Gaziemir Devlet Hastanesi’nin acil servisinde çalışan bir hekim, 2 hasta yakının saldırısına uğramış, beyaz kod verilmesinin ardından hasta yakınları hastaneden ayrılmıştı. Hastaneye tekrar gelen 2 isim, acil servis hekimine saldırarak kafasını yere vurmuş, kafa travması geçirmesine sebep olmuştu. Saldırganlardan biri olayın ardından tutuklanıp cezaevine gönderilirken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel ve Birlik Sağlık-SEN Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, şiddet olaylarının nedenlerini ve bu olayları önlemek için yapılması gerekenleri İz Gazete’ye anlattı.
Doğruyol ise, AKP hükümetinin bu sorunu çözmek gibi bir derdinin olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Sağlıkta şiddetle ilgili mevcut hükümetin sorun çözmek gibi bir derdi yok. Bu problem 20 yılın problemi, bu süre içerisinde çıkartılan kanunlar var ama bunlar da uygulanmıyor. Bu, beyaz kodla falan önlenmez, yaptırımla önlenir.”
Hekimleri koruyan bir sistem yok
Yüksel, Gaziemir’de yaşanan olaya dair yaptığı değerlendirmede, beyaz kod verildikten sonra saldırganlar hastaneden elini kolunu sallayarak çıktığını ve problemin burada başladığını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:
“Sıkıntıya düştüğümüz nokta orası, beyaz kod aslında yeterli bir uygulama değil. Hekimleri koruyan bir sistem olarak gözükmüyor, aslında doğru işleyen bir sistemde olayla ilgili olarak hastane güvenliğinin hem de hastane polisinin gerekli işlemleri yapıyor olması gerek. Beyaz kodla bürokratik bir süreç işletilmekle beraber hekimleri koruyan ve yeterli cezaları veren bir sistem yok. Bu sistemin üzerine çok çalışılması gerekiyor, bu tür olaylar her zaman yaşanıyor. Emniyetle beraber çalışılarak daha farklı bir sistem olması gerek.”
Yaptırımla önlenir
AKP hükümetinin sağlıkta şiddet sorununu çözmek gibi bir derdi olmadığını ifade eden Birlik Sağlık-SEN Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, şöyle konuştu:
“Sağlıkta şiddet her yerde oluyor. 3-5 gün önce Buca’da oldu, ardından Gaziemir’de oldu. Sağlıkta şiddetle ilgili mevcut hükümetin sorun çözmek gibi bir derdi yok. Bu problem 20 yılın problemi, bu süre içerisinde çıkartılan kanunlar var ama bunlar da uygulanmıyor. Bu, beyaz kodla falan önlenmez, yaptırımla önlenir. Hükümet de bunu yapmaktan geri duruyor çünkü Türkiye’de sağlık hizmetleri ‘memnuniyet’ üzerinden gidiyor. Elbette vatandaş memnun olsun ancak ‘vatandaş memnun olsun’ derken sağlık çalışanlarının da bu ülkenin vatandaşı olduğunu unutmamak gerekiyor.”
Yerlerde sürüklendim
Rapor alan doktor İrem Sarıkaya ise olayın şokunu yaşıyor. Korktuğunu ve tekrar nasıl çalışacağını düşündüğünü ifade eden Sarıkaya, “Birkaç defa kafamı yere vurdum, yerlerde sürüklendim, yüzüm tırmalandı. Başımda, yüzümde bir sürü tırnak izi var. Saçlarım yolundu; yani iki-üç yumak saçım var elimde. Çok korktum dehşete kapıldım gerçekten. İki kadın tarafından şiddete uğramanın kendisini ayrıca üzdüğünü anlatan Doktor Sarıkaya, “Kadına şiddetin bu kadar zirvede olduğu bir dönemde, canımızı bu kadar yaktığı bir dönemde böyle bir şey görmek çok acı. Hem bir kadın hem bir doktor olarak bunu yaşamış olmak gerçekten çok acı verici. Avukatım tarafından aktarılan bilgiye göre, fiziksel şiddeti bana direkt olarak uygulayan kişi tutuklu yargılanmak üzere cezaevine alınmış. Diğer şahısta adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış” ifadelerine yer verdi.