İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) ağustos ayı olağan ikinci meclis oturumu İzBB Başkanvekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti. Toplantıda katı atık bertarafı ve kentsel dönüşüm konusunda AKP ve CHP arasında tartışmalar yaşandı.

Vali'ye işbirliği mesajı

Meclis toplantısında, göreve yeni başlayan İzmir Valisi Mustafa Elban’a yönelik konuşan İzBB Başkanvekili Mustafa Özuslu, “İzmir Valimiz göreve başladı. Yeni Valimiz ile İzmir’in özellikle bekleyen projeleriyle ilgili el birliğiyle çözüm aramak için birlikte çalışmamızın çok faydalı olacağını düşünüyorum. İzmir’in bekleyen pek çok sorunu var. Özellikle katı atık bertaraf tesisi ve mezarlıklar meselesi çok önemli… Hem kendisine hayırlı olsun diyelim hem de bu sorunlarımızı arz etmiş olalım” dedi.

35 proje hala gerçekleşmedi

AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın 2014 yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğu dönemde İzmir için açıkladığı 35 projenin hala gerçekleşmediğini, bunun yanı sıra hükümet tarafından gündeme getirilen pek çok yatırımın da hala hayata geçmediğini hatırlatan CHP Meclis Üyesi Cenap Börühan, “Biz 1-2 yıllık gecikmelerden sorumlu tutuluyoruz, açıklamasını da yapıyoruz. Ama söz verilip bekleyen çok sayıda proje var. Bu projeler nerede? Ne zaman yapılacak?” ifadelerini kullandı.

İzmirliler bunu affetmeyecektir

Kentteki siyasi tartışmaların gündeminde olan katı atık bertaraf tesisi konusu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Meclis Üyesi Erhan Uzunoğlu, konuyu Aliağa ve Menderes üzerinden örneklendirdi. AKP’li siyasilere eleştirilerde bulunan Uzunoğlu, “Aliağa’da şu an cüruf dağları var. Kuzey’den Güney’e doğru olduğu gibi içinden çıkılmaz bir sanayi alanı haline geldi. Buradaki fabrikalarda bulunan elektrik ark ocaklarından tehlikeli atık olarak kabul edilen bir toz çıkıyor, bunun yanı sıra bölgede cüruf da çıkıyor. Yılda 150 bin ton ark ocağı tozu, milyonlarca ton da cüruf çıkıyor. Bu kanserojen bir olay… Burada bugünlerde bir cüruf bertaraf tesisi yapılmaya çalışıyor. Buraya bu kanserojen maddeyi üreten, vahşice depolayan tesise Bakanlık ÇED olumlu raporu verdi. Şu anda mahkeme yürütmeyi durdurdu evet ama şunu anlatmak istiyorum; Menderes’e katı atık bertaraf tesisi yapmak istiyoruz. Bu tesisin çalışma prensipleri doğrultusunda hiçbir gaz, koku veya çevreye zarar verecek herhangi bir etki olmaksızın çöpler ayrıştırılıyor. Bununla ilgili, AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, ‘Menderes’i çöp kent yapamayacaksınız’ diyor. Biz çöp kent yapmıyoruz, zaten bu tesisin öyle olmadığı da ortada, herkes biliyor. Ama siyaseten buradan bir şey çıkarmaya çalışıyorlar. Tarım İl Müdürlüğü’nün başta olumlu rapor vermiş olmasına rağmen sonradan görüş değiştirmiş olması nedeniyle ÇED sürecini öldürüyorlar. Bu sürecin tekrar başlaması ve tamamlanması 2-3 yılı alacak. Burada, gerçek olmayan bir argüman üzerinden ‘İzmir’in çöp sorununu Büyükşehir Belediyesi halledemedi’ algısı yaratılmaya çalışılıyor. Aliağa’ya ses çıkarmayıp, ÇED olumlu raporu verilirken müdahil olmayıp Menderes’e yapılacak olan tesise siyasi tavırla engel olmaya çalışmak, İzmirlinin hakkını yemektir. İzmirliler bunu affetmeyecektir” diye konuştu.

Rakamları açıkladı

Hem kentsel dönüşüm hem de katı atık bertarafı konusunda Büyükşehir Belediyesi’ni eleştiren AKP’li meclis üyelerine CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın yanıt verdi. Kentsel dönüşümle ilgili AKP’li meclis üyelerinin ‘fahiş fiyat’ iddialarına açıklık getiren CHP’li Aydın, “Rakamları söyleyeyim, 1 Şubat 2022 tarihi kooperatif ile imzalanan sözleşmeye göre inşaat bedeli 260 milyon 797 bin, 60 bin metrekare üzerinde inşaat yapılacağına göre o tarih itibarıyla inşaatın metrekare fiyatı 5 bin 90 lira… Bu fiyatı Ağustos 2023’e uyarlayınca inşaatın bugünkü metrekare fiyatı 9 bin 518 liraya denk geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 12 Ağustos tarihli Resmi Gazete tebliğine göre inşaat metrekare fiyatı 12 bin 450 lira ile 13 bin 800 lira… TOKİ’nin verdiği rakam, yuvarlak olarak 16 bin civarı… Örnekköy’de 9 bin 518 lira... Fahiş dediğiniz rakamı söylemiyorsunuz, ben söylemek istedim.  İzBB, merkezi iktidarın yaptığı her şeye rağmen İzmir’e biçmeye çalıştığı kaderi değiştirmek için var gücüyle çalışıyor, çalışmaya da devam edecek” ifadelerini kullandı.

Bu saf kötülüktür

Katı atık bertarafı ile ilgili tartışmalar üzerine de açıklamalarda bulunan CHP’li Aydın, AKP’lilere sert tepki gösterdi. Aydın, şunları söyledi: “İzBB, katı atık bertarafı ile ilgili Çevre ve Şehircik Bakanlığı ile birlikte, Bakanlık tarafından da onaylanan bir plan hazırladı 2018’de… Entegre atık yönetim planı… Sayın meclis üyesi, ‘Bunu 30 yere dağıtın, her yeri şimdiden belirleyin’ diyor, katı atık yönetimi ile ilgili… Ama bilim de mevzuat da böyle demiyor, Bakanlık da böyle demiyor. Bakanlık, ‘Senin 5 bölge için planladığın katı atık planını doğru buluyorum’ diyor. İstanbul günde 17 bin ton çöpü 3 tesisle, Ankara 2 tesisle bertaraf ediyor. Bir fikir zihninizde güzel durabilir ama bu fikrin bir altı olur. Yani, ‘Böyle yaparsanız iyi olur, öyle yaparsanız destek veririz, böyle yaparsanız karşı çıkarız’ demeyin. Siz madem gerçeğin ipine sarılmaya karar verdiniz, hep beraber sarılalım. Bergama ve Ödemiş’te atık yönetimi başarıyla yönetiliyor. Hatırlayın Bergama ve Ödemiş için de ‘Burası çöp kent olacak’ dediniz. Olmadı. Ankara’da İstanbul’da 25 yıldır yönettiğiniz şehirlerdeki atık bertaraf tesisleri de o kenti çöp kent yapmadı. İzmir halkının günlük ürettiği çöp kapasitesi 5 bin ton… İzmir’in çöpünü bertaraf ettirmeyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni başarısız göstermeye çalışmak saf kötülüktür. Bunu İzmir halkına yapmayın. Her şeye rağmen İzmir’e hizmet etmeye çalışıyoruz, 3-5 oy alacaksınız diye İzmirlinin hakkını yemeyin. En üst standartta çevreye duyarlı tesisler kurulduğunu Bakanlık da Ak Parti de biliyor.”

Partizanca bir tutum

CHP Grup Başkanvekili Aydın konuya ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü: “2012’de Torbalı reddettiniz, Torbalı’da başka alan önerdik gene reddedildi, Urla reddedildi, tekrar Urla’da bir alan önerdik o da reddedildi, mevcut atık tesislerinin yükü azalsın bahçe ve park atıklarını Çeşme’ye götürüp gübre üretelim dedik reddedildi, Menemen reddedildi. Tire’de atık alanını revize edelim dedik ama 7 aydır Bakanlık’ta bekliyor. Bergama’da tüm izinler var yeni lot yapalım dedik izlere rağmen bu da reddedildi. Menderes’te yer açalım dedik 4 Haziran 2020’de Tarım İl Müdürlüğü tarafından ‘Bu konu görev alanımızda değildir’ deniyor.  2022 Şubat ayında ise yine aynı Tarım İl Müdürlüğü fikir değiştirip ‘zeytinlik var izin veremem’ diyor. O alanda zeytinlik yok. Akbelen’de Bergama’da ağaç kesen, zeytinlikleri söken Tarım Bakanlığı bize izin vermiyor. Zeytinlik 3 kilometre uzakta… 5’inci İdare Mahkemesi ‘bu bölgede katı atık bertaraf tesisi yapılması uygun’ raporu verdi. Bir üst mahkeme de bizden yana karar verdi ama şimdi Tarım Müdürlüğü izin vermiyor. O nedenle ÇED tıkandı. Bu ayın 27’sinde de ÇED süresi bitiyor. Bakanlık bunu İstanbul ve Ankara’da yaptı ama İzmir’e gelince bu hırs niye? Nedenini ben söyleyeyim; İzmirliye, ‘Sen bu siyasi tercihi yaptıkça biz sizi engelleyeceğiz ve size bunun iznini vermeyeceğiz’ diyorlar.  Bu partizanca bir tutumdur. Çiğli Harmandalı Atık Sahası’nı kapatmak için çırpınıyoruz. Bu çöpü aktarabileceğimiz başka alana ihtiyaç var ve yıllardır uğraşıyoruz ve yeni alanları vermemek için uğraşıyorsunuz.”

İzmir halkı göğüsler

CHP’li Aydın, son olarak, “İzmir halkının şehrine ve yaşamına olan bu tutkusunu bu tutumlarla baskılayarak, kentsel dönüşümü engelleyerek, çöp tesis açtırmayarak, mezarlık vermeyerek bir yere varamazsınız. İzmir halkı bunları göğüsler biz de göğüsleriz” dedi.

Gizem TABAN

Muhabir/İzmir haberleri/izgazete.net

Editör: Özlem Çimen Durmaz