İzmir'in Urla ilçesi özellikle yaz aylarında tatilcilerin akınına uğrayan ilçelerden biri.

İzmir şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta yer alan Urla, birbirinde güzel koyları ile huzurlu tatilin adresi olmaya devam ediyor.

Son yıllarda Urla'nın köyleri de ilgi görmeye başladı. Peki Urla'nın kaç köyü var? Urla'nın köyleri hangileri?

Urla'nın köyleri listesi şöyle:

Bademler köyü: Urla’nın 9 km güneydoğusunda yer alan Bademler, Rumlar tarafından “Pademlerya” olarak isimlendirilmiş bir Türk köyüdür. Bademler halkı 1820’li yıllara kadar göçebe olarak yaşamış ve tahtacılıkla uğraşmışlar. Çevre köyler için tekne, tokaç, dibek ve benzeri ürünler yapmışlar ve tahta biçmişler. Zamanla yerleşik düzene geçen köy çevresindeki badem ağaçları nedeniyle yörenin adı Bademler diye anılmıştır. Bademler halkı tütün dikerek, zeytin sıkarak, yamaçlardan topladığı ada çayını satarak geçimini sağlarken kurulan tarım kooperatifi sayesinde ciddi bir geçim kaynağı sağlamıştır.


Barbaros köyü: Korkulukları ile ünlü köydür. Barbaros Köyü'nde her yıl korkuluk anlamına gelen Oyuk Festivali yapılır.


Birgi köyü: Barbaros Ovası’nın batı kenarında, Urla’nın yaklaşık 25 km batısında yer alan Birgi’de, ‘Yukarı Köy” denilen alanda 178 raklımlı ufak bir tepe bulunmaktadır. Değirmen Dağı olarak da bilinen Değirmentepe, Urla Yarımadasında bilinen Kalkolitik yerleşim ve buluntu yerlerinden birisidir. Yapılan çalışmalarda yerleşimin tepenin güney yamaçlarında olduğu tespit edilmiştir. Bu tepeyi Erken Tunç Çağı ve Orta Tunç Çağı yerleşimleri içerisinde de görüyoruz.

Demircili köyü: Urla’nın yaklaşık 15 km güneybatısında yer alan ve deniz turizmi en gelişmiş köylerinden biri olan Demircili, el değmemiş koyları, berrak sularıyla en çok yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan dağınık bir yerleşim yeridir. 15. yüzyıl sonlarında Urla çevresindeki yaya çiftlikleri içerisinde Demircili’de bulunmaktadır.


Kadıovacık köyü: Bereketli ovalarına serilmiş tarım arazileri ve yemyeşil dağlarının eteklerine yerleşmiş mimarisiyle eski bir Türk köyü olan ve Urla’nın yaklaşık 25 km batısında yer alan Kadıovacık, Çeşme-Ildırı yol güzergahında yer almaktadır. Nüfusunun büyük çoğunluğu Yörüklerden oluşmaktadır. Kadının oturduğu köylere veya çevresine bu ismin verilmesi olağan olduğundan, Kadıovacık’ın bir kadı köyü olduğu anlaşılmaktadır.

Gülbahçe köyü: Gülbahçe Değirmenaltı Mevkii, Erken Tunç Çağı I yerleşim yerlerinden birisidir. Urla Yarımadası’nda merkezinde Liman Tepe’nin bulunduğu bölgesel ekonomik ve idari bir sistem içinde yer almış, köy konumlu ufak yerleşim yerlerinden biri olan bu mevkii, Gülbahçe kıyı ovasında ufak bir burnun üzerinde yer almaktadır. Hemen güneyinde Tatar deresi azmağı ve sıcak su kaynağı (Gülbahçe Ilıcası) bulunmaktadır.


Kuşçular köyü: Verimli Kuşçular Ovasının çeşitli devirlerde yerleşime sahne olduğu bilinmektedir. Urla’nın yaklaşık 8 km güneyinde yer alan Kuşçular’da, Urla Yarımadası’nın Neolitik Çağ yerleşmelerinden biri olan Çakallar bulunmaktadır. Yerleşik hayatın bu ilk dönemine ait bu yerleşim yeri, Kuşçular-Mandalan Ovası ile Malgaca-İçmeler Ovasını ayıran tepelik kesimin (Malgaca Dağı) güneydoğu sırtlarında yer almaktadır.

Nohutalan köyü: Urla’nın yaklaşık 27 km batısında İzmir-Çeşme karayolu üzerinden yaklaşık bir kilometre içeride bulunan köy, ufak bir tepe üzerine kurulmuştur. Köyün etekleri geniş tarım arazileri ile örtülüdür. Halkın çoğunluğunun Boşnak olduğu Nohutalan, mübadele öncesinde ağırlıklı bir Rum nüfusu barındırmıştır. 1923-1930 yılları arasında mübadele ile birlikte bölgeye Balkanlar’dan çok sayıda göçmen nüfus gelmiştir. 1927-1928 yılı Vilayet Salnânnesi’ne göre Barbaros Nahiyesine bağlı olan Nohutalan nüfusunun 36’sı erkek ve 33’ü kadın olmak üzere toplam 69 olduğu öğrenilmektedir. Ayrıca bu yıllardaki hane sayısı 13’tür.

Ovacık köyü: Urla’ya yaklaşık 5 km uzaklıkta ve 1966 yılında kurulmuş bir Türk köyü olan Ovacık, Birgi’den sonra Urla’daki nüfusu en az olan köylerden birisidir. Köy, yan yana sıralanmış cami, mini meydan, muhtarlık binası ve eskiden kahvehane olan şimdiyse sadece toplantı amacıyla toplanılan binanın etrafına yerleşmiş evlerden oluşmaktadır. Köye ulaşım, Urla’dan Bademler’e giderken köyden geçen minibüsler ile sağlanmaktadır. Seferihisar ve Urla arası otobüs seferleri de köyden geçmektedir.

Urla'nın diğer köyleri ise şöyle:

-Özbek köyü

-Uzunkuyu köyü

-Yağcılar köyü

-Zeytineli köyü

-Zeytinler köyü

-Gölcük Köyü

-Balıklıova

Kaynak: Haber Merkezi