Batuhan KAYA/İz Gazete- Meclis Başkan Vekili Altan İnanç başkanlığında gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü birleşiminde gündem, Karşıyaka’da çıkan ve yerleşim yerlerine kadar inen yangındı. Meclis gündeminde ayrıca Basmane Çukuru da vardı.
Meclis Başkan Vekili Altan İnanç konuşmasına yangına ilişkin değerlendirmeler ile başladı. İnanç, “Hem büyükşehir hem merkezi hükümet yangından zarar gören yerler için gerekli girişimleri yapacaktır. Bir kez daha buradan iletelim, bölgemizde, İzmir’imizde yaz ayları boyunca meydana gelen yangın felaketlerinin neredeyse yüzde 100’ü insan kaynaklı yaşanmaktadır. Bütün İzmirlileri, bütün yurttaşları duyarlı olmaya bir kez daha davet ediyoruz. Kültürel alışkanlıklar ne yazık ki kolay terk edilemiyor, bu bazen şahsi alışkanlıkları dönüşüyor. Sigara kullanan, sigara tiryakisi olan arkadaşlarımızın da çok dikkat etmesi gerekiyor. Yanıyor mu? Söndü mü? Nereye düştü? Denilmeksizin doğal bir refleksmiş gibi sigara izmariti atılıyor” dedi.
AKP Grubu, sözlü bir önerge ile yangın istasyonları kurulması teklifini Meclis Başkan Vekili Altan İnanç ve CHP Grubu’na iletti. İnanç, yangın istasyonları kurulmasının değerlendirileceğini ifade etti.

“Yangınların sebebi biziz”

Yangınların neredeyse tamamının insan kaynaklı çıktığını ifade eden İnan, “İnsan kaynaklı yangınların engellenebilmesi bize bağlıdır. Bu, alışkanlıklarımızı terk etmemize bağlıdır. Yangın hayvan barınağımıza kadar geldi, o can dostlarımızı da yangın felaketinden kurtardık. İzmir’in her yerinden cansiperane şekilde ekiplerimiz yangına müdahale ettiler. Henüz söndürülebilmiş değil ama diliyorum rüzgar dinsin, hava koşulları lehimize olsun ve yangını söndürebilelim” diye konuştu.

Büyükşehir binası yerinde yapılıyor

İzmir’in kronik sorunu haline gelen Basmane Çukuru ve yıkılan İzmir Büyükşehir Belediye Binası’nın akıbeti belli oldu. İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın girişimleri, TMSF yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonuç verdi ve ortak biz çözüm yolu bulundu.  TMSF ile İzBB Başkanı Tugay’ın yaptığı toplantılardan çıkan sonuç kapsamında; TMSF Konak Meydanı’na eski Büyükşehir Belediye binasının yerine yeni bina yapacak, bunun karşılığında İzBB de Basmane çukurundaki hissesini TMSF’ye devredecek. 
Meclis gündemine komisyonlardan oyçokluğu ile gelen önergeye AKP Grubu karşı çıktı. Grubu adına konuşan AKP Grup Başkanı, belediye binasının aynı yere yapılmaması gerektiğini söyledi. 

CHP’li Yıldır: “İtibardan tasarruf olmaz”

CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır ise Basmane Çukuru ve İzBB binasının kronolojik geçmişini anlatarak, “Bu çok önemli bir girişim. Konak meydanında belediye binasının olması önemli, tarihsel olarak da önemli. Konak meydanı tarihi bir sit alanıdır. Koruma amaçlı imar planı hazırlanmalıdır. Geline süreçte kültür varlıklarını koruma bölge kurulun güncelleyerek son şeklinin verildiği, Basmane Çukuru’na mülkiyeti İzBB’ye ait imar ve kitle hattının plan notu ilave edilmesi için hazırlanan 1/1000 ölçekli koruma planları İzBB’nin kararı var. Orada İzBB’nin binasıyla ilgili 1994 yılından bu yana 30 yıllık süreç var. Elde edilmiş, vatandaşın kolayca ulaşabildiği, prestij ve itibar kaynağı olan binanın orada var olması bizim için önemli. İtibardan tasarruf olmaz, arkadaşlar bunu bilirler” ifadelerini kullandı.

İlgili önergenin komisyon raporu şu şekilde:

“Belediyemizce yürütülecek proje çalışmaları kapsamında, Konak ilçesi, İsmet Kaptan Mahallesinde yer alan 1039 ada, 8 parselde mevcut imar planındaki yapılaşma koşullarının ve plan notlarının düzenlenmesine yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinin; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Koruma Bölge Kuruluna iletilmek üzere oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık - Hukuk Komisyonları Müşterek Raporu. (İmar ve Şehircilik Dai.Bşk.E.2101476)”

İzmir’e Çin’den bir kardeş daha!

Geçtiğimiz günlerde Çin’in Nanjing kentinin “Kardeş Kent” ilan edilmesi önergesini ilgili komisyona sevk eden İzBB Meclisi, Çin’in Foshan kentinin “Kardeş Kent” ilan edilmesini içeren önergeyi de Hukuk ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Komisyonu’na sevk etti. 
İlgili önerge şu şekilde
“Türkiye Cumhuriyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çin Halk Cumhuriyeti Foshan kentleri arasında ortak bağ ve iş birliğine ivme kazandıracak bir “Kardeş Kent Protokolü”nün imzalanması hususunun görüşülmesi. (Dış İlişkiler ve Turizm Dai. Bşk. E.2099687)”
İZTARIM’da sermaye arttırımı!
İzBB iştiraki İZTARIM’a 193 milyon 759 TL 290 kuruşluk desteğin, sermaye arttırımı ile sağlanması Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oyçokluğu ile geçti. 

“Küçük üreticinin yok edildiği bir dönemde…”

AKP Grubu’nun sermaye arttırımı konusunda muhalefet etmesinden sonra söz alan CHP Karşıyaka Meclis Üyesi Candaş Yeter, “Endüstriyel ve şirket tarımının dünya çapında desteklendiği ve küçük üreticinin yok edildiği bir dönemde üreten çiftçisini, hibe destekleri, üretim ve istihdam ile desteklemeyi başarmış İZTARIM şirketi ile ilgili bir bilgilendirme yaparak sermaye artışını açıklayacağım. Bayındır Süt İşletme Fabrikamızın makine kurulumu yapan şirketle iletişim kurularak makinalar düzenlenmiştir. Kurulumu tamamlanmayan makinaların kurulumu tamamlanmış ve yüzde 15 üretim seviyemiz yüzde 70’e çıkarılmıştır. Yoğurt üretim seviyemiz günlük bin 300 seviyesine çıkarılmıştır. Kooperatiflerimizin peynir ve benzeri ürünlerinin paketle işlemi yapılmaya başlanmıştır. Süt Kuzusu Projesi için gerekli olan 3 buçuk milyon litre sütün üretimini mümkün kılacak çalışmalar bitme noktasına gelmiş, üretilecek noktadadır. İZTARIM A.Ş 460 olan personel sayısını 300 küsürlere düşürmüş, şirket içerisinde daha önce dağıtımı yapılan telefon hatları iptal edilmiş, çalışma saatlerinde yapılan düzenleme ile mesaiye gerek kalmadan işler tamamlanır hale gelmiştir” diye konuştu.
İlgili komisyon raporu şu şekilde: 
“Belediyemizin, İZTARIM A.Ş içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için sermaye artırımından Belediyemiz payına düşen 193.759.290,27-TL'lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu. (Destek Hizmetleri Dai.Bşk.E.2088956)”

Muhabir: Batuhan KAYA