İzmir Körfezi’ndeki kirlilik, balık ölümleri ve atıklar nedeniyle İzmir’i saran kötü koku hem yurttaşların hem esnafın başının belası oldu. Yurttaşlar ve esnaflar, özellikle 1. Ve 2. Kordon’u saran kötü kokuyu, İz Gazete mikrofonuna anlattı. Esnaflar iş yapamamaktan yakınırken, yurttaşlar Kordon’da yürümenin eziyete döndüğünü ifade ederek, yetkililere acil çözüm üretmeleri ve bu kötü kokuyu bitirmeleri çağrısında bulundu. 1. Kordon’da esnaflık yapan Ferhat Sural, 2 gündür akşam 8’den sonra 1. Kordon’a kimsenin gelmediğini ifade ederek, “Esnaf perişan. 2 gündür 8’den sonra buraya insan gelmiyor. 2 gündür haberlerde izliyor herkes, ‘Kordon kokuyor’ diye, sen buraya çoluk çocuğunu alıp gelir misin? Tabi ki gelmezsin. Ben 20 senedir burada çalışıyorum, ilk defa böyle bir şey oldu” dedi.

Yolumuzu değiştiriyoruz

Kordon’daki kötü kokudan ötürü yolunu değiştirdiğini söyleyen Tuna Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunarak daha hızlı aksiyon alınması gerektiğini kaydetti. Yıldırım, “Son 1 haftadır koku ciddi manada arttı. Dün, ölen balıkları gördük. Ne olduğu noktasında araştırma da yapılıyor ama herhalde bir sonuca ulaşamadılar. Hakikaten bu durum İzmir’e yakışmıyor. Kordon’dan geçerken kokudan rahatsız olup yolumuzu değiştiriyoruz. Eskisi gibi rahat yürüyemiyoruz. Belediyenin çok hızlı şekilde aksiyon alması lazım, daha bugün temizleme araçları gördük ama bu durum 1 aydır var” diye konuştu.

Bu koku İzmir'e yakışmıyor

Körfez’den gelen kokunun sorumlusu olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni işaret eden Hüseyin Hepsoy, “Deniz kokuyor. Kordon’da koku içinde yürüyoruz. Bu durumun sorumlusu da belediyedir, halkımızdır. Yetkililerden buranın derhal temizlenmesini istiyoruz. Burada kokudan oturamıyoruz bile, Kordon çok ünlü bir yer ve hızlıca temizlenmesi gerek. İzmir’e gelen turistler önce burayı görür. Bu koku İzmir’e yakışmıyor” şeklinde konuştu.

İzmir'e böyle mi sahip çıkıyorlar?

Yetkililerin İzmir’e sahip çıkmadığını ve yeterince iyi çalışmadığını ifade eden Gülcan Patlak, “Kordon leş gibi kokuyor. İzmir’e böyle mi sahip çıkıyorlar? Ülkenin hiçbir sorunuyla kimse uğraşmıyor. Herkes kendi için uğraşıyor. Dediler ki ‘kanalizasyon suları karışıyor’, herhalde sorumlusu İzmir Büyükşehir Belediyesi ya da halk. Bu koku artık Basmane’ye kadar geliyor” dedi.

1 metrelik balık ölüleri gördüm

Kordon’da yürüdüğü sırada 1 metrelik balık ölüleri gördüğünü kaydeden Abbas Uludağ, “Buraya Alsancak’ın girişinden geldim, gelirken 1 metre boyunda balıkların öldüğünü gördüm. Eskiden burada balık tutulurdu, şimdi balıklar denizin yüzeyine kadar çıkmış. Buranın yürünecek durumu kalmamış, değişik bir koku geliyor. Böyle olursa zaten 1 sene sonra Alsancak’a kimse gelmez. İzmir’de böyle bir kokuyla yıllar önce karşılaştım. Düzgün çalışan bir adam olursa bu koku gider, kirlilik temizlenir ama olmazsa temizlenmez. Bu kokunun sorumlusu yetkililer, bu şehirde yaşayanlar” diye konuştu.

35 senedir aynı koku var

Kordon’da çalıştığını ve kokudan ötürü ofiste kalmakta çok zorlandığını ifade eden Emine Candaş, aynı kokunun 35 yıldır İzmir’i esir aldığını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Körfez felaket kokuyor. 35 sene önce İzmir’e gelin geldim, bu koku vardı, aynı koku hala var. Benim iş yerim 1. Kordon’da, çalışırken midemiz bulanıyor. Güzel bir koku alamıyoruz. Bu koku neden oluyor bilmiyorum. Birileri ‘arıtma tesisi yok, kokunun sebebi o’ diyor. Nasıl olacak bu iş bilmiyorum.”

Neyi bekliyorsunuz?

Körfez’den gelen kokuya bir tepki de Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’dan geldi. Yorgancılar bir sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada yetkililere,  “Bu deniz kokusu İzmir’e yakışmıyor teknolojinin bu kadar geliştiği ortamda çözümü de olmalı ki var ne bekleniyor” diye seslendi.

Koku Kıbrıs Şehitleri esnafını da vurdu

Kıbrıs Şehitleri Caddesi İş adamları Derneği Başkanı Hami Torcu hem Körfez’den gelen kötü kokunun hem de GDZ Elektrik A.Ş’nin caddede yaptığı altyapı çalışmasının işlerini kötü etkilediğini kaydederek, şöyle konuştu: “Bu koku şu an her şeyi, her yeri etkiliyor. Şimdi GDZ de burada çalışma yapıyor. İşlerimizde belirgin bir düşüş var. Şu an koku çok fazla hissedilmiyor ama iş hacmi ciddi anlamda düştü. Bu düşüşte kokunun da etkisi var. GDZ’in çalışmaları ve yapılmayan yollar sebebiyle de bir düşüş oluştu.”
 

İZSU’dan oksijen hamlesi

Körfez’deki ağır koku devam ederken, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin sudaki oksijen miktarını arttırmak için çalışma başlattığı öğrenildi. Körfezde deniz dibi taramasında kullanılan Meltem İzmir Gemisi’nin, pompalarla denizden çektiği suyu püskürterek oksijen oranını artırmaya çalıştığı görüldü. Geçici bir tedbir olarak yürütülen çalışma sonrası yüzeye çıkan ölü balıkların ise ekipler tarafından temizlendiği kaydedildi.

Muhabir: Batuhan KAYA