Foça’da bulunan ve İzmir’in en güzel koylarından biri olan Mersinaki Koyu, Foça Belediye Meclisi’nde AKP ve CHP’li üyelerin aldığı skandal bir kararla, satışa çıkarıldı. 17 dönümlük alanın satışını içeren karara, Foça Belediye Meclisi’ndeki sadece 1 üye, bu karara karşın ‘hayır’ oyu kullandı. Karar oy çokluğuyla geçerken, çevreciler ve Foçalı yurttaşlar karara karşı harekete geçerek eylemler gerçekleştirdi. Yurttaşlar ayrıca, koyun satışına karşın 10 bin imzaya ulaşan bir kampanya da başlattı.

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam, Mersinaki Koyu’nun satış kararını İz Gazete’ye değerlendirerek, Platform olarak verecekleri mücadeleyi anlattı.

Sağlam, Mersinaki’nin özelleştirilmesi halinde halkın bu koya ulaşımının ortadan kalkacağını açıklayarak, “Satış kararı alınan arazinin denize sıfır mesafede, Foça’nın uzun kumsalı olma özelliğine sahip olduğunu söylemek gerekir. Sadece Foçalıların değil İzmirlilerin kullandığı halkın denizden doğrudan faydalandığı Foça’daki sayılı yerlerden biri olma özelliğine sahip. Burası satılırsa öncelikle her yıl yüzbinlerce insanın denize girdiği koy özelleştirilerek halkın ulaşımı ortadan kalkacaktır. Kıyı Kanununa da aykırı bu satış, sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek korunması ve toplumun yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını hiçe sayıyor. Öncelikle bu satış kararı kanunu yok saymaktadır” dedi.

Bu karar hukuken sakattır

Her şeyden önce Foça Belediye Meclisince alınan kararı, Kıyı Kanunu nedeniyle “sakat” diye tanımlayan Sağlam, şöyle konuştu:
“Kıyı kenar çizgisinin 50 metre olduğunu hatırlatmak isterim. Kıyı kenar çizgisinin bu satış kararında göz önünde bulundurulmadığını düşünüyorum. Kıyı Kanunu’na göre kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasındaki alan kıyı olarak tanımlanmıştır. Kıyı kenar çizgisinin deniz tarafı kamunun kullanımında olup özel mülkiyet bulunmamaktadır. Satış kararının gerçekleşmesi durumunda, denizle kıyı kenar çizgisi arasında özel mülkiyet oluşacağından hukuki olarak sakattır”

SGK borcu bahanesi

Foça Belediyesi’nin arazi satışına, mevcut SGK borçları nedeniyle ‘mecbur’ olduğunu ifade ettiğini söyleyen Sağlam, halkınsa bu satışa karşı çıktığını açıklayarak, “Yerel seçimlerin ardından birçok belediyenin yaşadığı borç batağı Foça Belediyesi’nde de yaşanıyor. Merkezi hükümetin muhalif belediyeleri SGK ve vergi borçları üzerinden sıkıştırmasının ardından birçok belediyede yaşanan taşınmaz satışlarına Foça Belediye Meclisi de İsmetpaşa Mahallesi’ndeki 1834 ada 15 parseldeki 17 dönümlük taşınmazın satış kararıyla katıldı. Sözünü ettiğimiz alan Foça’nın en önemli koylarından biri 1. Mersinaki’dir. Foça Belediyesi, bir önceki dönem belediye yönetiminin bıraktığı borçlar nedeniyle satışın zorunlu olduğunu söylüyor. Fakat Foça’da yaşayanlar olarak bu satışa sonuna kadar karşı olduğunu, Foça Belediye Meclis kararının iptalini istiyor. Satış kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu, kamu yararı olmadığını ve hukuksuz olduğunu yüksek sesle haykırıyoruz” diye konuştu.

Sağlam’dan “Halk Plajı” çağrısı

Sağlam, Mersinaki Koyu’nun satılmak yerine buraya “Halk Plajı” yapılarak Foça Belediyesi’nin düzenli gelir elde edebileceği bir alan oluşturulabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Bu karar, kıyılardan yararlanmayı bir hak olarak tanımlayan, başta Anayasa’mız ve çeşitli mevzuat metinlerimize taban tabana zıt bir karardır. Belediyelerin görevi, kıyılardan vatandaşların olabildiğince yararlanmasının önünü açmak ve kolaylaştırmak olmalıdır. Aksine bu olanakları daraltmak ve zorlaştırmak değil. Alınan satış kararı, kıyı çizgisinin hemen arkasında yer alan kamuya açık alanın satılarak özelleştirilmesiyle, kıyıların kullanımını pratikte halka kapatacak bir uygulamanın önünü açan bir tasarruftur. Buranın satışından yaklaşık 250 milyon lira gelir bekleniyor. Bizim önerimiz kamunun kullanım alanına açılmasıdır. Sosyal ve halkçı belediyeciliğin işletmeciliğini yaptığı düzenli gelir getirecek halkın kullanımını sağlayacak bir halk plajı haline getirilmesini öneriyoruz”

Muhabir: BATUHAN KAYA