İzmir’de havaların ısınması ve doğanın canlanmasıyla birlikte bahar alerjileri kendini göstermeye başladı. Acıbadem Kent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Çakmak Yılmaz, alerjik hastalıklardaki artışın “hijyen hipotezi” ile ilişkilendirildiğini belirterek, aileleri uyardı.

"Her 10 çocuktan biri astım hastası"

Gelişen yaşam standartları, artan hijyen koşulları ve doğadan uzaklaşma gibi faktörlerin bağışıklık sistemini etkilediğini söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz, "Bu hipoteze göre sosyal ve ekonomik gelişime paralel olarak hijyen standartlarının iyileşmesi, doğal yaşamdan uzaklaşılması, beslenme alışkanlıklarının değişimi, çekirdek aile yaşamı, hava kirliliği, tütün dumanına maruz kalınması gibi değişiklikler bağışıklık sistemimizde aşırı yanıt reaksiyonuna sebep olmaktadır. Yapılan son çalışmalara göre ülkemizde her 10 çocuktan birinde astım, her 4 çocuktan birinde ise alerjik rinit görülmektedir. Ebeveynlerden birisi alerjikse çocukta alerji gelişme riski yaklaşık yüzde 30’dur, her iki ebeveyn alerjikse bu ihtimal yüzde 60’ın üzerine çıkmaktadır" dedi.

Alerjik rinitin en yaygın bahar alerjisi olduğunu ifade eden Yılmaz, burun akıntısı, göz kaşıntısı, hapşırık gibi belirtilerin halk arasında “saman nezlesi” olarak bilindiğini belirtti. Özellikle çocuklarda burun kaşıma hareketiyle burun sırtında yatay çizgi oluştuğunu ve bu durumun "alerjik selam" olarak adlandırıldığını vurguladı. Gözaltında morluk ve çizgilenme gibi belirtilerin de dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Alerjiden korunmanın yolları

Alerjilerde tedavinin ilk adımının alerjenlerden mümkün olduğunca uzak durmak olduğunu belirten Uzm. Dr. Yılmaz, şu önerilerde bulundu:

CHP Grup Sözcüsü ve Grup Başkan Vekili değişti: Yıldır ve İnanç geldi! CHP Grup Sözcüsü ve Grup Başkan Vekili değişti: Yıldır ve İnanç geldi!
  • Polen yoğunluğunun fazla olduğu günlerde dışarı çıkılmamalı
  • Pencereler kapalı tutulmalı, eve gelindiğinde kıyafetler değiştirilip duş alınmalı
  • Gün içinde 10:00-16:00 saatleri arasında dış ortam teması sınırlandırılmalı
  • Ev düzenli olarak ıslak bezle silinmeli, hava filtreleri kullanılmalı
  • Dışarı çıkmak gerekiyorsa maske ve gözlük tercih edilmeli

Dr. Yılmaz, İzmir’de polen yoğunluğunun Ege Üniversitesi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “İzmir Polen Alerji Bülteni” aracılığıyla anlık olarak takip edilebildiğini de hatırlattı. Bu sistem sayesinde özellikle hassas bireylerin gün içindeki polen riskini önceden görebileceklerini aktardı.

Kaynak: İHA