Yiğit SÜTCÜ - Üçyol, Kılıçreis İhsan Alyanak pakında düzenlenen eylemde önceki gün aynı yerde köpeklere ve sahiplerine saldırıda bulunan şahıs başta olmak üzere tüm şiddet eylemler protesto edildi. İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları tarafından organize edilen eylemde dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçerek yasalaşan, Hayvan Hakları Yasası da protesto edildi. 

Sivil Toplum Kuruluşları da destek verdi

Eyleme İzmir Barosu'ndan avukatlar, çeşitli siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Katılımcılar, kadına yönelik şiddetin ve hayvanlara yapılan haksız muamelenin son bulması gerektiğini belirterek, daha güçlü yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ettiler.

Silvan Belediyesi de nasibini aldı

Eylem sırasında ayrıca, DEM Partisi'ne bağlı Silvan Belediyesi'nin sosyal medyada "Başıboş köpekleri toplayacağız" açıklamasının ardından sokak köpeklerini toplaması da protesto edildi. Katılımcılar, hayvan haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı ve belediyenin bu uygulamasını eleştirdi.

Ne olmuştu?

Dün sabah saatlerinde İzmir'in Üçyol semtinde yer alan Kılıç Reis Mahallesi'nde meydana gelen olayda, köpeğini gezdirmeye çıkaran bir kadın, tanımadığı bir şahsın saldırısına uğramıştı. Saldırı esnasında hem kadının hem de köpeğin darp edildiği bildirilmiş, kadın yaşanan bu olayın ardından saldırgandan şikayetçi olmuştu.

Yazılı açıklama yapıldı

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları, basın mensuplarına yazılı bir açıklama dağıttı. Açıklama metninde “29 Temmuz günü sabah saatlerinde 324 Sokak Kılıç Reis Parkı’ndan geçen bir saldırgan parkta bulunan bir köpek dostumuza şiddet uygulamıştır. Bunun üzerine parkta köpek dostunu gezdiren bir kadın arkadaşımızın duruma müdahale etmek istemesi üzerine saldırgan, kadının çenesine yumruk atarak şiddetin dozunu artırmıştır. Kadın arkadaşımız bu saldırı sonucu yere düşüp baygınlık yaşarken köpek dostu da olay yerinden can havliyle kaçarak kendini kurtarmıştır. Burada sokaktaki bir vandal tarafından hem hayvanlara hem de insana, kadına şiddet ve taciz söz konusudur. Bu saldırganlar bu cesareti yıllardır hayvanlara ve onlara bakan gönüllülere yapılan şiddet ve tacizi görmezden gelen hükümet ve yasa uygulayıcılardan almaktadır. Bu saldırganlar bu cesareti hayvanlara şiddeti, hayvanların öldürülmesini meşrulaştıran, yasalaştıran katil iktidardan almaktadır. Ayrıca bu şiddet olayları, sosyal medyada arkasında hükümetin ve tarikatların olduğu ifşa edilen paralı bot hesaplar ve yandaş medya tarafından yıllardır sistematik bir şekilde yalan ve yurtdışı kaynaklı haberlerle ülkemizde yürütülen köpek nefreti, yapılan manipülasyon, dezenformasyon ve köpekleri ötekileştirme, hedef göstererek kurban yaratma ve şiddete, katliama teşvik etme pratiklerinin sonucudur. Toplumda dezavantajda bırakılmış ve hedef gösterilen sokakta yaşayan köpeklere ve onların hakkını korumaya çalışan, şiddete karşı çıkan insanlara yapılan saldırılar karşısında korkmuyoruz, dimdik ayaktayız ve susmuyoruz. Hayvana da insana da taciz ve şiddet mevcut kanunda da suçken sokakta yaşanan şiddet ve taciz olaylarının her gün arttığını görüyoruz. Buradan iktidara ve yandaşlarına soruyoruz; yarattığınız güvenli sokaklar işte bu! Memnun musunuz? Hayvanlar da tıpkı biz insanlar gibi bu gezegenin, doğanın bir parçasıdır. Hayvanlara yapılan taciz ve şiddete karşı çıkan insanlar da bu ülkenin yurttaşıdır! Toplumdaki şiddet ve katliam yanlılarının öfkelerini ve şiddet içerikli eylemlerini sokaktaki köpeklere yönlendirmelerine izin vermiyoruz; bu nefret ve şiddet politikalarına karşı teslim olmadığımızı ve olmayacağımızı burdan bildiriyoruz.“ ifadeleri yer aldı.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ