İzmir’in Menderes ilçesinde onlarca projeye imza atan ve binlerce kişiyi konut sahibi yapan Harun Karakaya İnşaat, bu kez çevreci bir projeyle farkını ortaya koydu. Hiçbir şekilde beton ve taşın girmeyeceği proje ile tamamen doğal ve ekolojik bir köy yaratılacak. 

Çevreci bir anlayışla oluşturulan projenin detaylarını Harun Karakaya İnşaat’ın yönetim kurulu başkanı Harun Karakaya’dan dinledik. İzmir’in merkezinde, Menderes sınırları içerisinde oluşturdukları 70 dönüm üzerinde kuracakları Yeşilköy’ü anlatan Karakaya, büyük heyecan yaratan projeleri hakkında şunları söyledi:  “Yeşil köyümüz 70 dönüm üzerine kurulu ve 295 parselden oluşuyor. Her parselimiz ise 235 metrekare. Bunu talebe göre arttırmak mümkün… Amacımız; İzmir Adnan Menderes Havaalanı dibinde, İzmir – Aydın Karayolu ve otobanının yanında doğal bir köy ve site yaratmak…

Betona karşıyız 

Betona, taşa, kiremide kesinlikle karşıyız bu projede… Parseller arasında tel çit bile yok. Tamamen doğal, canlı bir bitki örtüsü var. Kurak bir araziyi yeşil bir cennete çeviriyoruz. Şu ana kadar 25 bin adet çeşitli bitki diktik. Tüm arazi ve parseller palmiye ağaçları ile çevrilecek. Müthiş bir ışıklandırma ve peyzaj yapıyoruz. Köyümüzde giriş çıkışlar profesyonel bir site anlayışı gibi 7/24 güvenlik altında olacak. 

İzmir’in göbeğinde, merkezinde doğal, ekolojik bir tarım köyü yaratıyoruz. Arazimiz 25 binlik imar planı içerisinde kalıyor ve gelecek vaat ediyor. İzmir - Aydın otoyolu ve havaalanın dibinde olduğundan inanılmaz rüzgar alıyor. Tamamen yeşil, hobi bahçesi anlayışından uzak bir doğal alan yaratıyoruz. 

Hobi Bahçesi değil

Böyle bir projenin örneği yok. Ve en önemlisi de burası bir hobi bahçesi değil… Hobi bahçelerinde profesyonel bit site yönetimi yok, tel örgülerle bölünüyor, betonarme yapılaşma, havuz bile yapanlar var. Bizim projemizde böyle bir şeye asla müsaade etmiyoruz. Bir çivi bile çakmayacağız, çaktırmayacağız. “

Yasaya uygun

Hobi bahçelerinin yasal dayanağının olmadığını, kendilerinin kurduğu Yeşilköy’ün 5403 sayılı yasaya uyun şekilde hazırlandığını ifade eden Harun Karakaya, “5403 sayılı yasaya uygun bir köy yaratıyoruz. Burada tamamen tarım yapılacak, fidan yetiştireceğiz. Botanik bir bahçe yaratacağız. Ama betonun b’sine dahi müsaade etmiyoruz bu projede… İnsanlar artık betondan kaçar hale geldi. Bu yüzden Yeşilköy doğada yaşamak isteyenlerin buluşma noktası olacak. Açıkçası kartpostal gibi bir doğal alan yaratıyoruz. 


İzmir’e inen her uçağın, İzmir – Aydın karayolu ve otobanını kullanan herkesin rahatlıkla görebileceği, imreneceği, gelmek isteyeceği bir yaşam köyü olacak. Şu ana kadar projeye inanılmaz bir ilgi var ve şimdiden yüzde 30’u satılmış durumda. Projemize üst düzey bir talep var. Sadece hafta sonları değil, 7/24 burada yaşamayı planlayan müşterilerimiz var. Çünkü her noktaya ulaşımı çok kolay bir mesafede. 

Yanan alanlar için her yıl 1 milyon fidan bağışlayacağız

Karakaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Harun Karakaya, yeşil projede çok büyük bir sosyal sorumluluk projesine de dikkat çekiyor. “Bu sitede her yıl yetişecek 1 milyon fidanı bağışlayacağız” diyen Harun Karakaya, şöyle devam etti: “Biliyorsunuz, Menderes’te çok fazla orman yangını oldu, ciğerlerimiz yandı. Bu yüzden ortaya büyük bir iddia koyduk ve bu bahçelerde yetişen 1 milyon adet fidanı Menderes’in yanan alanlarının yeniden yeşillendirmesi için bağışlayacağız. Yeşil Menderes in ilk adımını atıyoruz. 1 milyon fidan kampanyamız her yıl devam edecek. Menderes’in dört bir yanını fidanlarımızla yemyeşil yapacağız.”

Can dostlarımıza sıcak yuva

Harun Karakaya, bu projede can dostlarımızı da düşündüklerini ifade ederek, “Biliyorsunuz can dostlarımız sürekli barınma sorunu yaşıyor. Evlerinde hayvan bakamayanlar, bu proje ile sevimli dostlarımıza özgür bir yaşam hakkı sunacak. Bu projemizi bu anlamda da çok önemsiyoruz. Hem yeşil, hem hayvan dostu bir proje, iç içe bir yaşam fırsatı sunuyoruz” dedi.

Muhabir: Özgür Coşkun