İzmir'de özellikle çocuklu ailelerin hafta sonu gitmeyi tercih ettiği yerlerden biri de İzmir Doğal Yaşam Parkı. Peki Doğal Yaşam Parkı'na nasıl gidilir? Doğal Yaşam Parkı'nda hangi hayvanlar bulunur? Doğal Yaşam Parkı giriş ücreti ne kadardır? Sizin için araştırdık.
1937 yılında Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi olarak Kültürpark içerisinde 18 dönüme kurulan Fuar Hayvanat Bahçesi, 2008 yılında Çiğli Sasalı’daki 425 dönümlük alanda Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı’na dönüştürüldü.
2006 yılında başlanılan proje, tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynakları kullanılarak 2 yılda tamamlandı.
Hayvanların kendileri için özel olarak doğal ortamlarındakine benzer hazırlanan barınaklarda özgürce yaşadığı, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile kentin ve kentlinin nefes aldığı Doğal Yaşam Parkı, kısa sürede İzmir’in cazibe merkezlerinden biri haline geldi.
İzmir Doğal Yaşam Parkı 425 bin metrekare alan üzerinde 134 türde 2700'den fazla hayvanı ve 250'den fazla bitki türünü bünyesinde barındırmaktadır. Hayvan sayıları ve çeşitliği artarken, ziyaretçilerin refahı ve özellikle çocukların eğitimleri konularında parkta yeni çalışmalar da yürütülüyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 11 Ocak 2010 tarihinde oybirliğiyle aldığı karar doğrultusunda İzmir Doğal Yaşam Parkı Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne (EAZA) adaylık başvurusunda bulundu. Geçirdiği inceleme denetlemelerden sonra 3 Nisan 2011 tarihinde EAZA'ya tam üye oldu. 44 ülkeden 370' i aşkın üyesi bulunan EAZA, biyoçeşitliliğin tehlike altında olduğuna ve her geçen gün canlı türlerinin tükendiğine dikkat çeken hayvan türlerinin korunması konusunda kampanyalar yürütüyor. EAZA üyeleri ekosistem ve habitat korumalarında aktif görevler alıyor.
EAZA nedir?
EAZA 44 farklı ülkeden 370’ü aşkın hayvanat bahçesi ve akvaryumun üyesi olduğu bir birliktir.
1992 yılında kurulan EAZA eğitim, araştırma ve koruma hedeflerine yönelik Avrupa hayvanat bahçeleri ve akvaryumları içinde işbirliğini sağlamaktadır. Bu işbirliğini eğitim, araştırma ve koruma çalışmalarında kullanır.
İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda bulunan hayvanlar
-Göletler (Kuğular, Ördekler, Pelikanlar, Su Kuşları)
- Mirketler
- Oklukirpiler
- Maralar
- Kapibaralar
- Koatiler
- Tavus Kuşları
- Sülünler
-Keklikler
- Afrika Savanı (Zürafalar, Zebralar, Su aygırları, Deve kuşları )
-Güney Afrika antilopları
- Çocuk Hayvanat Bahçesi (Küçük atlar, Cüce keçiler, Kamerun koyunları, tavşanlar, tavuklar, hindiler, kara ve su kaplumbağaları, Lamalar )
- Emular
- Ceylanlar
- Ala Geyikler
- Kızıl Geyikler
- Develer
- Yaban Keçileri
- Kanatlı Barınağı - Aviary (Su kuşları, Ördekler, Leylekler, Aynaklar)
- Yırtıcı Kuşlar (Kartallar, Şahinler, Akbabalar, Baykuşlar)
- Papağanlar
- Sırtlanlar
- Ayılar
- Kurtlar
- Vaşaklar
- Maymun Adaları (Monalar, Velvetler, Siyah Makaklar)
- Halka Kuyruklu Lemurlar
- Asya Filleri
- Tropik Merkez (Yılanlar, Kertenkeleler, Timsahlar, Kaplumbağalar, Balıklar, Macaw Papağanları)
- Pumalar
- Aslanlar
- Kaplanlar
Hangi saatlerde ziyaret edilir?
İzmir Doğal Yaşam Parkı 365 gün, haftanın 7 günü ziyarete açıktır.
Hafta sonları, özel günlerde, bayramlarda ve resmi tatillerde de İzmir Doğal Yaşam Parkı'nı ziyaret edebilirsiniz.
Park her gün sabah 09:00'da açılır. Parkın kapanışı ise hafta içi ve pazar günü saat 19.15, cumartesi günü ise 18.45'tir.
Tropik merkez ise pazartesi günleri bakım yapıldığı için kapalıdır.
İzmir Doğal Yaşam Parkı ücreti ne kadar?
İzmir Doğal Yaşam Parkı'na giriş ücreti öğrenciler için 10 TL, yetişkinler için ise 20 TL'dir.
Parka, engelli ve refakatçi kartı olanlar, basın kartlılar, gazi ve şehit yakınları ise ücretsiz girebilmektedir.
Doğal Yaşam Parkı'na nasıl gidilir?
Karşıyaka Vapur İskelesi’nden hareket eden 777 numaralı otobüsler ve Çiğli Aktarma Merkezi'nden hareket eden 751 numaralı otobüsler ile ulaşabilir.
İzban'ı kullanan ziyaretçilerimiz Çiğli Aktarma Merkezi'nden hareket eden 751 nolu otobüslerle İzmir Doğal Yaşam Parkı'na ulaşabilirler.
Çevre Otoyolunu kullanacak ziyaretçilerimiz Atatürk Organize Sanayi Bölgesi istikametinde (Sanayi içerisine girmeden) hiçbir yöne sapmadan ilerlediklerinde Sasalı ve İzmir Doğal Yaşam Parkı tabelalarıyla karşılaşacaklardır.
Çiğli ya da Karşıyaka istikametinden gelen araçlar da yine Atatürk Organize Sanayi Bölgesi istikametine döndüklerinde İzmir Doğal Yaşam Parkı yönlendirme tabelalarını göreceklerdir.