İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Kadın Müzesi, Türkiye’nin ilk kadın müzesi olma özelliğiyle öne çıkmaktadır. Müze, Anadolu kadınının unutulan tarihini gün yüzüne çıkarmak ve Türk tarihinde önemli başarılara imza atmış kadınları tanıtmak amacıyla kurulmuştur. Halide Edip Adıvar, Cahide Sonku, Füreya ve Afife Jale gibi tarihte iz bırakan başarılı kadınların yer aldığı müze, ziyaretçilere bu önemli isimleri yakından tanıma fırsatı sunmkatadır.

Rivayetlere göre, İzmir Körfezi kıyılarında bir şehir kuran Amazonlar, bu kente kraliçeleri Smyrna’nın adını vermiş ve bu isim günümüzde İzmir olarak değişmiştir. Ayrıca, tarihte bilinen ilk kadın eyleminin de İzmirli kadınlar tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir.

Bu köklü geçmişin izlerini taşıyan İzmir Kadın Müzesi, 23 Ocak 2014 tarihinde açılarak Türkiye'nin ilk kadın müzesi unvanını kazanmıştır. 19. yüzyıl dönemi evlerinin mimari özelliklerini taşıyan tarihi bina, Avrupa ve geleneksel Türk mimarisinin unsurlarını bir araya getirmekte. Yahudi ve Türk toplumlarının bir arada yaşadığı bu üç katlı tarihi yapı, kabul, hizmetli ve yaşam alanlarıyla dönemin atmosferini yansıtmaktadır.

Müzenin giriş katında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1929 yılında Ankara Palas’ta manevi kızı Nebile Hanım ile dans ederken çekilen fotoğrafı da sergilenmektedir. Bunun yanı sıra 19. yüzyıla ait altın sırma işlemeli kaftan, bindallı ve cepkenler de müzenin değerli parçaları arasında yer almaktadır. 

İzmir Kadın Müzesi giriş ücreti

Türkiye nin ilk Kadın Müzesi olan İzmir Kadın Müzesi'ne girişler ücretsizdir. Pazar ve pazartesi günleri kapalı olan müze diğer günler 09:00-17:00 arasında ziyaret edilebilmektedir.

İzmir Kadın Müzesi nerede?

Türkiye’nin ilk Kadın Müzesi olrak ayrı bir öneme sahip olan müze İzmir'in Konak ilçesindeki Basmane semtinde bulunmaktadır. İzmir’in merkezine yakın olan bu müzeye kentin çeşitli yerlerinden otobüsler ile kolayca ulaşım sağlanabilmektedir.
Adres: Konak Belediyesi İzmir Kadın Müzesi, Kahramanlar Caddesi No: 31, 35280 Konak, İzmir, Türkiye.

İzmir Kadın Müzesi'ne nasıl gidilir?

İzmir'in Konak ilçesinde yer alan İzmir Kadın Müzesi, merkezi konumu sayesinde ziyaretçilere kolay ulaşım imkanı sunmaktadır. Çankaya'dan yürüyerek ulaşılabilecek müzeye, şehrin farklı semtlerinden kalkan 34, 35, 39, 42, 44, 45, 46, 302, 466 ve 838 numaralı otobüs hatlarıyla Basmane Gar durağında inerek hızlıca ulaşabilirsiniz. Ayrıca aşağıda yer alan haritadan faydalanarak size en uygun rotayı oluşturabilirsiniz.


Türkiye’nin ilk kadın müzesi: İzmir Kadın Müzesi'ne nasıl gidilir?
Türkiye’nin ilk kadın müzesi, üstelik İzmir'de: Yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin
Kadın Müzesi'nde 'Smyrna’nın Kadınları' sergisi

 

Kaynak: HABER MERKEZİ