Zeybek kültürünün doğayla olan bağlantısını insanla buluşturma hedefiyle kurulan Efeler Yolu, kültürün uluslararası tanınırlığını artırmaktır. Aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürlüğü'nün başvurusuyla Green Destination tarafından düzenlenen '2023 Green Destinations En İyi 100 Hikaye' yarışmasında Efeler Yolu, En İyi 100 Hikaye listesine girmiştir. Peki, İzmir Efeler Yolu nedir? Efeler Yolu'nun özelliği nedir? Efeler Yolu hangi köylerden geçer?

İzmir Efeler Yolu nedir? 

Efeler Yolu üzerinde bulunan köylerin tarihi, kültürel değerlerinin tanıtılmasını sağlamak hedefiyle oluşturulan Efeler Yolu aynı zamanda, yeni ekonomik faaliyet alanları yaratarak tarım ve hayvancılık ekonomisini desteklemek ve turizm aracılığıyla sosyal hayatı canlandırmayı hedeflenmektedir. Bu sayede gençlerin doğup büyüdükleri topraklarda daha mutlu olmalarını sağlamak ve köylerden genç göçünü engellemek amaçlanmıştır.

Bölgenin doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin korunmasını sağlayarak, sürdürülebilir  bir kırsal kalkınmayı oluşturmak genel olarak, Efeler Yolu projesinin hedefi olduğu söylenebilir. Böylece yerel coğrafyada sosyo-ekonomik bir kalkınma yaratılabilecektir. İzmir’in Bornova ilçesinden başlayarak, Nif Dağı ve Bozdağ sıradağlarını aşarak Kiraz'ın yaylalarına ulaşan ve ardından Aydın sıradağlarından geçerek Efes Selçuk’taki Meryemana’da son bulan 500 kilometrelik işaretli bir yürüyüş rotası olan Efeler Yolu, yaklaşık bir ayda tamamlanabilmektedir. Efeler Yolu, 13-26 kilometre arasında değişen uzunluklardaki 28 zorlu etaptan oluşur.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği, Ege Üniversitesi, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir Vakfı, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Efeler Yolu Derneği’nin ortak çalışmaları ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın ortak desteğiyle hayata geçirilen Efeler Yolu, önemli bir kültür yürüyüş yoludur. Efeler Yolu, güzergahında bulunan yaylalar ve dağ geçitleriyle kültürel zenginlikleri günümüze yansıtmaktadır.

Efeler Yolu hangi köylerden geçer?

27 ana etap ve 1 alternatif hattı ile toplam 28 etaptan oluşan bir yürüyüş rotası olan Efeler Yolu'nda etapların uzunlukları 14-24 kilometre arasında değişmekte olup, zorluk seviyeleri genellikle orta-zor ve zor olarak derecelendirilmiştir. Bu özellikleriyle Efeler Yolu, doğa severler için tam anlamıyla bir cevherdir.

Ana etaplar kırmızı-beyaz, alternatif rota ise kırmızı-sarı renklerle işaretlenmiştir. Standart işaretlemelere ek olarak, kırmızı işaretler, dağ zirveleri, kültürel miraslar veya önemli manzara noktalarına ulaşımı sağlanmaktadır. Ayrıca, yürüyüşçüler WIKILOC, FATMAP, ALLTRAILS gibi uygulamalarla da iz takibi yapabilmektedir.  Efeler yürüyüş yolu, köyler, yaylalar ve doğal patikaları birbirine bağlayarak, İzmir, Manisa ve Aydın illerindeki Bornova, Kemalpaşa, Bayındır, Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Ödemiş, Kiraz, Alaşehir, Beydağ, Nazilli, Sultanhisar, Köşk, Tire, İncirliova, Germencik ve Selçuk ilçeleriyle etkileşim içerisindedir.

Efeler Yolu'nun yürüyüş etapları:
1.    Etap: / Kavaklıdere (Bornova) - Nazarköy (Kemalpaşa) 
2.    Etap: / Nazarköy (Kemalpaşa) - Yukarıkızılca (Kemalpaşa) 
3.    Etap: / Yukarıkızılca (Kemalpaşa) - Bayramlı (Kemalpaşa) 
4.    Etap: / Bayramlı (Kemlapaşa) - Yenikurudere (Kemalpaşa) 
5.    Etap: / Yenikurudere (Kemalpaşa) - Ovacık (Kemalpaşa) 
6.    Etap: / Ovacık (Kemalpaşa) - Sarıyurt (Bayındır) 
7.    Etap: / Sarıyurt (Bayındır) - Kerpiçlik (Ödemiş) 
8.    Etap: / Kerpiçlik (Ödemiş) - Lübbey (Ödemiş) 
9.    Etap: / Lübbey (Çamyayla) - Gölcük (Ödemiş) 
10.    Etap: / Gölcük (Ödemiş) - Birgi (Ödemiş) 
11.    Etap: / Birgi (Ödemiş) - Bozdağ (Ödemiş) 
12.    Etap: / Bozdağ (Ödemiş) - Karakoyun Yaylası (Çatak-Kiraz) 
13.    Etap: / Karakoyun Yaylası (Çatak-Kiraz) - Ovacık (Kiraz) 
14.    Etap: / Ovacık (Kiraz) - Küçükibrahimler (Ören-Kiraz) 
15.    Etap: / Küçükibrahimler (Kiraz) - Balyeri (Cevizli-Kiraz) 
16.    Etap: / Balyeri (Cevizli - Kiraz) - Karabolu (Kiraz) 
17.    Etap: / Karabolu (Kiraz) - Palamutçuk (Beydağ) 
18.    Etap: / Palamutçuk (Beydağ) - Beyköy (Beydağ) 
19.    Etap: / Beyköy (Beydağ) - Ovacık Yaylası (Bıçakcı-Ödemiş) 
20.    Etap: / Ovacık Yaylası (Bıçakcı-Ödemiş) - Demirdere (Ödemiş) 
21.    Etap: / Demirdere (Ödemiş) - Karaçamur Yaylası (Eğridere-Tire) 
22.    Etap: / Karaçamur Yaylası (Eğridere-Tire) - Dallık (Tire) 
23.    Etap: / Dallık (Tire) - Kaplan (Tire) 
24.    Etap: / Kaplan (Tire) - Akçaşehir (Tire) 
25.    Etap: / Akçaşehir (Tire) -Küçükkale (Tire) 
26.    Etap: / Küçükkale (Tire) - Şirince (Selçuk)

Kaynak: Haber merkezi