Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, Türk kültürünü yaşatmaya yönelik önemli bir projeye imza atıyor. "Düğünümüz Var Projesi" kapsamında kursiyerler ve öğretmenler, Anadolu’nun zengin düğün geleneklerini yansıtan gelinlik ve gelin bohçalarını modern tasarımlarla yeniden hayat bulduruyor. Bu projeyle, kültürel mirasın geleceğe aktarılması amaçlanıyor.
Anadolu'nun yöresel gelinlikleri yeniden tasarlandı
Proje, Anadolu’nun farklı bölgelerine ait geleneksel gelinliklerin her bölgeye özgü renk ve motiflerle yeniden tasarlanmasını içeriyor. İnce işçilikle hazırlanan bu gelinlikler, gelin bohçaları ve asırlık çeyizlerle birleştirilerek projeye dahil ediliyor. İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, ayrıca Anadolu'nun çeşitli düğün sofralarından seçilen lezzetlerle de kültürel mirası geniş bir perspektifte sergilemeyi planlıyor. Hazırlanan eserler, Mayıs ayında başlayacak sergilerle yurt içinde ve yurt dışında tanıtılacak.
"Düğünler aile kavramının yansımasıdır"
İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, düğünlerin aile kavramının önemli yansımaları olduğunu vurgulayarak projenin, "Aile Yılı" kapsamında gerçekleştiğini belirtti. Yahşi, "Düğünümüz Var" temasının hem köklü kültürel ögeleri hem de ailenin birleşimini en güzel şekilde ortaya koyduğunu ifade etti. Ayrıca, geleneksel düğün kültürünün ve aile bağlarının güçlendirilmesinin önemine değinerek, "Bu proje ile geleneklerimizi yaşatarak, aile değerlerine ve estetik görselliğe ışık tutmayı amaçlıyoruz" dedi.
Anadolu'nun tüm bölgeleri araştırıldı
Enstitü Müdürü Şule Aydın, projede Anadolu'nun farklı bölgelerine ait gelinlikler, çeyizler ve düğün sofralarının detaylı bir şekilde araştırıldığını belirtti. 7 bölgeden 26 farklı gelinlik modelinin oluşturulduğunu ve bu geleneklerin geleceğe aktarılması hedeflendiğini söyledi. Aydın, ayrıca düğün sofralarının tüm aileyi bir araya getiren bir öğe olduğunu ifade ederek, yedi bölgenin düğün yemeklerinden seçilen örneklerle zengin bir menü oluşturduklarını belirtti.
Gelinlikler ve bohçalar usta ellerden yeniden doğuyor
Projede görev alan usta öğreticilerden Gülgün Önbıçak, gelin başlıklarını tel sarma tekniğiyle hazırladıklarını ve tamamlamak için iğne veya tığ oyası kullandıklarını açıkladı. Böylesine titiz bir çalışmanın yaklaşık bir buçuk ay sürdüğünü belirtti.
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alan Şefi Demet Burçak, Anadolu'nun geleneksel düğün yemeklerini derleyerek menüyü oluşturduklarını söyledi. Başlangıç olarak etli düğün çorbası, ana yemek olarak ise etli pilav, etli yahni, keşkek ve yaprak sarması gibi lezzetler sunulacak. Tatlılardan ise baklava, zerde ve irmik helvası yer alacak.