Yiğit SÜTCÜ- Kentte 20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan mevkisi sahiline ölü balıkların vurması ve kötü koku sorununun ortaya çıkması sonrası kirlilik kaynağının tespiti ve önüne geçilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsünden 12 bilim insanı, deniz araştırmaları için inşa edilen ve 1978'den bu yana hizmet veren Koca Piri Reis gemisiyle körfeze açılmıştı.

“Analizler ivedilikle yapılıp paylaşılmalı“

Tüm bunlar yaşanırken İnciraltı Kent Ormanı’nın arabalı vapur iskelesi tarafında vatandaşların hem denize girmesi hem de bölgede balık avcılığının devam etmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Konu ile ilgili İz Gazete’ye konuşan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yüce Ayhan, konunun bir kamu yönetimi sorunu olduğunun altını çizdi.


“Somut sebep ortaya konulmalı“

Bilim insanları olarak somut veriler üzerinden konuşmak durumunda olduklarını belirten Yüce Ayhan, “Deniz suyu ve ölen balıkların bilimsel analizi henüz kamuoyu ile paylaşılmadı. Bilim somut verilerle ilgilenir. Ne zaman balıkların ve deniz suyunun analizleri gelir, o zaman bizler kamuoyuna halk sağlığı açısından gerekli mesajları verebilecek durumda oluruz.“ ifadelerini kullandı.


“Bir kuşku varsa gereği yapılmalı“

Vatandaşların denize girmesini ve balık tutmasını değerlendiren Yüce Ayhan, “Analizler yapılmadan, yapılan analiz sonuçları açıklanmadan bu durumun doğru olduğunu düşünmüyorum. Eğer en ufak bir kuşku varsa, vatandaşlar buna göre uyarılmalı. Yarın körfezde denize girmenin sağlığa zararlı olduğu açıklanırsa ne olacak? Bu aşamada vakit kaybetmenin anlamı yok.“ şeklinde konuştu.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ