Semra İğtaç- İzmir’de başlayan ve bu yıl Manisa ve İstanbul’a yayılan Uluslararası Mitoloji Film Festivali, insanlığı ortak hikayeler üzerinden bir araya getirmeyi amaçlıyor. Festival Direktörü Gülşah Elikbank, festivalin teması olan "İnsanlığın Ortak Hikayesi" hakkında, “Hepimizin ortak bir hikayesi var. Bu kadar ayrışmamıza gerek yok. Buluşabileceğimiz bir nokta var ve bu festival, o noktayı keşfetmek için var,” diyerek mitolojinin evrensel gücüne vurgu yaptı. Festival, yerli ve yabancı filmler, söyleşiler, paneller ve sergilerle sanatseverleri bir araya getirecek.

Uluslararası Mitoloji Film Festivali (UMFF) bu yıl ikinci kez düzenleniyor ve büyüyerek İzmir’in yanı sıra Manisa ve İstanbul’da da sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 3 Ekim'de İzmir Agora Antik Kenti’nde başlayacak olan festival, 7 Ekim'de Manisa'da, 9 ve 10 Ekim'de ise İstanbul'da devam edecek. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleştirilen festivalde, tüm film gösterimleri ve söyleşiler halka açık ve ücretsiz olacak. Festival kapsamında yerli ve yabancı filmlerin gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler, paneller, gastronomi etkinlikleri, sergiler ve müzik dinletileri de yer alacak. Söyleşi ve panellerde “Türk ve Yunan Mitolojisi Karşılaştırması,” “Türk Mitolojisi Bize Ne Anlatıyor?” ve “Mitolojide Aşk ve Güzellik Teması” gibi konular ele alınacak. Ayrıca bu yıl bir uzun metraj film senaryo yarışması da düzenleniyor. Türk mitolojisine ait öğelerle yazılmış ve ön elemeden geçmiş senaryoların jüri tarafından değerlendirileceği yarışmada birinci olan senaryo sahibine 50 bin TL para ödülü verilecek. Ödül töreni, 6 Ekim’de Urla Necati Cumalı Anı Evi’nde gerçekleşecek. Festival Direktörü Gülşah Elikbank, İz Gazete için festivalin büyümesiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Amaç büyüyen bir hikaye yaratmak

Festivalin ikinci yılında büyüme göstermesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Elikbank, "Biz bu festivali başlatırken İzmir’i seçmemizin nedeni, mitolojinin kalbinin burada atmasıydı. Ancak amacımız hep İzmir’den başlayıp büyüyen bir festival yaratmaktı. Bu yıl İstanbul ve Manisa’yı da ekledik. Seneye çok daha farklı bir büyüme hedefimiz var. Ayrıca son dönemde mitoloji, yalnızca bizim festivalimizde değil, birçok alanda daha fazla konuşulmaya başlandı" dedi.

Türk mitolojisi yeterince konuşulmuyor

Mitoloji temalı festivalin çıkış noktasına dair soruları yanıtlayan Elikbank,
"Edebiyatçı kimliğimle fark ettim ki mitoloji her şeyin özüdür. Hikayelerin başladığı yerdir. Yüksek lisansımı psikolojide yaptım çünkü edebiyat bilmenin yanı sıra psikoloji bilmek de gerekiyor. Ancak mitoloji bilmek çok daha temel bir ihtiyaç. Mitoloji farkındalığı arttıkça, toplumdaki bazı dirençli alışkanlıkların nedenini anlamak da daha mümkün olacak. Bu yıl festivalimizin odağı Türk mitolojisi. Türk mitolojisinin yeterince konuşulmadığını ve yurt dışında daha iyi bilindiğini düşünüyoruz. Söyleşilerde Türk ve Yunan mitolojilerini karşılaştıracağız ve Türk mitolojisinde doğanın neden bu kadar önemli olduğunu anlayacağız." ifadelerini kullandı.

Tadımlı söyleşi

Elikbank, festivalde yer alacak olan etkinliklere dair açıklamalarda bulunurken, "Sergimizde mitolojik figürler üzerine çalışan ressam Levent Aydaş’ın eserlerine yer vereceğiz. Ayrıca Agora Antik Kenti’nde üzüm ve zeytinin mitolojik hikayelerini anlatan bir tadımlı söyleşi yapacağız. Bu meyveler mitolojide çok önemli yer tutuyor. Festivalimizin amacı, sanatın her dalını bir araya getiren kapsayıcı bir deneyim sunmak." diye konuştu.

Ailece katıldıkları bir festival atmosferi

Elikbank, sözlerini şu şekilde noktaladı:
"Hedefimiz, festivali Anadolu’daki farklı antik kentlere taşımak. Aynı anda birden fazla kentte açık hava etkinlikleri düzenleyerek daha büyük bir katılım sağlamak. Hayalim, yurt dışındaki festivaller gibi, insanların minderlerine kurulup ailece katıldıkları bir festival atmosferi yaratmak."
Uluslararası Mitoloji Film Festivali, tüm sanatseverlere kapılarını ücretsiz olarak açıyor. Festival kapsamında gerçekleşecek film gösterimleri, söyleşiler ve paneller, herhangi bir ücret ödemeden izleyicilerle buluşacak.

Muhabir: Semra İğtaç