İzmir’in tarihi semtlerinden Karataş’ta, Osmanlı’dan günümüze ulaşan bir gelenek yaşatılmaya devam ediyor. 18. yüzyılda inşa edilen Hoşgör Hamamı, bölgenin en önemli kültürel miraslarından biri olarak varlığını sürdürüyor. 41 yıldır bu hamamı işleten Ali Karaca, ailesinin nesiller boyu hamamcılıkla uğraştığını belirtiyor. Babası Sefer Karaca’dan devraldığı bu mirası yaşatmanın gururunu taşıyan Karaca, hamamın sadece bir temizlik alanı değil, aynı zamanda bir şifa merkezi olduğunu söylüyor.

500 yıllık ısıtma sistemi ile geleneksel Türk hamamı

Hoşgör Hamamı, Osmanlı’dan bu yana değişmeyen geleneksel bir ısıtma sistemine sahip. Odun ateşiyle ısıtılan su, hamamın altındaki boşluklardan geçerek mekânı ısıtıyor ve bacalardan duman olarak çıkıyor. Bu yöntem, Roma hamamlarından Osmanlı’ya uzanan kadim bir geleneğin devamı niteliğinde. Karaca, “Eski usul hamamcılığı yaşatıyoruz, buradaki sıcaklık sistemi 500 yıl önce de böyleydi” diyor.

99 pencereli kubbeli mimari

Hoşgör Hamamı’nın en dikkat çekici mimari özelliklerinden biri 99 pencereli kubbesi. Kare planlı sıcaklık bölümü, tromp geçişlere sahip büyük bir kubbeyle örtülü. Ahşap tavanlı iki katlı soyunmalık bölümü, içinde bulunan fener penceresi sayesinde doğal ışıkla aydınlanıyor. Hamamın ilginç bir detaylarından biri de, geçmişte Musevi vatandaşların genç gelinleri için özel yıkanma odalarının bulunması. Karaca, bu geleneğin yıllarca devam ettiğini belirtiyor.

Karataş’ın 4 sembol yapısından biri

Karataş, tarih yapılarıyla öne çıkan bir semt. Ali Karaca, hamamın Karataş’taki dört sembol yapıdan biri olduğunu söyleyerek, “Asansör, havra, hastane ve hamam… Bunlar Karataş’ın tarihi dokusunun vazgeçilmez parçalarıdır” dedi.

AKP'nin yeni MKYK'sı belli oldu: Listede dikkat çeken isimler... AKP'nin yeni MKYK'sı belli oldu: Listede dikkat çeken isimler...

Geleneksel Türk hamamı kültürünü yaşatmaya devam eden Hoşgör Hamamı, sabah 7’den 11’e kadar erkeklere, 11’den akşam 5’e kadar kadınlara, akşam 5’ten gece 11’e kadar tekrar erkeklere hizmet veriyor.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ