Semra İğtaç- Çeşme'nin Paşalimanı bölgesinde izinsiz hazine arayan ekipler, bu kez denizin altına yöneldi. Altın ve arkeolojik eser peşinde koşan bu kaçak dalgıçlar, deniz dibinde büyük tahribata yol açarak ekosistemi tehdit ediyor. Çeşme Çevre Derneği, sahil güvenliği uyararak bu yasa dışı faaliyetlerin durdurulması için acil önlemler alınmasını talep etti.

İzinsiz hazine arayışları Çeşme'nin Paşalimanı bölgesinde yeniden gündeme geldi. Hazine avcıları, bu kez toprak üstünde değil, denizin altında faaliyet gösteriyor.

Deniz altındaki ekosisteme büyük zarar veriyor

Çeşme Çevre Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre, bu ekipler Paşalimanı ve Çeşme'nin diğer koylarında, özellikle kış aylarında, profesyonel ekipmanlar kullanarak deniz dibinde altın ve arkeolojik değeri olan eşyalar arıyor. Bu faaliyetlerin deniz altı ekosistemine büyük zarar verdiği vurgulanıyor.

Dernek yetkilileri, "Bu kişiler, deniz dibini tahrip ediyor; 60 cm ile 100 cm derinliğinde çukurlar kazıyor, kayaları kaldırıyor. Bir sinyal uğruna yosunları, balık yuvalarını yok edip su altı ekolojisini yok ediyorlar," ifadeleriyle durumu özetledi. Ayrıca, sahil güvenliğin bu konuda daha dikkatli olması gerektiği ve bu kaçak ekiplerin ekipmanlarına el konulması gerektiği belirtildi. Yetkililer, yasak dalışların engellenmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Muhabir: Semra İğtaç