İzmir'in Bergama ilçesi kentte en çok köyü bulunan ilçe olarak geçiyor. Bergama'nın köylerinden biri de Tırmanlar Köyü. Doğuda Dereköy, batıda Çobanlar, güneyde Pireveliler, kuzeyde Akçenger köyleri ilen çevrili olan Tırmanlar'ın ekonomisi ise tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
200 evin bulunduğu köyün nüfusu ise 590 olarak geçer. Çam ormanları içinde kurulu olan köy, havası ve suyu ile güzel bir köydür.
Bölgenin en eski ve büyük köyü olan Tırmanlar Köyü'nün geçmişinin ise 200 yıl öncesine dayandığı tahmin edilir.
Köy, Kocaadağ'ın sırtlarında bir yamaçta kurulmuş. İnsanlar köyü tırmanarak çıktıkları için de köye Tırmanlar adı verilmiş.
Tırmanlar'ın mevsimi
Tırmanlar Köyü denizden 650 rakım yükseklikte çam ormanları kıyısında kurulu olan bir köy. Yazları serin geçen köyde, ağustos ayı ise sıcak oluyor. Kışın soğuk bir iklime sahip olan köy, İzmir'de karın yağdığı köylerden biri.
Köyde bulunan tarlalarda buğday, arpa, çavdar, nohut, bakla, mısır gibi ürünler yetiştirilir. Aynı zamanda köyde zeytincilik, bağcılık, meyvecilik, palamutçuluk da önemli geçim kaynaklarından.
Köyde hayvancılık da yapılıyor. Sayısı artan en çok tür ise keçi. Köy, dağlık bir alanda olduğu için en çok keçi türü için uygun.
Köyde aynı zamanda aracılık da önemli yer tutuyor. Köyün, balı da ünlüdür.
Köyde dokumacılık da yapılmaya devam ediliyor. Yazın tarlalarda çalışan kadınlar, kışın ise zamanını dokuma tezgahlarının başında geçiriyor.
Tırmanlar Köyü'nde ne yenir?
Tırmanlar Köyü de diğer köyler gibi kendine özgü mutfağı ile dikkat çeker. Köyden en çok tüketilen yemekler ise şöyledir: Tarhana çorbası, sütlü çorba, katmer, gözleme, mantı, makarna, fasulye, bakla, nohut, tavuk, tavşan, bal, ballı hamur tatlıları, akaş, peyir ve yumurta.
Okulu ve camisi olan köyde, aynı zamanda berber ve bakkal da bulunuyor.
Köye özgü gelenekler
Köyün kendine özgü gelenekleri de bulunuyor. Çevre köyler hep birlikte toplanarak kuzu kesilir, gelenler doyurulur, dualar edilir ve yağmur istenirmiş.
Başka bir geleneğe göre ise yine çevre köylüler toplanır, kadınlı erkekli olan bu toplantıda herkes temiz elbiselerini giyer. Yörük kadınları gelinlik elbiselerini giyerek bu toplantıya katılır. Yine burada koyunlar kesilir, keşkek yapılır, öğle yemeğinden sonra da erkekler cirit oynarlar. İkidi yemeğinden sonra da dua edilir ve herkes köyüne dağılır.
Köyün Hıdırellez geleneği de bulunuyor. Hıdırellez'de köylüler gün doğmadan kalkar ve başına ısırgan takarmış. Sonra hasır yakılır ve üstünden atlarken herkes "ağrım acım savrula, harman savura" diyerek ateşin üstünde atlarmış.
Geceden kilim ve halılar güveden korunmak için avluya serilir. O gün iş yapılmaz. Çıban çıkar diye yumurta ellenmez. Sinek olmasın diye pekmeze el sürmezler. Kara böcek olurmuş diye un elemezler.
O gün kuzular kesilir aşlar pişirilir bütün köylü Koca çâya gider. Çayın bir kıyısında kadınlar, ötesinde erkekler eğlenirler. Öğle yemeğine kadar cirit oynanır, cop kaldırılır. Yemekten sonra da pehlivanlar güreşir. Bu arada kızlarda, ip atlama, Kaydırak, Papuç kapmaca gibi oyunlar oynarlar, kızların oyunlarını delikanlılar da karşıdan seyredebilirler.
Tırmanlar Köyü, gerek doğası gerek gelenekleri ve güzelliği ile son yıllarda dikkat çeken köylerden biri olmayı başarmış. Siz de köyü ziyaret edebilir, orman içinde temiz bir hava alabilirsiniz.
Tırmanlar Köyü'ne ESHOT var mı?
Tırmanlar Köyü'ne ESHOT otobüsü ile de gidebilirsiniz. 643 numaralı Dereköy-Bergama otobüsü Tırmanlar Köyü'nden de geçiyor. Ancak otobüs günde sadece 2 sefer düzenliyor.