Yiğit Sütcü- Mordoğan Ayıbalığı mevkiinde bulunan kaçak iskele, 2023 yazından beri gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Konuya ilişkin Sualtı Araştırmaları Derneği, Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi ilk şikayetini bu tarihte yapıyor. Uzun zaman süren yazışmaların ardından, sivil toplum kuruluşlarına, iskelenin kaçak olduğu ve yıkılacağı belirtilen resmi yazılar da ulaşıyor. Durum, bu gelişmenin ardından daha da garip bir hal alıyor.


Yıkım kararını kim uygulayacak?

Yıkım kararı Karaburun Belediyesi’ne de ulaşıyor fakat süreç burada da tıkanıyor. 1 yıl boyunca süren yazışmalar sonucunda, yıkımı Karaburun Belediyesi yerine İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlenerek bu konuda yapılacak iş ve işlemleri yürüteceğine dair ilgili birimleri bilgilendiriyor. Sonrasında ise komedi filmlerini aratmayacak yıkım girişimi başlıyor.  

Giremediler ki yıksınlar


Ellerinde yıkım kararı bulunan İzmir Belediyesi Zabıta, İtfaiye, Yapı Kontrol, Fen İşleri Yıkım Şubesi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, Mordoğan Ayıbalığı’ndaki eski adıyla Seal Beach yeni adıyla For You 35 işletmesine girmeyi başaramıyor. İşletme özel mülk olduğu gerekçesiyle ”yıkım ekiplerini” içeriye almıyor. Karadan içeriye giremeyen ekiplerin aklına olamayacak bir fikir geliyor.  

Olmayınca olmuyor


Bunun üzerine denizden iskeleye ulaşmak için İzmir’den İtfaiye Botu çağırılıyor. Mordoğan balıkçı barınağından bota binerek iskeleye denizden ulaşmak isteyen yıkım ekibi bu seferde karaya çıkamıyor. İşletme personeli ve işletmeye destek veren tatilciler, itfaiye botunun önünde yüzerek çıkışa engel oluyor. Sahil Güvenlik Botu tarafından yüzenlere yönelik yapılan uyarılar dikkate alınmayınca bu yıkım girişimi başarısızlıkla sonuçlanıyor.

İskele Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde!

2023 Haziran başından bugüne başta görev ve yetkisi olduğu halde Karaburun Belediyesi’nin yıkımı gerçekleştirmemesi ve devamında İzmir Büyükşehir Belediyesi yıkım ekiplerinin ulaşamadığı Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskele, Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları (ÖÇKB) içinde yer alıyor. İskelenin sahibi işletme halen faaliyetine devam ediyor. İkinci yıkım seferinin ne zaman yapılacağı ise kimse tarafından bilinmiyor.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ