İzmir Dikili'de çok sayıda doğal güzellik bulunuyor. Aşıklar Şelalesi, Ece Çağlayanı, Sümeyra Şelalesi ve Ağlayan Mağara bunlardan biri kaçı.

Bu doğal güzelliklerin hepsi de Dikili'nin Nebiler Köyü sınırları içinde bulunuyor. Doğa içinde yürüyüş yapmak ve sonunda bu güzel şelaleri görmek istiyorsanız buraya mutlaka gitmelisiniz.

Aşıklar Şelalesi, doğayla buluşmak için uygun altyapıya sahip.Şelaleden yükselen su sesinin duyulduğu, yemyeşil çınar ağaçlarının manzarasına sahip restoran, şelaleyi görmek isteyenlerin karşısına çıkan ilk yapı.

Şelaleye 86 basamaktan oluşan ahşap merdivenden iniliyor. Özellikle sıcak havalarda uzun yoldan gelenler için ilk adım restoranda dinlenmek olabilir. 86 basamağı aşıp aşağıya ulaştığınızda karşınıza Aşıklar Şelalesi (Nebiler) çıkıyor. Şelalenin suyunun döküldüğü noktadaki şiddet nedeniyle küçük bir gölet oluşmuş. Yaz aylarında boyu 1 metreyi aşmayan bu gölette girmek mümkün.

Ağlayan Mağara, Nebiler Şelalesi'ne 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Mağara üzerinde küçük damlalar halinde tıpkı bir insanın ağlaması gibi damlayan su tanecikleri bulunuyor.

Ağlayan Mağara'nın hikayesi

Bir rivayete göre, peri padişahının kızı Sümeyra, civar köylerden Yörük Ali’ye gönlünü kaptırır. Yörük Ali de Sümeyra’ya. Ne var ki peri padişahı kızını bir ölümlüye vermek istemez ve bu aşka izin vermez. İki aşık çaresiz kalır. Nebiler vadisindeki koca çınarın altında her gün gizlice buluşur, hasret giderirler. Sonra da birbirilerine sarılır saatlerce ağlaşırlar.

Bunu öğrenen peri padişahı bu aşka son vermek için askerleri ile birlikte aşıkların peşine düşer. Amacı Yörük Ali’yi öldürmektir. Tam onları yakalamak üzereyken koca çınar yarılır ve aşıkları içine alır. Bu mucize karşısında peri padişahı insafa gelir. Ancak aşıklar aşklarının sonsuza kadar sürmesi için tanrıya dua ederler. Tanrı da onları kayalıklardan akan bir şelaleye çevirir. Aşkları sonsuza kadar sürer. Kızını sonsuza kadar kaybeden peri padişahı şelalenin yukarısındaki mağaraya çekilir, gözyaşları döker. Ağlama seslerini duyan çevre sakinleri mağaraya “Ağlayan Mağara” adını verir.

Kaynak: Haber Merkezi