İzmir'in Menderes ilçesindeki Notion Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında, yaklaşık 2 bin 400 yıllık altın sikke dolu bir çömlek bulundu. Michigan Üniversitesi ve Sinop Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü Notion Arkeoloji Projesi kapsamında, Kültür Bakanlığı izniyle 2022'de başlatılan kazılarda önemli bulgulara ulaşıldı.

1 tanesi 1 askerin 1 aylık maaşı

Arkeologlar, çömleğin MÖ 5. yüzyılın sonlarına ait olduğunu ve Pers İmparatorluğu döneminde basılan dareikos altın sikkeleri içerdiğini belirtiyor. Bu sikkeler, paralı askerlere ödeme yapmak amacıyla kullanılıyordu. Bir adet altın sikkenin paralı askerin bir aylık maaşı olduğu ifade ediliyor ve bulunan sikkelerin Manisa'nın Salihli ilçesindeki Sardis Antik Kenti'nde basıldığı tahmin ediliyor.

Büyük bir felakete mi işaret ediyor?

Notion Arkeoloji Projesi Direktörü Dr. Christopher Ratté, altın dolu çömleğin yerinden alınmamasının büyük bir felakete işaret edebileceğini belirtti. Ratté, "Hiç kimse bir sikke yığınını, özellikle de değerli metal sikkeleri, geri alma niyeti olmadan gömmez" diyerek, bu hazinenin korunmasının büyük bir felaket ya da çok vahim bir talihsizlikle açıklanabileceğini ifade etti.

Oxford Üniversitesi'nden arkeolog Andrew Meadows ise bu bulgunun Anadolu'da benzersiz olduğunu ve Ahameniş altın sikkelerinin kronolojisini hassas bir şekilde belirlemeye yardımcı olacağını söyledi.

Altın sikkeler nerede tutuluyor?

Altın sikkeler, İzmir'deki Efes Müzesi'nde sergilenmek üzere koruma altına alındı. Arkeologlar, Notion Antik Kenti'ndeki çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak: Independent Türkçe