Semra İğtaç- İzmir Kent Konseyi, yaklaşan 13 Ekim Dünya Afet Risklerini Azaltma Günü kapsamında önemli bir farkındalık etkinliğine ev sahipliği yapacak. 13 Ekim 2024 Pazar günü saat 15.00’te, Homeros Salonu’nda gerçekleştirilecek bu etkinlik, afetlerin önlenmesi ve risk yönetimi konusunda çok yönlü bir bakış açısı sunmayı hedefliyor.

İzmir Kent Konseyi AFETLER Çalışma Grubu koordinasyonunda düzenlenen etkinliğe, çeşitli paydaş kurumlar ve sivil toplum kuruluşları (STK’lar) da katılım sağlayacak. Etkinliğin temel amacı, afet risklerini henüz gerçekleşmeden önce ele alarak, tehlikelerin riske dönüşmemesi için gerekli hazırlık ve önleyici tedbirlerin alınmasının önemine vurgu yapmak.

Etkinlikte, afetler konusunda alınan önlemlerin önemi de altı çizilecek. Uzmanlar ve katılımcılar, toplumun afetlere karşı daha dayanıklı hale gelebilmesi için yapılması gereken çalışmaları tartışacak. İzmir’in risk haritası, hazırlık süreçleri ve sakınım planları gibi kritik başlıklar ele alınacak. Özellikle İzmir gibi deprem riski yüksek bir bölgede yaşayanlar için alınması gereken tedbirler üzerinde durulacak.

Etkinliğin moderatörü İZ-AFED Derneği Başkanı Servet Ertaş İz Gazete’ye etkinlik hakkında bilgi verdi. Dünyada afet yönetiminde paradigmanın değiştiğinin altını çizen Ertaş, sözlerini söyle sürdürdü:” Afet Yönetiminde dünyada artık paradigma değişti. Sadece afet sonrasına endeksli  geleneksel  "yara sarmacı"  reaktif anlayışın yerine, olmadan önce önlem almaya dayalı proaktif yaklaşım geliştirildi. Afet risklerini azaltmaya harcanacak 1 birim maliyetin, 10 birim hasar ve zarardan kurtarabileceği öngörülerek, dünyada afet risk yönetimine ağırlık verilmiştir. Bu gerçeklikten hareketle 13 Ekim Dünya Afet Risklerini Azaltma Gününde, bu konuyu İzmir'i de düşünerek çok yönlü olarak konuşacağız”

Bu farkındalık etkinliği, İzmir’deki tüm vatandaşları afet risklerini azaltma konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Hem yerel yönetimlerin hem de bireylerin sorumlulukları ve hazırlık süreçlerinde üstlenmeleri gereken roller ayrıntılı olarak değerlendirilecek.

İki oturumda gerçekleşecek

İzmir Kent Konseyi'nin Homeros Salonu'nda gerçekleştirilecek olan etkinlikte yer alacak olan programlar ise şu şekilde:

1.Oturum

-Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz : İzkK Yürütme Kurulu Üyesi
"Koruyucu Sağlık Hizmetleri ile Afet Risklerini Azaltma İlişkisi, Afetlerde Enfeksiyon Risklerini Azaltma ve Alınması Gereken Önlemler"

-Selma Malatyalı: İnşaat Mühendisi
"Afet Risklerini Azaltma, Yapı Stoku ve Dirençli Kent"

-Ali Ekinci Yuk. Müh. Mim: İzkK Kentsel Dönüşüm Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı
"Afet Risk Azaltma Açısından Kentsel Dönüşümün Önemi"

-İzmir Büyükşehir Belediyesi Temsilcileri
"Afet Risklerini Azaltmada İzmir; Planlar, Uygulamalar ve Hedefler"

2. Oturum

-Adnan Serpen: Veteriner Hekim
"Ekosistem Sağlığının Bozulması, İzmir Kent Sağlığına Etkileri-Tek Sağlık Yaklaşımı"

-Harun Kara: İzmir Engelli Hakları Birliği Torbalı Belediyesi Engellileri Birimi
"Afetlerde Özel Gereksinimli Bireyler"

-Av. Cerken Kaplan: İzkK Gençlik Meclisi Başkanvekili

"Afet Anında Gençler"

-Afet Risklerini Azaltma Yaklaşımı, Tarihçesi ve Dünyadan Örnekler

-Afet Risklerini Azaltma Olgusu ile Koruyucu Sağlık İlişkisi ve Önlemler

-Afet Risklerini Azaltmada İzmir; Planlar, Uygulamalar ve Hedefler

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ