İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, oldukça zorlu bir yaz mevsimini geride bıraktı. Geçen haziran ayından itibaren ciddi oranda artış gösteren yangınlara karşı özverili şekilde mücadele eden ateş savaşçıları, kent merkezinde olduğu kadar kırsal bölgelerdeki alevleri de kontrol altına almak için canını ortaya koydu. Son 20 yılın en zorlu yaz mevsimi yaşanırken, özellikle geçen haziran ayına kıyasla bu yıl haziran ayında çıkan yangınlar bir önceki yıla göre yüzde 436 oranında arttı. Yine verilere göre 2023’te toplam 13 bin yangın çıkarken, bu oran 2024’ün yalnızca ilk 9 ayında 11 bin 650’yi buldu. Bu da yangınlarda henüz daha yıl bitmeden bir önceki yıla oranla yüzde 29’luk artış olduğunu ortaya koydu. 2024 yılında en çok ot, arazi, kırsal, ormanlık ve fidanlık alanlarda yangın çıktı.
 

Ormanlık ve fidanlık alan yangınlarında yüzde 36 oranında artış

2023 ile 2024 yılının Ocak ve Eylül tarihleri arasındaki yangın istatistikleri kıyaslandığında makilik ve çalılık alan yangınlarında yüzde 27, ormanlık ve fidanlık alan yangınlarında ise yüzde 36 oranında artış kaydedildi. 2023 Ocak-Eylül arası ormanlık ve makilik alanda 135, 2024’ün aynı tarih aralığında 208 yangına müdahale edildi. 30 ilçede bulunan 62 istasyonda, 24 saat boyunca 3 vardiya bin 95 yangın söndürme personel ile çalışan itfaiye teşkilatı, 250’si yangın söndürmede kullanılmak üzere toplam 301 araçla hizmet veriyor.


 

En fazla yangın merkezde

İzmir İtfaiyesi merkez, güney, kuzey ve batı olmak üzere 4 bölgeden hizmet veriyor. Merkezde 22, güney bölgesinde 16, kuzey bölgesinde 13, batı bölgesinde 11 istasyon bulunuyor. Bölgesel olarak 1 Ocak ile 3 Eylül tarihleri arasında en fazla yangın yüzde 44 ile merkez bölgede meydana geldi. Aynı tarih aralıklarında kırsal bölgede ise en fazla yangın yüzde 40 ile kentin güney bölgesinde meydana geldi.
 

“Yangınlar İzmir’in canını yaktı”

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkan Vekili Yaşar Korkmaz, Türkiye ve İzmir’in çok zorlu bir yaz dönemini geride bıraktığını, özellikle 1 Haziran tarihinden itibaren olağanüstü yangın sezonuna girdiklerini belirtti. Korkmaz, “Son 20 yılın en zorlu Haziran ayını yaşadık. Bu tarihte ciddi yangınlar meydana geldi. Sadece haziran ayında yangınlarda yüzde 436 oranında artış yaşandı. Bu İzmir için çok ciddi bir rakam. Temmuz ve Ağustos ayları daha sıcak geçti. Daha büyük yangınlarla karşılaştık. Yangınlar, bu yıl İzmir’in canını çok yaktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 300 personel alımı için başvuruda bulunduk. Umarım onay verilir de personel kadromuzu güçlendiririz. Yamanlar yangınında izinli olan arkadaşlarımızı yeniden göreve çağırdık ve hepsi de gelip gönülden çalıştı. Yurt dışında izinde olan arkadaşlarımız, izinlerini erken bitirip göreve gelmek için çabaladı. Hepsine yürekten teşekkür ediyorum. Emeklerine sağlık” dedi.
 

Bir yanda sel bir yanda orman yangını

İzmir itfaiyesinin 7 gün 24 saat görev başında olduğunu anımsatan Korkmaz, “Bir çok olaya müdahale ediyoruz. Örneğin bu yaz Ödemiş tarafında orman yangınları sürerken, Bayraklı’da çok kuvvetli yağmur yağdı. 3 günde metrekareye düşmesi gereken yağmur miktarı, yaklaşık bir buçuk saatte düştü. Burada sel baskınları ile uğraşırken, güney bölgede de orman yangınlarını kontrol altına almak için çabaladık. Bu durum zaman zaman bizleri de zorladı. Ama bu süreçte gördük ki operasyonel gücümüz çok iyi. Tüm yangın ve sel baskınlarından alnımızın akıyla çıktık. Biz yaşadığımız tüm olaylardan ders çıkaracağız çünkü yangınlar gelecek yıllarda artarak devam edecek. Ona göre personel, araç planlamamızı yapacağız. Gelecek yıla, daha güçlü ve hazır şekilde başlamak istiyoruz” diye konuştu.  

 
Yangınların en büyük nedeni “insan”

Yaşar Korkmaz, yangınların çıkmasındaki etkenlere değinerek, şunları söyledi: “Yangınların çıkış nedeni yüzde 95’in üstünde insan kaynaklı. Ardından sigara izmariti, mangal ve piknik ateşi ile kontrolsüz olarak yakılan ateş. Yine kuru otların temizlenmemesinden kaynaklı bir yükseliş de var. Evlerin ve bahçelerin içerisindeki, çevresindeki ot temizliği yapılmadığı takdirde, yangınlar artıyor. Otların temizliği yapılırsa, yangın riski de aynı ölçüde azalıyor. Bakanlığın resmi açıklamasına göre Örnekköy’deki yangının çıkma sebebi piknik ateşi. Bir piknik ateşinden dolayı birçok alan yandı. Zarar gördü. Kırsal alanda yangınlar yükselirken şehir merkezindeki ev ve iş yeri yangınlarında bu yıl düşüş yaşandı.”
 

“Yangının verdiği zararları unutmamamız lazım”

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkan Vekili Yaşar Korkmaz, geride kalan yaz mevsiminin unutulmaması gerektiğini belirterek, “Yangının verdiği zararları unutmamalı, gereken dersleri çıkarmalıyız. Kurumlar arası bağları iyi irdeleyip, ortak operasyonları çalışmamız gerekiyor ki gelecek yıla daha hazırlıklı başlayalım. Olumsuz durumların önüne geçmek, kurumlar arası ilişkileri güçlendirmek, yangınların çıkmasını engelleyebilmek için gerekli çalışmaları ve planlamaları yapıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Bülten