İz Gazete, geçtiğimiz günlerde İnönü Caddesi'ndeki seyyar satıcı işgalini gündeme taşımıştı. Konu ile ilgili Zabıta Daire Başkanlığı'ndan açıklama geldi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Belediyemizin görev, yetki ve sorumluluk alanları içinde bulunan İnönü Caddesi üzerinde Zabıta Dairesi Başkanlığımıza bağlı Müdürlüklerimizce yapılan rutin denetimler ile vatandaşlarımızdan iletilen sözlü ve yazılı şikayetlere istinaden yapılan çalışmalarda en çok karşılaştığımız aksaklıklar aşağıda belirtilmektedir.

Zabıta Denetim Şube Müdürlüğümüzce İnönü Caddesi üzerinde faaliyet gösteren işletmelerin kamusal alan işgalleri ile bölgede bulunan seyyar satıcılar ve çevre kirliliğine sebep olan afişler en çok karşılaşılan aksaklıklardır. Bu kapsamda yapılan çalışmalar 2024 yılı içerisinde de aralıksız sürdürülmüş olup esnaflara ve seyyar satıcılara gerekli uyarılar yapılmıştır. Uyarılara ve kurallara uymayanlar hakkında Belediye Emir ve Yasakları Yönetmeliği ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca toplam 471 adet idari işlem uygulanmıştır. Ayrıca yönetmelik ve kanun hükümlerine aykırı olarak, faaliyetlerine ısrarla devam etmekte olanların işgale konu mal/malzemeleri (82 adet terazi, 628 adet muhtelif eşya, 254 kg. sebze/meyve) Zabıta Dairesi Başkanlığımız Gürçeşme depolarında yediemin olarak muhafaza altına alınmıştır.

Zabıta Trafik Şube Müdürlüğümüzce İnönü Caddesinde şehir içi trafik düzenine uymayan, kaldırım ve uygunsuz alanlara park eden araçlar en çok karşılaşılan aksaklıklardır. Bu kapsamda yapılan çalışmalar 2024 yılı içerisinde de aralıksız sürdürülmüş olup ilgililere gerekli uyarılar yapılmaktadır. Uyarılara ve kurallara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca toplam 63 adet ve 1608/1 sayılı Belediye Emir ve Yasakları Yönetmeliği hükümleri gereğince 7 adet İdari Yaptırım Karar Tutanağı düzenlenmiştir.

Çevre ve İmar Zabıtası Şube Müdürlüğümüzce İnönü Caddesi üzerinde ekiplerimizce yapılan kontrolde en çok görülen aksaklıklar yaya yolunu işgal eden ve çevre kirliliğine sebep olan moloz ve katı atıklardır. Bunlara ilişkin denetimlerimiz aralıksız sürdürülmekte olup tespit edilen işgallerin kaldırılması hususunda ilgililerine gerekli uyarılar yapılmaktadır. 2024 yılında yapılan rutin denetimlerde Belediye Emir ve Yasakları Yönetmeliği hükümleri ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca toplam 8 adet idari işlem uygulanmıştır.

Yapılan denetimlerin yanı sıra Çevre ve İmar Şube Müdürlüğümüze iletilen HİM ve CİMER başvurularında en çok çevre kirliliği, işgal ve moloz atılması hususları bildirilmiştir. Söz konusu başvurulara istinaden görev, yetki ve sorumluluk alanımız içerisinde gerekli denetimler ve yaptırımlar uygulanmakta olup sorumluluk alanımız dışında kalan başvuruları da ilgili ilçe belediyesine yönlendirilmektedir.

Zabıta Dairesi Başkanlığımıza bağlı ekiplerimiz Belediyemizin sorumluluk alanlarında, vatandaşlarımızın güven, esenlik ve huzur içinde yaşamaları adına görevlerini azimle ifa etmektedir. Daha etkin ve anında müdahaleler için personel sayımızı arttırmak amacıyla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yapmış olduğumuz personel talebimizi önümüzdeki günlerde yineleyecek olup bölgedeki çalışmalarımız bu doğrultuda devam etmektedir."

İlgili haber için tıklayınız

İzmir'de İnönü işgali: Cadde açık hava AVM’sine dönüşmüş

Muhabir: Eylül SANSÜR