İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, İz Gazete’ye yaptığı açıklamada, emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında aldıkları ilaçlar için ödedikleri ücretlerin, artan ilaç fiyatları ve SGK'nın uyguladığı politikalar nedeniyle giderek arttığını belirtti. Sayılkan, emeklilerin aldıkları ilaçların bedelinin yüzde 10’unun maaşlarından kesilmek suretiyle ödediklerini ifade etti. Ancak bu ödemenin dışında, hastanelerde yapılan muayeneler için de muayene katkı payı ödemek zorunda kaldıklarını belirten Sayılkan, bu ücretlere ayrıca ilaç fiyat farklarının da eklendiğini söyledi.
Referans fiyat politikası
Sayılkan, "Türkiye’deki sistemde ilaç fiyatları, SGK’nın uyguladığı referans fiyat politikası doğrultusunda belirleniyor. Aynı grup ilaçlar içinde en ucuz olanları baz alınıyor. Eğer almak istediğiniz ilaç en ucuz değilse, aradaki farkı kendi cebinizden ödemek zorunda kalıyorsunuz," dedi. Bu durumun emekliler üzerinde ciddi bir mali yük oluşturduğunu vurgulayan Sayılkan, sağlık hizmetlerinden faydalanan emeklilerin hem muayene ücreti, hem muayene katkı payı, hem de ilaç fiyat farkı olmak üzere üç ayrı kalemde ödeme yapmak zorunda kaldıklarını belirtti.
İlaç fiyatlarındaki artış
Tuncay Sayılkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Örnek vermek gerekirse, ilaç 100 lira ise emeklinin ödemesi gereken 10 lira, 250 lira olunca, 25 liraya çıkıyor. Ama emeklinin maaşı aynı oranda artmadı. Son 2 yıl içinde ilaç fiyatı belli oranda arttı ama emeklinin maaşı o kadar artmadığı için bu sürdürülebilir gözükmüyor."
Eski düzenlemelere dönülmeli
Sayılkan, “Burada yapılması gereken, geçmişte olduğu gibi referans fiyatının en ucuzu değil, en ucuz ve en pahalının ortalamasında bir rakama tekrar çekilmesi lazım ki emeklilerimizin ya da diğer hastalarımızın cebinden o kadar para çıkmasın. 2005'ten beri bu düzenleme var ama eskiden şöyleydi: En ucuzun yüzde 40-50 üstü, sonra yüzde 35, sonra yüzde 5'lere kadar düştü bu.”
Sağlıkta tasarrufun bedeli
“Her yıl sosyal güvenlik kurumu, tasarruf amaçlı bazı önlemler almakta. Daha az parayla daha çok hizmet etmeye çalışıyorlar, ne kadar mümkün olabilirse. Tasarruf amaçlı işler yapılıyor. Kemerler sıkıldıkça bunun bedelini bir kısmı eczacılar, bir kısmı emekliler, vatandaş olarak hep beraber ödüyoruz. Orada tasarruf yapılıyor. Sağlıktan tasarruf olmaz.”