İklim değişikliği nedeniyle polen mevsimi uzadı, alerji semptomları daha uzun ve şiddetli yaşanıyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden emekli Tıbbi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ramazan İnci, alerjiye karşı bilinçli önlem alınması gerektiğini vurguladı.
İzmir’de baharın güzelliği yanıltmasın: Mevsimsel polen alerjisi artıyor
Bağışıklık sisteminin polen gibi zararsız maddelere karşı geliştirdiği aşırı tepkiler sonucu oluşan mevsimsel alerjiler, artık daha fazla kişiyi ve daha uzun süre etkiliyor. Göz kaşıntısından öksürüğe, burun tıkanıklığından “beyin sisi”ne kadar pek çok belirtiye yol açan polen alerjisi, yaşam kalitesini ciddi biçimde etkiliyor.
Baharın gelmesiyle polenler arttı
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte doğa canlandı, ağaçlar çiçek açtı; ancak bu görüntüler her birey için aynı anlamı taşımıyor. Polen alerjisi olan kişiler için bahar, zorlayıcı bir dönemin başlangıcı. Özellikle Mart ile Ekim ayları arasında süren alerji mevsimi, pek çok kişide göz yaşarması, burun akıntısı, boğaz kaşıntısı, öksürük ve yorgunluk gibi semptomlara neden oluyor.
İklim değişikliği polen mevsimini uzatıyor
İz Gazete’ye konuşan Prof. Dr. Ramazan İnci, iklim değişikliğinin alerji üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. “Artan sıcaklıklar bitkilerin büyüme dönemini uzatıyor. Bu da polen üretiminin artmasına neden oluyor” diyen İnci, özellikle çayır ve çimen gibi bitkilerin polen üretiminin geçmişe göre daha uzun sürdüğünü vurguladı. Karbon salınımı ve fosil yakıtların etkisiyle ısınan atmosferin bitki gelişimini değiştirdiğini belirten İnci, “Bu değişim alerji süresini uzatıyor ve daha yoğun semptomlara neden oluyor” dedi.
Alerji neden olur?
Alerji, bağışıklık sisteminin polen gibi zararsız maddelere tehditmiş gibi tepki vermesi sonucu gelişiyor. Bu durum; histamin gibi kimyasalların salınımını tetikleyerek, gözlerde kaşıntı, hapşırık krizleri, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi belirtilere yol açıyor. Prof. Dr. İnci’ye göre, alerji belirtileri hafife alınmamalı: “Semptomlar arttığında mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Polen miktarının yoğun olduğu dönemlerde dış mekânda uzun süre kalınmamalı, eve girildiğinde kıyafetler değiştirilip duş alınmalı. Ayrıca uygun maske kullanımı da polene maruz kalmayı azaltabilir.”
Bilinçli müdahale gerekli
Alerjilerle başa çıkmak için erken önlem almak gerektiğini belirten İnci, belirtiler henüz hafifken tedaviye başlamanın önemli olduğuna dikkat çekiyor. Reçeteli ve reçetesiz pek çok ilacın olduğunu, ancak bunların hekime danışılarak kullanılması gerektiğini hatırlatıyor. Evde HEPA filtreli klimaların kullanılması, rüzgarlı günlerde pencerelerin kapalı tutulması ve dış hava kalitesinin takip edilmesi, alerjiyle mücadelede önerilen diğer yöntemler arasında.