İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen operasyonda, İzmir, Mersin, Adana ve Manisa illerinde belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Soruşturma kapsamında:
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), şüphelilerin banka hareketlerini inceleyerek detaylı mali analiz raporları hazırladı. Zanlıların kuyumcu, döviz bürosu, market, lojistik gibi farklı sektörlerde faaliyet gösterdiği belirlendi. sosyal medya üzerinden “sadaka” ve “bağış” adı altında yardım kampanyaları düzenlendiği tespit edildi.
Hawala sistemi ile para transferi
DEAŞ’a gönderilen paranın izi sürülmemesi için "Hawala" adı verilen yasa dışı bir yöntem kullanıldığı tespit edildi.
Zanlılar, sosyal medya üzerinden topladıkları parayı yurt dışındaki kayıt dışı şirketlerle iletişime geçerek gönderdi. Gönderilen para miktarı ve şifre, alıcı kişiye iletildi. Alıcı, bu şifreyle Hawala ofisinden parayı teslim aldı. Bu yöntemle 1 yıl içinde örgüte 100 milyon liranın üzerinde fon sağlandığı ortaya çıkarıldı.
Ege Bölgesi’nde para trafiği durduruldu
Operasyonun ardından Ege Bölgesi’nde DEAŞ’a finansman sağlayan yapı tamamen çökertildi. Soruşturma, örgütle bağlantılı kişilerin ve yurt dışındaki kayıt dışı şirketlerin kimliklerinin belirlenmesi için derinleştiriliyor.
Operasyon sonucunda 23 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 16 kişi gözaltına alınırken, 10 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.