Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir'in Karabağlar ilçesinde bulunan kentin köklü okullarından Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi'nin kapatılarak, binaya tamamen Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin yerleştirileceği iddia edildi.

Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin 3 sınıfı, geçmiş yıllarda “misafir” olarak Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’ne taşındı. İmam Hatip’e geçici olarak tahsis edilen bu 3 sınıf zamanla 13 sınıfa çıkarken ev sahibi Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’nin kontenjanı “talep olmaması” bahanesiyle düşürüldü.

Okulun bulunduğu arsanın ve inşa edilen yeni binanın sahibi olan Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı müfettiş tarafından incelenerek kapatılması talep edildi. Veli ve öğrencilerin çabasıyla kapatılması engellenen okul, öğrencilerine imkânsızlıklar nedeniyle kot altındaki bodrum katlarda eğitim vermek zorunda kaldı.

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın’ın konu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde soru önergesi de verdiği görüldü. Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖV-DER) İzmir Şube Başkanı Behram Kaya konuya dair yaptığı değerlendirmede, “Biz ÖV-DER olarak okulun Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi olarak kalmasını istiyoruz. Yapılan işler haksız ve hukuksuzdur” dedi.

Okul müdürü korsan tabela astı

“Misafir” olarak gelen Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri 32 dersliği, yemekhanesi, spor salonu ve modern sınıfları olan yeni binada eğitim-öğretimlerine devam etti. Veli ve öğrencilerin; Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdikleri “yeni okul binasının kime verileceği” yönünde soru içeren dilekçeleri ise her seferinde, “Henüz inşaat bitmedi” diyerek yanıtsız bırakıldı.

Yeni binanın inşaatının İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslimatı henüz bitmezken Yunus Emre İmam Hatip Lisesi müdürünün önceki günlerde 2 adet tabela yaptırarak binaya asmaya çalıştığı ancak bu girişimin müteahhit tarafından engellendiği öğrenildi. Önceki girişiminde müteahhit tarafından engellenen okul müdürünün, sonraki girişiminde ise okul resmi olarak Yunus Emre İmam Hatip Lisesi’ne verilmemesine rağmen tabelalardan birini okulun dış kısmına astığı görüldü.

İmam Hatip öğrencileri bu milletin evlatları değil mi?

Yunus Emre İmam Hatip Lisesi okul müdürü ve muavinin, Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği üyelerine konu hakkındaki temasları sırasında, “Sizler benim muhatabım değilsiniz, İmam Hatip Lisesi öğrencileri bu milletin evlatları değil mi?” diye cevaplar verdiği, 2024-2025 yılı için lise tercihi yapacak öğrenci velilerine, “Yeni binamız burası, çocuklar bu binada eğitim-öğretim görecek” ve Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi öğretmenlerinden birine, “Yeni bina Din İşleri Müdürlüğü’ne devredildi temmuz sonu ağustos başı gibi taşınacağız, taşınmamız için ödenek bile geldi” dediği iddia edildi.

Misafir geldiler, ev sahibi olacaklar!

Yunus Emre İmam Hatip Lisesi’nin o binaya misafir olarak geldiğini ve binanın Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’ne ait olduğunu söyleyen ÖV-DER İzmir Şube Başkanı Behram Kaya, “2 gün önce ÖV-DER olarak inşaatı gezdik, görüntüledik ve Yunus Emre İmam Hatip Lisesi’nin müdürünün 2 tabela yaptırdığını gördük. Biz, ‘Burası Nevzat Ayaz Lisesi’ diyoruz, velilerin dediğine göre, ‘Burası Yunus Emre İmam Hatip Lisesi oldu, siz artık taşınacaksınız’ diyorlarmış. Ana bina yıkıldıktan sonra Nevzat Ayaz Lisesi küçük binada, onun da bodrum katında kalmış. O sınıfları da gördük, çok berbat kot altında sınıflar. Yunus Emre İmam Hatip Lisesi oraya “misafir” olarak geldi. Şimdi diyorlar ki ‘Siz çıkacaksınız, burası artık bizim!’. Böyle şey olur mu? Öğrenciler de veliler de çok mağdur durumda, İmam Hatip Lisesi’nin müdürü velilere bile cevap vermiyor, ‘siz benim muhatabım değilsiniz’ diyormuş. Biz ÖV-DER olarak okulun Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi olarak kalmasını istiyoruz. Yapılan işler haksız ve hukuksuzdur” dedi.

Oldubittiye getirmeye çalışıyorlar

İmam Hatip Lisesi müdürü ve müdür yardımcısının binayı alabilmek için oldubitti yapmaya çalıştığını söyleyen Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği Üyesi Tülin Çetin Tunçlar, “40 yıldır Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi olan okulumuza Yunus Emre İmam Hatip Lisesi misafir olarak geldi. Deprem zamanı buranın depreme dayanıksız olduğu tespit edildi ve bunlar başka okula gitti. Bizim okulumuz da depreme dayanıksız olduğu için yıkılacak ve onların eskiden kullandığı binanın yenisi yapıldı. O okula bizim geçmemiz gerekirken o okulun müdürü tabelasını getirip olayı oldubittiye getirmeye çalışıyor” diye konuştu.

40 yıllık okulu lağvedecekler

İmam Hatip Lisesi müdürünün gittiği yerlerde “Bina bizim, öğrenciler burada eğitim görecek” dediğini ve Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’nin lağvedilmeye çalıştığını söyleyen Tülin Çetin Tunçlar, “Onların öğrenci sayısı 250 bizim öğrenci sayımız 700, okul müdürü ile görüştüğümde bana, ‘Siz benim muhatabım değilsiniz, İmam Hatip öğrencileri bu milletin çocukları değil mi?’ dedi. Bugün aldığım duyuma göre de okul Din İşleri Müdürlüğü’ne verilmiş ve bizim okulun yıkım kararı da ertelenmiş. Onlar şu an, ‘Bu okul bizim, bizim öğrencilerimiz yerleşecek’ diye sağda solda konuşuyorlarmış. Sanıyorum bizim binamızın yıkımını erteleyecekler ve biz misafir konumunda kalacağız. 40 yıllık okulumuzu lağvetmenin yoluna bakıyorlar. Bunlar dağdan geldiler bağdakini kovuyorlar. İlçe Milli Eğitimi’ne de yazdık, bize gelen cevap, ‘Henüz bina bitmedi, bize gelen bir şey yok’. Onlar öyle söylüyor ama İmam Hatip Lisesi kafasına göre işini görüyor. Son duyumumuz bizi oraya misafir olarak kabul edecekleri yönünde ama onlar da bizi istemiyorlar. Biz bir arada yapamayız çünkü eğitim-öğretim, düşünce ve eğitim tarzları sebebiyle sorun oluyor, geçmişte bunları yaşadık. Hele ki idarecilerin bu tutumundan dolayı daha çok sıkıntı ve gerginlik olacak” şeklinde konuştu.

Düğüm 15 güne çözülecek

Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi’nin inşaatı bitmek üzere olan yeni binasının, 15 gün içerisinde müteahhidin talebiyle İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edileceği, teslimden sonra ise binanın hangi okula devredileceğinin kesinleşeceği öğrenildi.

Vali Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi yeni binasının Yunus Emre İmam Hatip Lisesi’ne devredileceği iddiaları ortadayken, geçtiğimiz günlerde İzmir basınında ve gazetemizde de yer alan haberlerde, İmam Hatip Liseleri’nin öğrenciler tarafından tercih edilmediği birçok ilde kontenjanlarının boş kaldığı görülmüştü. İmam Hatip Liselerinin kontenjanlarının boş kalmaması için İstanbul’da yetkililer eliyle kaynağı belirsiz bir paranın öğretmenlere, öğrencileri İmam Hatip Liselerini tercih etmelerini sağlamaları için teşvik olarak verileceği de ortaya çıkmıştı. Son günlerde yine gazetemiz ve birçok basın yayın organı tarafından gündeme getirilen, “İmam Hatip Liselerinin cemaatlere yakın derneklerin kullanımına açılması” ise, cemaatlerin İzmir’de dernek ve vakıflar aracılığıyla girdiği faaliyetleri hatırlattı.

Uzun süredir gündemi meşgul eden konu hakkında ise İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden herhangi bir açıklama gelmedi.

AKP’nin İmam Hatip sevdası arşı âlâda!

2012 yılından bu yana İmam Hatip Ortaokulları’nın ve İmam Hatip Liseleri’nin öğrenci, öğretmen ve bina sayısındaki artış, AKP’nin bu amaç uğruna ne kadar çaba gösterdiğini açıkça ortaya koyuyor. Gazeteci Ozan Gündoğdu’nun Mesele Ekonomi YouTube kanalında paylaştığı İmam Hatip Lise ve Ortaokulları’nın 2012’den bu yana ne kadar arttığını gösteren veriler şöyle:

-           İmam Hatiplerdeki öğrenci sayısı 66 binden 560 bine çıkıyor.

-           İmam Hatip Lisesi bünyesindeki İmam Hatip Ortaokullarındaki öğrenci sayısı 27 binden 134 bine çıkıyor.
2012-2013 yıllarında 708 İmam Hatip Lisesi varken 2022-2023 ise İmam Hatip Lisesi sayısı bin 715’e çıkıyor. Öğrenci sayısı ise 380 binden 579 bine çıkıyor.

-           2022-2023 yılları arasında derslik başına düşen öğrenci sayısı 29’dan 15’e geriliyor çünkü İmam Hatip okulları öğrenci ve veliler tarafından tercih edilmiyor. İmam hatipler tercih edilmemesine rağmen yeni okullar açılmaya devam ediliyor.

-           2013-2023 yılları arasında İmam Hatip Liseleri’ndeki öğretmen sayısı 21 bin 43’ten 51 bin 816’ya çıkıyor.

-           2022-2023 yıllarında Anadolu Liseleri’nde sınıf başına 30, Fen Liseleri’nde 21, Sosyal Bilimler Liseleri’nde 22, Güzel Sanatlar Liseleri’nde 16 öğrenci düşüyor.

Muhabir: Batuhan Kaya