İzmirliler uzun süredir toplu ulaşımda kredi kartıyla ödeme imkanına sahip. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen toplu ulaşım zammının ardından bu ödeme yöntemi ile ilgili de bir güncelleme yapıldı. Artık toplu taşımada kredi veya banka kartı kullanmak isteyen vatandaşlar, UKOME kararı ile 2 liralık bir fiyat farkı ödeyecek. İzmir'de 24 Haziran'dan itibaren geçerli olan toplu ulaşım zammı kararına göre tam kart ücreti 17.50 TL olmuştu. Bu kararın ardından kredi veya banka kartı ile ödeme yöntemi için de bir güncelleme yapılmış oldu. Buna göre kredi veya banka kartı ile ödemelerde alınacak ücret 19.50 TL olacak.

Sosyal medyada tepki yağdı

İzmir'de toplu ulaşıma yapılan zammın yankıları henüz sürerken, kredi veya banka kartı ile ödemelerle ilgili yapılan bu güncelleme de sosyal medyada büyük tepki çekti. Vatandaşlar uygulamaya konan bu kararla ilgili "Kolaylık gibi gösterip, kar amacı güdülmesi halk belediyeciliğine uymadı. Tam kart ücretinin çok yüksek olduğu yetmiyor gibi", "Çok yanlış uygulama. Baştan komisyon alınmıyordu. Neden şimdi alınıyor? Belediye bunu çözmeli.. Örneğin marketten alışveriş yapıyorum. Kredi kartı ile ödediğimiz de komisyon ödemiyoruz. Belediye bunu çözemiyorsa artık. Diyecek laf yok.." gibi eleştirilerde bulundu.

İzmirim Kart'tan açıklama geldi

Gündem olan fiyat farkı kararıyla ilgili İzmirim Kart'tan resmi açıklama geldi. Açıklamada toplu taşıma kullanan vatandaşlar İzmirim Kart edinmeye ve kullanmaya davet edildi.

İzmirim Kart tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"Kamuoyuna;

Ülkemizde ve dünyanın büyük metropollerinde ulaşım ücretleri, belediyeler ya da ulaşım şirketleri tarafından belirli oranlarda sübvanse edilerek şehirlerin sakinlerine uygun fiyatlı bir hizmet olarak sunulmaktadır. Buna ek olarak şehre misafir gelen ziyaretçilerin ve turistlerin ise toplu ulaşımın gerçek maliyetleri üzerinden bir kullanım yapması beklenmektedir.

Toplu ulaşım araçlarımızda, Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) belirlediği ücret tarifesi geçerlidir. Bu tarifeye göre İzmirim Karta sahip vatandaşlarımız tam ücret tarifesinde ilk binişte 17.50 TL ve sonraki binişlerde daha düşük aktarma ücretleri ile seyahatlerini gerçekleştirebilmektedirler.

Kredi ve banka kartları ile gerçekleştirilen binişler, sübvansiyon kapsamı dışındadır. Bu kartlarla binişler UKOME kararıyla 19,50 TL'ye yapılabilmektedir ve aktarma kuralı bu binişlerde geçerli değildir.

Büyükşehirlerimiz arasında en uygun ücret tarifelerinden birine sahip olan şehrimizde tüm İzmirlileri, İzmirim Kart edinmeye, kullanmaya ve bu kartın avantajlarından faydalanmaya davet ediyoruz."
 

Kaynak: Haber merkezi