30 Ekim 2020 Depremi’nin ardından kurulan İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği), yaşanan olumlu ve olumsuz deneyimlerden çıkarımlar yaparak faaliyetlerini çok yönlü bir şekilde sürdürüyor. Dernek kurucularından ve mevcut başkan Servet Ertaş, İz Gazete’ ye yaptığı açıklamada 30 Ekim Depremi sürecinde birçok çalışmanın içerisinde yer aldığını belirterek, “Bu süreçte, gönüllü olarak görev yaptığım İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde kurulan ‘Depremzede Danışma Merkezi’nde deprem mağdurlarının yaşadıkları sorunlara bizzat tanık oldum. Yaklaşık 3 bin kişiyle birebir görüşerek, hasar tespit tebligatları, tahliyelerin gecikmeleri, DASK tazminatı ve hak sahipliği itirazları gibi konularda çözüm aradık. Görünen yüzün dışında, birçok derin mağduriyetle karşılaştık. Yakınlarını kaybedenler, tek konutlarını kaybedenler ve semtlerini terk edenler vardı” dedi.

Ertaş, dernek başkan yardımcısı Av. Birgül Değirmenci’nin de o süreçte deprem mağdurlarına ücretsiz hukuki danışmanlık hizmetleri sunduğunu vurgulayarak, “Birgül hanım, yaraların bir an önce sarılmasına katkı sundu. Bu dayanışma bizim için çok önemli. Derneğimiz, deprem sonrası yaşanan travmaların üstesinden gelmek için var gücüyle çalışıyor” ifadelerini kullandı.

İZ-AFED Derneği, ayrıca 30 Ekim Depremi’nde yakınlarını kaybeden ve enkazdan kurtulan deprem mağduru üyeleri de barındırıyor. Bunlardan biri olan Meryem Öztürk, Barış Sitesi’nin yıkılan bir bloğunda o dönem ortaokul öğrencisi olan oğlu Berk Öztürk’ü kaybetti. Meryem Öztürk, “O büyük acıyla yüzleşmek ve başka hayatlar kurtarmak için 2021 yılında İZ-AFED Derneği’ne katıldım. Arama ve kurtarma faaliyetlerinde aktif olarak yer alarak, 6 Şubat depremlerinde de deprem bölgesine gidip hayat kurtarmaya çalıştım” dedi.

İZ-AFED Derneği, 30 Ekim 2020 Depremi’ni İzmir için bir dönüm noktası olarak görüyor. Servet Ertaş, “30 Ekim Depreminden sonra kurulan İZ-AFED; toplumu afetlere karşı bilinçlendirmek için yoğun çaba harcamaktadır. Köylerden, fabrikalara, okullara, belediyelere, kamu kurum ve kuruluşlarına değin yaygın bir şekilde eğitim ve farkındalık çalışmaları yapıyor.”diye konuştu.

Aynı zamanda AFAD aktediteli eğitmen olan Başkan Servet Ertaş;  "AFAD'ta geçen 22 yıllık mesleki deneyim ve bilgilerimi, ayrıca yüksek lisans ile destekledim. Artık bir emekli olarak, sivil toplum çalışmalarına daha fazla yoğunlaşacağım. Dernek bünyesinde farklı mühendislik ve uzmanlıklara sahip, multidisipliner bir kadro oluşturduk. Deprem, yangın, ilkyardım, tehlikeli maddeler, asbest vb. gibi konularda eğitimler verebilecek nitelikte ekibimiz var. Hedefimiz afetlere dirençli bir İzmir için, kent halkının afet bilincini mümkün olduğunca yükseltmek, toplumda güvenli yaşam kültürü oluşturmaktır. İzmir’in bu depremden gerekli dersleri çıkararak, afetlere dirençli bir kent haline gelmesi için üzerimize düşeni yapmayı kendimize görev addettik. Geçmişten ders çıkararak geleceği inşa edebiliriz. Toplumu afetlere karşı bilinçlendirmek için yaygın farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Herkesin bu konuda duyarlı olmasını sağlamaya çalışıyoruz” diye ekledi.

İZ-AFED Derneği, bu zorlu sürecin ardından afet bilincini artırmak ve depremzedelerin yaralarını sarmak adına çalışmalarını sürdürüyor.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ