ölü, 12 yaralı
    Yağcıoğlu Apartmanı - 11 ölü, 7 yaralı
    Karagül Apartmanı
    Yılmaz Erbek Apartmanı - 11 ölü, 11 yaralı
    Barış Sitesi - 11 ölü, 2 yaralı
    Cumhuriyet Sitesi -

Deprem sonrası örnek dayanışma

İzmir'de yaşanan deprem sonrası ise bölgeye sadece Türkiye'den değil dünyanın birçok noktasından da yardım yağdı. İzmir depremi aynı zamanda dayanışmanın gösterildiği bir olaydı. İzmirliler, depremden zarar gören vatandaşlar için gelen yardımları ayrıştırmak ve vatandaşlara ulaştırmak için günlerce çalıştı.

Depremzedelerin sorunları bitmedi

Depremin üzerinden 3 yıl geçti ancak depremzedelerin sorunları henüz çözülmedi. Deprem sonrası depremzedeler tarafından kurulan İZDEDA tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

30 Ekim 2020 de meydana gelen depremde hayatını kaybeden 117 vatandaşımıza ve 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dilerken yakınlarına ve bütün Türkiye’ye baş sağlığı dileriz.
Bizler İzmir depreminin üzerinden geçen 36 ayda nelerle karşılaştık hangi sorunlarımızı çözdük hangi sorunlarımız çözülemedi bunları sizlerle paylaşmak isterdik ancak çözülen sorunumuz maalesef bulunmuyor. Ancak bizler yine de tüm çabalarımızla depremzedenin gücüyle alabildiğimiz kadar hakkımı sizlere anlatacağız.

Devletimiz tarafından depremzedelerimiz için yapılanlar

•    İzmir Deprem Şehitlerine, İzmirli güzel yürekli iş insanlarının İzmir Depreminde hayatını kaybedenlerin ailelerine ücretsiz konut dağıtımı yapıldı.
•    Proje alanlarında 1500 civarında konut inşa edilip teslim edildi.
•    Rezerv alanda ağır hasarlılara 1200 civarında konut verildi. Bu konuda derneğimiz, bu haktan tüm ağır hasarlı depremzedelerin faydalanabilmesi için bilgilendirme yapmış, rezerv alan tercihi yapmalarını sağlamıştır.   


Derneğimiz ve depremzedelerimizin gücüyle yapılanlar

•    Belediyemizden parsel bazlı %20, ada bazlı %30 emsal alındı. Ama hala hakkımız için boğuşuyoruz
•    Derneğimiz tarafından Halkkonut projesi geliştirildi. Halkkonut sayısı 51 e ulaştı.

•    Emlak Konutun İzmir’de yıkılan konutları yapması için derneğimiz yaptığı görüşmeler olumlu sonuç vermiş, 13 adet binamızla anlaşma sağlanmıştır. Ayrıca Emlak Konutun 5 kat değil 7 katlı olarak yapılmasını sağladık.

•    Depremzedelerimize 36 aydır kesintisiz psikolojik destek vererek onların hayata tutunmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.

•    500 depremzede öğrencimizin hayatlarına dokunarak gerek maddi gerek manevi destek ve danışmanlık yaptık

•    Dezavantajlı bireyler için çalışmalar yürütüp, onların ihtiyaçları için hayırseverler, yerel yönetim ve iktidar arasında köprü olduk


Yapılamayanlar

•    Orta ve az hasarlılarımız için rezerv alandan satış önceliği talebimiz olumlu karşılandı ancak henüz sonuçlanmadı.
•    O yer kavramından mağdur olan depremzedelerimiz için çalışmalarımız devam ediyor.
•    Proje alanında 11 konut, rezerv alanda ise 146 iş yeri kurada çıkmadığı için teslim edilemedi. Hak sahipleri mağduriyeti giderilemedi. 1. Proje alanında daha önce sözünü almış olduğumuz trafo alanı tekrar gündem olmuş ve depremzedeler huzursuzluk yaratmıştır. Bu konunun net bir şekilde sonuçlandırılmasını istiyoruz.
•    Rezerv alanda teslim edildiği duyurulan ve vatandaşların kullanımına başladığı konutlarda çok sayı da eksiklikler olduğu bilgisi gelmekte. Bizlerinde alanda gördüğü eksikliklerle ilgili müttehitlerle iletişime geçilse de sorunlar göz ardı edilmekte. Evlerine geçemeyen vatandaşlar ise bunlara rağmen aidatlarını vermeye  ediyorlar. ‘Teslim edilen’ dairelerin eksiklikleri tamamlanmamasından kaynaklı hala kira ücreti ödemeye devam ediyoruz.
•    Çözülemeyen en önemli sorunumuz ise kredi. Sözü geçen 0,79 faiz oranı 10 yıl vade 1 milyon 250 bin TL krediyi yukarıda bahsettiğimiz gibi sadece 1 bina kullanabildi. Faiz oranı 2,59’a yükseldi.  5 Ekim 2023 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde orta ve üstü seviyedeki hasarlı binalar için verilen hibe ve kredi desteği sadece 6 Şubat depremzedeleri ve 11. il olarak ilave edilen Elâzığ depremzedelerini kapsamaktadır. Bu karar İzmir depremzedelerini derinden yaralamıştır. Peki İzmir’in, İzmirlinin temsilcisi 28 milletvekili bu konuda niye sessiz kalmaktadır?
•    Kapıcılar ve kiracılar için bir türlü çözüm bulunamadı. Mağduriyetler 36 aydır devam ediyor.
•    36 aydır mahkeme kapılarında ödediğimiz DASK sigortalarının karşılığını almak için mücadele verip para harcıyoruz.
•    Türkiye’de deprem için toplanan ancak 30 Ekim’de yararlanamadığımız deprem vergisini 36 aydır vermeye devam ediyoruz. Bunların yanı sıra 6 Şubat depremi sonrası bir kereye mahsus toplanan 2 defalık MTV vergisini biz İzmir depremzedeleri de veriyoruz.
•    Bayraklı’da yıllardır oluşan demografik yapı 30 Ekim sonrası maddi yetersizliklere boyun eğiyor. İlçe sınırlarında bulunan demografik yapıda büyük oranda bir değişim söz konusu.
•    İzmirli depremzedelerin kadar mütekaitlerin iki dudağının arasına bırakıldı. Aracı olması gereken kurumlar depremzede yanında yer alıp hak mağduriyetlerinin önüne geçemedi
•    Her gün depremin gerçekleştirdiği ülkemizde, deprem bölgesinde yer alan İzmir’de 36 ay geçmesine rağmen depremzedeler hala maddi yetersizlik nedeniyle hasarlı konutlarda oturmaya devam ediyor. Olası bir can kaybının sorumlusu sizce kim olacak?

1 milyon TL kredi çekmiş olsak ve bunu  0,79'dan çekeceksem aylık ödemem 12 bin 929 TL'di. 2,79'a çıkınca 28 bin 966 TL'ye çıktı. Bu aylık 16 bin TL fark demek.

İzmir depremzedesi U-NU-TUL-DU. Bundan sonra sırtı sıvazlanan, verilen sözlere inanan, sabırla bekleyen mülayim depremzede olmayacağız.

Bizler 30 Ekim 2020 depremzedeleri olarak 36 ay sonunda artık yol ayrımındayız. İlk günden beri söylediğimiz ya bir yol bulacağız, ya bir yol açacağız sloganının sonuna geldik. Önümüzdeki 30 Ekim 2024’e kadar ya evlerimizi yapacağız ya da bu diyardan yol alacağız! Depremzedenin dayanacak ne psikolojik ne maddi gücü kalmamıştır!

Editör: Özlem Çimen Durmaz